Diagnosticul si Evaluarea Intreprinderii

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE Pag. 1
CAPITOLUL I
DEFINIREA PRINCIPALELEOR NOTIUNI IN EVALUARE Pag. 2
1. DEFINITIA EVALUATORULUI Pag.2
2. POZITIA EVALUATORULUI FATA DE CLIENT Pag. 2
3. RESPONSABILITATEA EVALUATORULUI Pag. 3
4. ABORDARI IN EVALUAREA AFACERILOR Pag. 3
CAPITOLUL II
METODE DE ANILIZA IN EVALUAREA UNEI INTREPRINDERI Pag. 6
1. ANALIZA DIAGNOSTIC Pag. 6
2. ANALIZA MEDIULUI EXTERN Pag. 10
3. ANALIZA MEDIULUI INTERN Pag. 12
CAPITOLUL III
STUDIU DE CAZ - S.C. EXTRA COLOR S.R.L. Pag. 26
I. DIAGNOSTICUL INTREPRINDERII Pag. 26
1. Generalitati Pag. 26
2. Diagnosticul juridic Pag. 28
3. Diagnosticul managementului si resurselor umane Pag. 29
4. Diagnostic operational Pag. 30
5. Diagnostic comercial Pag. 31
6. Diagnosticul economico financiar Pag. 34
CONCLUZII Pag. 47
BIBLIOGRAFIE Pag. 48


Extras din licenta Cum descarc?

Evaluarea unei intreprinderi reprezinta actul sau procesul prin care se estimeaza valoarea intreprinderii sau a unei participatii la aceasta, fiind o operatie complexa, derulata cu un scop si intr-un context care trebuie precizate de tandemul evaluator-client.
Evaluarea unei intreprinderi in functionare consta in formularea unei opinii privind valoarea unei intreprinderi sau a unei participatii in intreprindere in ipoteza ca aceasta va continua sa functioneze. In aceasta ipoteza trebuie luate in considerare inclusiv elementele necorporale sau intangibile ale afacerii, generate de factori cum ar fi brevete, licente, proceduri operationale, avantaje de contracte, existenta unui personal care a parcurs programe complexe de training specifice domeniului de activitate etc., care pot mari valoarea.
Evaluarea economica a unei afaceri, in contextul investitional al pietei de capital, este un complex de abordari, proceduri si metode de evaluare prin care se estimeaza un anumit tip de valoare al afacerii analizate, in functie de scopul si contextul evaluarii.
Evaluarile economice sunt utilizate in general ca baza pentru tranzactionarea partiala sau la nivelul intregului capital social a titlurilor intreprinderilor (in special a celor necotate) si respectiv la tranzactionarea activelor intreprinderilor, in operatiuni tip fuziuni, lichidari, divizari, cesiuni, majorari de capital, pentru compararea valorii unei afaceri cu valoarea celor existente in piata cu scopul de a permite aprecierea randamentului plasamentului in titlurile evaluate in raport de rentabilitatea asteptata sau ceruta in cadrul procesul investitional pe piata de capital.
In cazul societatilor comerciale constituite in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 republicate, se face distinctie intre valoarea capitalurilor proprii ale firmei respective si valoarea intregii intreprinderii, care este o valoare agregata, atat a capitalurilor proprii cat si a datoriilor financiare ale intreprinderii. Intr!-un sens mai precis, valoarea intreprinderii este considerata valoarea capitalului investit, format din capital uri proprii (fondurile actionarilor) si datorii purtatoare de dobanzi (datorii financiare).
Evaluarile economice de afaceri sunt necesare, in primul rand, datorita faptului ca elementele patrimoniale reflecta valori contabile, istorice si nu valori de piata iar, in alta ordine de idei, se poate considera trecutul perfect reproductibil ca si profitabilitate, viabilitate sau perspective pentru intreprindere. Rezultatele si valoarea afacerii depind mai degraba de eficienta cu care vor fi utilizate active le firmei si de potentialul acesteia.

