Diabetul Insipid

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 1
Sistemul endocrin 3
Hipofiza (glanda pituitara) 5
Glandele suprarenale 8
Medulosuprarenala 11
Tiroida 12
Epifiza (glanda pineala) 18
Timusul 19
Gonadele 21
Diabetul insipid 26
Etiopatogenie 26
Simptome 28
Manifestari clinice 29
Explorari de laborator si paraclinice 29
Diabetul insipid de origine centrala 33
Diabetul insipid de origine nefrogena 33
Diabetul insipid gestational 34
Factori de risc 34
Diagnosticul diferential 34
Evolutie, complicatii si prognostic 36
Tratament 37
Diabetul insipid- prezentare de caz 39
Plan de nursing 51
Particularitati de ingrijire a bolnavilor 55
Asigurarea conditiilor de mediu 56
Explorarile 59
Administrarea medicamentelor 60
Educatie sanitara 62
Concluzie 64
Bibliografie 65


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Este unanim recunoscut ca educatia specifica a persoanelor cu diabet reprezinta o metoda terapeutica importanta in managementul complex al acestei patologii.
Scopul primordial al educatiei terapeutice este cel de asigurare a controlului eficient, in vederea prevenirii complicatiilor acute, dar mai ales cronice si a cresterii calitatii vietii. Prin educatia terapeutica se urmareste implicarea persoanelor in tratament prin investirea lor cu cunostinte si dezvoltarea de depinderi, atitudini care sa le permita auto-controlul, auto-observarea si capacitatea de decizie. Acest proces contureaza conceptul de ,,empowerment", ce are la baza o serie de prezumtii interrelationate ce determina o abordare centrata pe pacient. Astfel se considera ca in determinismul vietii fiecarei persoane exista componente fizice, emotionale, sociale si spirituale ce interactioneaza dinamic si ca starea de sanatate este determinata de recunoasterea acestor componente. Fiinta umana are dreptul si responsabilitatea de a-si alege singura optiunile, in conditiile in care este informata.
Transferul spre pacient a responsabilitatilor ingrijirii diabetului, antrenarea lui in aplicarea practica a cunostintelor teoretice, se realizeaza printr-un program de educatie structurat. Acest program presupune personal calificat, metode si continut verificate. Exista pe plan international o bogata experienta in acest sens, fiind binecunoscute programele educationale de ,,5 zile" sau ,,Survival Kit". Desi curicula este comuna pentru toate tipurile de diabet, aplicabilitatea diverselor programe depinde de conditiile specifice locale. Pentru a fi eficient si aplicabil, programul trebuie adaptat posibilitatilor locale si structurat astfel incat sa realizeze o aderenta maxima a pacientilor. Tinand cont de posibilitatea ca programul educational prefigurat de educatori sa nu corespunda intru totul cu necesitatile si asteptarile pacientilor, respectiv cu opinia lor despre ,,ce este important de stiut" si ,,cum trebuie explicat", adaptarea si ajustarea metodelor si a continutului se bazeaza, alaturi de opinia personalului medical direct implicat in acest proces, pe opiniile beneficiarilor acestuia, respectiv a persoanelor cu diabet.
Sistemul endocrin
Endocrinologia reprezinta disciplina care se ocupa cu studiul glandelor endocrine si a hormonilor produsi de acestea. In esenta, scopul acestei discipline ramane chiar si in era biologiei moleculare si a geneticii, studiul formelor de comunicare si semnalizare care controleaza si coordoneaza functia multor organe si procese.
Sistemul endocrin elibereaza in circulatie o serie de hormoni, care nu sunt altceva decat niste mesageri chimici, capabili sa transmita informatia la distanta, pe cale umorala pana la nivelul tesuturilor periferice unde vor interactiona cu receptorii lor specifici. Sistemul in totalitate este subiectul unor mecanisme complexe de reglare care guverneaza sinteza hormonala, eliberarea, transportul si metabolismul hormonilor in interiorul celulelor tinta precum si expresia sau activitatea receptorilor hormonali sau caile de semnalizare intracelulare si nucleare.
Acest sistem este perfect integrat cu alte sisteme majore de comunicare intercelulare cum ar fi sistemul nervos si cel imun. Efectele exercitate de acest sistem pot fi in sens larg definite ca fiind implicate in:
o Cresterea si dezvoltarea organismului, 
o Mentinerea homeostaziei, 
o Diferentierea sexuala si reproducerea, 
o Reglarea metabolismului si a aportului nutritiv. 
Glandele endocrine sunt glande fara canale secretoare, ai caror produsi de secretie - hormonii, se varsa direct in umorile organismului in vederea transportarii lor pe cale sanguina si influentarii in sens stimulator sau inhibitor a organelor-tinta, plasate de regula la distanta de teritoriul secretor. Impreuna cu sistemul nervos, sistemul endocrin participa la reglarea tuturor functiilor organismului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diabetul Insipid.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!