Diabetul Zaharat

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I 
ISTORICUL DIABETULUI ZAHARAT 
CAPITOLUL II
DIABETUL ZAHARAT
1 Definitie
2 Notiuni generale
3 Etiopatogenie
4 Clasificarea diabetului zaharat
5 Evolutia stadiala a diabetului zaharat 
6 Simptomatologie
7 Prognosticul diabetului
8 Diagnostic diferential
9 Diabetul zaharat la copil
CAPITOLUL III
1 Complicatiile diabetului zaharat 
CAPITOLUL IV 
1 Tratamentul dietetic
2 Tratamentul cu insulina
3 Tratamentul comei diabetice 4 Medicamente antidiabetice 
5 Tratamentul chirurgical si tratamente de exceptie
6 Rolul efortului fizic in diabetul zaharat CAPITOLUL V
1 Igiena diabeticului
2 Profilaxia diabetului zaharat
3 Nevoile alimentare
4 Necesarul de proteine
5 Pregatirea dietei 
CAPITOLUL VI 
1 Rolul asistentei in ingrijirea pacientului diabetic 2 Plan de ingrijire-prezentarea a 5 cazuri 
3 Concluzii
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
Istoricul diabetului zaharat
Boala este cunoscuta de peste 3 milenii,iar denumirea ei vine de la cuvantul gercesc care inseamna,,sifon,,facand analogie cu poliuria care sugereaza scurgerea dintr-un sifon.
Primele referinte asupra bolii se gasesc inscrise in papirusul,,Erbes,,din Delta Nilului in urma cu trei mii cinci sute de ani.Golen,indianul Ayur Veda de Susruta si chinezul Tchong King au observat ca bolnavii au urina lipicioasa si dulce ca mierea,atragand furnicile si linsa de caini.
Avicena descrie in jurul anului 1000 unele dintre complicatiile diabetului,cum ar fi:gangrena diabetica,tuberculoza pulmonara si impotenta sexuala. Mai tarziu,Thomas Willis consta gustand urina bolnavilor de diabet ca aceasta este dulce ca mierea,facand diferentierea diabetului zaharat de diabetul insipid,la care urina nu are gust.
Dobson a observat prezenta glicozuriei,iar Wollatson in anul 1809 a facut prima determinare a glicemiei.In 1856 Chauveau consta cresterea glicemiei in sangele diabeticilor.Ulterior,Peters a constatat mirosul de acetona a respiratiei si urinei diabeticilor determinand prezenta corpilor cetonici in urina.
,,In 1869 Langerhans descrie in pancreas existenta unor celule cu aspect particular fata de restul tesutului pancreatic denumite ulterior insulele lui Langerhans.In 1885,Von Mehring si Minkovsky descriu aparitia diabetului dupa extirparea totala a pancreasului la animale.Ulterior Minkovsky demonstreaza prin ligatura canalelor excretoare ale pancreasului,desi acesta distrus,diabetul nu apare atat timp cat insulele lui Langerhans raman intacte.,,/1 In 1921,savantul roman N.Paulescu,extrage din pancreas o substanta numita de el ,,pancreina,, care scade glicemia in sangele cainilor fara pancreas.Nu l-a folosi la om din cauza iritatiei locale care aparea la cainele pe care il folosea pentru experiente.
In ianuarie 1922,canadienii Banting si Best extrag si ei din pancreasul animalelor o substanta tot hipoglicemianta,numita insulina.Ei sunt primii care folosesc aceasta substanta la om prin injectarea facuta unui copil in coma diabetica,salvandu-l de la moarte.Lui Banting si lui Mac Leod li se decerneaza premiul Nobel,facandu-i-se o mare nedreptate lui Paulescu si Best.
,,Tara noastra se situeaza pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri.In Romania exista in jur de 60000 de persoane inregistrate care sufera de diabet,dar se estimeaza ca numarul real al bolnavilor depaseste un milion.,,/2
La mijlocul anului 2003,in Romania erau inregistrate circa 420000 de persoane diabetice,dintre care 75000 aveau nevoie de tratament cu insulina.Anulal se inregistreaza 50000 de noi cazuri de diabet.Diabetul de tip 1,cat si cel de tip 2,pot aparea practic la orice varsta,doar diabetul primar insulino-dependent apare in mod tipic inaintea varstei de 20 ani.
Timp de generatii,diagnosticarea si tratarea diabetului si a sindromului hipoglicemic au fost scufunate in mlastina erorii uneori de cei care se cred si se pretind experti in domeniu.
Pionerii in cercetarea diabetului si a hipoglicemiei au prezentat teorii despre aceste boli care pareau logice si fara greseala.Eliberarea erorilor presupune respectarea principiilor stiintifice aplicate tuturor observatiilor intalnite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diabetul Zaharat.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!