Diagnosticarea Starii Financiare a Firmei

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I.
METODE UTILIZATE IN MANAGEMENTUL FIRMEI
1.1. Definirea si tipologia metodelor de management
Definirea notiunii de metoda a conducerii se impune datorita faptului ca in literatura de specialitate se incadreaza uneori in notiunea de metoda de management o serie de teorii, sisteme sau discipline cum sunt teoria deciziei, teoria informatiei, cibernetica, ergonomia, iar in alte cazuri se pune semnul egalitatii intre metode de management si unele principii de management, ca delegarea de autoritate, pornindu-se de la asigurarea legaturilor necesare in cadrul structurii organizatorice se ajunge la ,,managementul prin comunicare"1.
Principiul de management reprezinta elementul fundamental, ideea de baza care exprima sintetic un ansamblu de coordonate si criterii pe care se bazeaza activitatea de conducere si care-i imprima acesteia caracterul stiintific.
Un principiu de management poate influenta intr-o masura determinata o metoda de conducere, dar el nu este singurul principiu pe care il are in vedere aceasta, dupa cum acelasi principiu este luat in considerare, in masura mai mare sau mai mica, de mai multe metode de conducere. 
Principiul conducerii in echipa de exemplu, este luat in considerare in marea majoritate a metodelor de management, managementul pe baza de plan, managementul prin obiective, managementul prin exceptie, dar acestea tin seama si de multe alte principii de conducere.
Conceptul de management este ideea generala ce reflecta just realitatea si caracterizeaza o anumita metoda de management.
Obiectivele cheie, motivatia, antrenarea, exceptia sunt concepte care asigura metodelor de management un caracter stiintific si o eficienta sporita, putand in unele cazuri sa aiba un rol determinant in cadrul metodei, conducand la diferentierea acesteia fata de altele prin caracterul specific ce il imprima, cum este cazul managementului prin obiective, managementului prin exceptie. 
Tehnica de management trebuie inteleasa ca fiind ansamblul de procedee si instrumente folosite de conducerea unitatii economice, in conditiile aplicarii unei metode, pentru a asigura realizarea actiunii propuse in mod cat mai eficient.
1Andres S., Bazele managementului, Ed. Eftimie Murgu, Resita 2005
Metoda, in general, constituie procedeul folosit pentru atingerea unui obiectiv. Ea sugereaza deci calea urmata, sau drumul parcurs, pentru obtinerea unui rezultat, atingerea unui scop sau obiectiv.
Metoda de management se concretizeaza in procedee, tehnici si instrumente de lucru. Ca atare, metoda de management nu se poate rezuma la aplicarea unui singur principiu de conducere, dupa cum nu se confunda cu ramura de stiinta ce furnizeaza o anumita tehnica, un anumit procedeu sau instrument folosite in cadrul metodei de management.
Pentru utilizarea eficienta a diferitelor metode de management se impune o grupare, o clasificare a lor, dupa criterii care sa permita identificarea caracterului lor si posibilitatile de utilizare intr-un domeniu sau altul de activitate.
Criteriile principale dupa care se justifica o clasificare a metodelor de conducere sunt urmatoarele: 
o sfera de aplicabilitate;
o domeniul de aplicare;
o obiectivul urmarit;
o disciplina a carei teorie o utilizeaza in principal.
Tipologia metodelor utilizate in managementul organizatiilor
Criteriul Denumirea metodei de management
I. Sfera de aplicabilitate:
1. generale
2. specifice 
1. Management previzional, management prin obiective, management prin exceptie, management prin sisteme, modelul Hartzburg (conducerea colegiala)
2. Arborele de corelatie, cercetarea morfologica, tehnica Dephi, tehnica scenariilor, brainstormingul, sinectica, analiza topologica a pietei, drumul critic, analiza postului, observarile instantanee, analiza MTM, zero - defecte, controlul statistic, programarea liniara, programarea dinamica, alte metode care se aplica la nivelul unor compartimente sau in anumite domenii de activitate.
II. Dupa domeniul de aplicare:
1. In exercitarea functiilor organizatiei:
- cercetare-dezvoltare;
- productie;
- comerciala;
- financiar - contabila;
- personal.
2. In exercitarea functiilor 
managementului:
- Previziune, planificare;
- Organizare;
- Decizia;
- Reglare - antrenare;
- Control evaluare;
o Arborele de corelatie, analiza valorii, cercetarea morfologica, sinectica, brainstorming-ul, matricea descoperirilor, seminarul de creativitate, tehnica Pattern.
o PERT, teoria firelor de asteptatre, metoda drumului critic, programarea liniara, programarea dinamica, sistemele de normative, M.T.M., W.F., cronometrarea, observarile instantanee, tehnici pentru studiul metodelor de munca.
o Analiza topologica a pietei, anchetele, analiza valorii, proiectarea exponentiala, analiza seriilor dinamice.
o Analiza costului marginal, clinica costurilor, analiza bugetelor, standard- cost, direct- costing, tarif- ora masina, metoda G.P.
o Metode pentru testarea aptitudinilor, rotatia in posturi, formarea cadrelor prin participare la conducere, sisteme de stimulare a rezultatelor, metode pentru stimularea motivatiei
o Tehnica Delphi, extrapolarea tendintelor, cercetarea morfologica, tehnica scenariilor succesive.
o Metoda drumului critic, PERT, metoda verigilor, metoda gamelor fictive, ELECTRE, teoria firelor de asteptare, analiza MTM, observarile instantanee, cronometrarea cu aprecierea ritmului de munca, fotografierea zilei de munca, testarea aptitudinilor, rotatia in posturi, studiul metodelor (tehnici);
o Teoria jocurilor, simularea studiilor de caz, brainstorming-ul, sinectica, cercetarea operationala (teoria stocurilor, teoria grafurilor, analiza drumului critic), teoria utilitatii (metoda Neumann- Morgenstern, decizii in conditii de risc, decizii in conditii de incertitudine);
o Acte normative, ordinul, decizia, conexiunea inversa( feed- back), metoda entropiei optime, metoda exceptiilor, procedeul optimizarii intrarilor, procedeul optimizarii iesirilor, procedeul optimizarii operationale, autoreglarea in conditii de temporalitate (filtrul Wiener- Kolmogoroff);
o Controlul statistic, controlul ierarhic, controlul functional, controlul preventiv, auto- controlul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagnosticarea Starii Financiare a Firmei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!