Dimensiunea Criminalitatii Bancare in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I : 
NOTIUNI INTRODUCTIVE
Sectiunea I - Evolutia institutiilor bancare in Romania
Sectiunea a II-a - Organizarea si functionarea sistemului bancar in Romania
Sectiunea a III-a - Cadrul legal al activitatii bancare in Romania
Sectiunea a IV-a - Activitatea de supraveghere speciala si de administrare speciala a bancilor 
Capitolul al II-lea: 
STRUCTURA CRIMINALITATII BANCARE
Sectiunea I - Frauda bancara
Sectiunea a II-a - Cauze ce determina comiterea de infractiuni in domeniul de referinta
Sectiunea a III-a - Componentele criminalitatii bancare
Capitolul al III-lea:
PROPORTIILE FENOMENULUI DE CRIMINALITATE BANCARA
Sectiunea I - Fraude bancare savarsite in perioada 1991 - 2005
Sectiunea a II-a - Spalarea banilor prin sistemul bancar
Capitolul al IV-lea: 
ACTIVITATI INVESTIGATIVE IN DOMENIUL BANCAR


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I : Notiuni introductive
Sectiunea I : Evolutia institutiilor bancare in Romania
In Romania, principalele institutii bancare au fost create in special incepand cu secolul al XIX-lea, secol in care a fost infiintata atat BNR, cat si CEC-ul, iar ulterior au fost create si alte institutii bancare. Anterior infiintarii acestora, activitatea bancara s-a desfasurat prin intermediul camatarilor si al zarafilor.
In cadrul Tarilor Romane prima institutie de tip bancar a aparut in Bucuresti, in prima parte a secolului al XIX-lea, ulterior acesteia aparand la Iasi, Banca Nationala a Moldovei si in anul 1866 la Bucuresti, Banca Nationala.
In Transilvania, sistemul bancar existent era subordonat sistemului bancar austro-ungar, iar primele institutii bancare au aparut la jumatatea secolului al XIX-lea si au functionat in Arad, Sibiu, Brasov, ca sucursale ale unor banci din Viena si Budapesta .
Prima incercare de creare a unei banci nationale a apartinut lui Grigore Alexandru Ghica, domnitorul Moldovei, care in luna mai a anului 1856 a acordat autorizatia de a infiinta o banca de scont si circulatie, germanului Nuland, director al unei banci din Dessau.
Aceasta prima banca, desi si-a inceput activitatea in martie 1857 si chiar daca era supravegheata de stat prin doi comisari, a dat faliment la mai putin de 1 an de la infiintare, din urmatoarele cauze: dezordine, neprevedere, incapacitate, usurinta de emitere si desertaciune ridicola, toate aceste virtuti apartinand conducatorilor bancii .
A 2-a banca care a fost autorizata sa functioneze, a fost ca filiala a Bancii Imperiale Otomane din Constantinopol, fara nici un control sau participare la beneficii in favoarea guvernului, ci doar contra unei plati forfetare . Initial aceasta banca a beneficiat de privilegiul de emisiune monetara, beneficiu care ulterior a fost suspendat.
Pe langa aceste incercari de infiintare si functionare a diferitelor banci, in acea perioada s-a conturat tot mai mult ideea crearii unei banci a Romaniei, ca o alternativa la cele existente deja.
BNR a fost infiintata prin legea nr.17 din 29.04.1880 si era primul institut de emisie al tanarului stat roman care-si cucerise cu putin timp inainte independenta nationala . Sediul central al bancii a fost inca de la inceput la Bucuresti. De la inceput BNR a fost o banca de scont si circulatiune, beneficiind de drept de emisiune a bancnotelor, drept de a resconta efecte de comert si bonuri de tezaur, drept de a participa la capitalul unor institutii la care participa si statul.
In primul deceniu de activitate bancara, banca centrala apela in fiecare an la credite externe, desi in acea perioada nu existau nici Fondul Monetar International si nici Banca Mondiala. La inceputul secolului al XX-lea, statul s-a confruntat cu pericolul incapacitatii de plata datorita crizei economice si a acumularii datoriei externe si a recurs la solutia privatizarii bancilor, adica la vanzarea actiunilor statului din capitalul Bancii Nationale. Banii incasati din privatizare s-au topit rapid, iar guvernatorul a cerut Bancii Nationale un nou imprumut .
In 1889, prin legea din acel an, s-a introdus etalonul aur, lucru ce a marcat o noua etapa in istoria BNR, unitatea monetara devenind leul, iar moneda de argint devenind moneda divizionara. Aceasta reforma monetara a avut ca si consecinta modificarea legii de organizare precum si a legii statutului BNR privind rezerva metalica si convertibilitatea.
Initial BNR a fost o banca cu capital mixt, insa prin legea din ianuarie 1901, lege ce a fost promulgata ulterior si prin care actiunile statului sunt transmise catre societatea actionarilor, BNR a fost transformata in banca privata, actiunile cedate fiind repartizate celorlaltor actionari in proportie de o actiune noua pentru doua vechi, cu pretul de 1860 lei actiunea .
Anul 1907 s-a desfasurat sub puternica influenta a 2 mari crize: criza monetara internationala pornita din SUA si criza agrara sociala din tara, datorita rascoalelor taranesti. In aceasi perioada, numeroase banci noi cu capital romanesc isi incep operatiunile in judete si in capitala. Daca in anul 1900 existau 27 de banci, in anul 1913 numarul bancilor a ajuns la 197.
Pe langa BNR, in perioada respectiva incep sa-si desfasoare activitatea, uneori si din initiativa BNR, Casa de Compensatiuni, precum si Asociatia Bancilor. Casa de Compensatiuni a fost creata la initiativa si prin asocierea unui numar de 17 mari banci din Bucuresti, marcand progresul activitatii bancare prin realizarea anumitor obiective si anume evitarea manipularii numerarului si reducerea costurilor serviciilor. In cadrul acestei Case de Consemnatiuni, mai mult de jumatate din rulajul total al acesteia apartinea la 4 banci: Marmorosch-Blank & co, Banca de Credit Roman, Banca Comerciala Romana si Banca Romana .


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimensiunea Criminalitatii Bancare in Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!