CAPITOLUL I
DEFINIREA PRINCIPALELEOR NOTIUNI IN EVALUARE

1. DEFINITIA EVALUATORULUI
Evaluatorul este o persoana care in afara de o buna reputatie, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii necesare intrarii sale libere in cadrul profesiei de evaluator. Astfel, este necesar sa demonstreze urmatoarele:
1. Calificare corespunzatoare, obtinuta printr-o forma de invatamant recunoscuta si indeplinirea oricaror cerinte legate de lucrarile pe care le executa (de natura etica, legala, contractuala etc.);
2. Competenta si experienta corespunzatoare in domeniul in care este specializat si in zona sa geografica de actiune;
3. Asigurare profesionala adecvata responsabilitatilor angajate.

2. POZITIA EVALUATORULUI FATA DE CLIENT
In relatia cu clientii, evaluatorii pot avea una din urmatoarele pozitii:
1. Consultant - in aceasta calitate isi ofera uneia din partile implicate intr-o tranzactie, opinia sa calificata in privinta valorii unei afaceri, proprietati imobiliare, activ etc., constituind obiectul tranzactiei. De regula opinia sa va avea in vedere atat estimarile si proiectiile clientului asupra afacerii cat si interesele acestuia, evaluarea fiind subiectiva. Evaluatorul va prezenta clientului scenariul optim pentru acesta, care duce la pretul maxim de vanzare sau respectiv la pretul minim de cumparare. Termenii intelegerii cu beneficiarul pot impune si acordarea de consultanta in negocierea pretului tranzactiei, prin prezentarea si sustinerea unor argumente adecvate.
2. Expert neutru (independent) - in aceasta situatie evaluatorul va reflecta in evaluare asteptarile investitorului mediu, interesele subiective ale partilor implicate nefiind luate in considerare, iar rezultatul va fi o evaluare independenta. In multe asemenea cazuri, opinia sa este solicitata prin autoritatea unor institutii indreptatite (tribunal, autoritati fiscale etc.) pentru obiectul unor cauze legale sau fiscale.
3. Arbitru - in aceasta situatie opinia sa este oferita simultan partenerilor implicati in tranzactie si va lua in considerare interesele partilor, chiar daca sunt uneori contrare.
Standardele Europene de Evaluare cuprind si o detaliere a cerintelor legate de calitatea evaluatorului prin prisma intereselor sau relatiilor sale de munca anterioare sau existente la data evaluarii. Conform acestor clasificari, evaluatorul poate fi o persoana calificata, tare se inscrie intr-una din categoriile intern, extern sau independent, dupa cum urmeaza.
1. Intern - daca are si calitatea de angajat, director sau administrator al intreprinderii evaluate dar nu are un interes financiar sau politic semnificativ de natura a-i influenta obiectivitatea fata de rezultatul dorit al evaluarii sau care nu are o functie intr-o institutie a autoritatilor publice cu care exista conflicte evidente de interes.
2. Extern - daca nu are calitatea de evaluator intern si nu are un interes semnificativ direct sau indirect in, intreprinderea evaluata si nici aceasta nu are astfel de interese in proprietatile evaluatorului.
3. Independent - daca are calitatea de evaluator extern si in plus nu a avut in ultimele 24 de luni nici o relatie financiara cu clientul sau vreo implicare legata de proprietatea evaluata sau cu partile interesate de respectiva proprietate.

3. RESPONSABILITATEA EVALUATORULUI
Exista trei categorii de responsabilitati pe care si le asuma evaluatorul odata cu intocmirea raportului de evaluare, prezentarea si sustinerea opiniei sale in fata clientilor:
Prima dintre acestea este responsabilitatea profesionala care consta in consecventa. cu care evaluatorul cunoaste si aplica standardele profesionale si etice, metodele si tehnicile de evaluare, intr-un mod adecvat contextului evaluarii (scop, drepturi de proprietate evaluate, definitii ale valorii, termen de valabilitate, interese speciale, sinergii etc.: si pozitiei sale fata de client.
Responsabilitatea civila are la baza clauzele contractului evaluator !client si promisiunile sau obligatiile asumate de evaluator in privinte continutului, termenelor si calitatii serviciului prestat.
Responsabilitatea penala reprezinta un aspect mai putin placut, dar care se manifesta in conditiile in care in cursul activitatii sale, evaluatorul savarseste infractiuni.


Fisiere in arhiva (2):

  • CUPRINS.doc
  • Diagnosticul si evaluarea intreprinderilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!