Dimensiuni Socio-Juridice ale Violentei Domestice

Cuprins licenta Cum descarc?

ARGUMENT 5
Capitolul I Familia intre ideal si realitate 7
I.1. Familia - scurt istoric in spatiul romanesc 6
I.2 Familia in zilele noastre 9
Capitolul II Violenta domestica 13
II.1. Definitia si cauzele violentei domestice 13
II.2. Formele si efectele violentei domestice 17
II.3. Tipuri de victime ale violentei domestice 21
II.3.1 Femeia si violenta domestica 21
II.3.2 Copilul si violenta domestica 24
II.3.3 Batranii si violenta domestica 28
Capitolul III Aspecte legislative in domeniul violentei domestice 30
III.1. Violenta domestica si legea penala 30
III.2. Legea nr. 217/2003 - pentru prevenirea si combaterea violentei in familie 32
III.3 Dispozitiile procedurale penale referitoare la fenomenul violentei domestice 33
III.4 Procedura penala cand nu este necesara o plangere prealabila 34
III.5 Masurile de siguranta care se pot lua in cazul violentei in familie 35
Capitolul IV Violenta domestica - aplicatie practica 38
IV.1 Aspecte metodologice 38
IV.1.1 Metode si instrumente de cercetare 39
IV.2. Interviuri cu victime ale violentei domestice 40
IV.2.1 Interviul nr. 1 40
IV.2.2 Interviul nr. 2 42
IV.3 Studii de caz 45
IV.3.1 Studiul nr.1 45
IV.3.2 Studiul nr.2 45
IV.3.3 Studiul nr. 3 46
IV.3.4 Studiul nr. 4 46
IV.3.5 Studiul nr. 5 47
IV.4. Interpretarea datelor 48
IV.4.1 Analiza primara 48
IV.4.2 Analiza secundara 49
CONCLUZII 51
BIBLIOGRAFIE 52
ANEXE 54


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Familia nu reprezinta doar un grup format din cativa membri, de regula sot, sotie si copii, ci mult mai mult de atat, inseamna o relatie de sprijin reciproc, ajutor dezinteresat, dragoste si securitate emotionala. Desi exista familii care intruchipeaza idealul, membrii carora nu sunt doar parinti si copii, ci si prieteni, in altele, din ce in ce mai multe, caracteristica principala o reprezinta relatiile tensionate. In orice familie exista probleme mai mari sau mai mici, discutii in contradictoriu sau chiar situatii limita, important este gasirea unor solutii de a depasi astfel de momente cat mai repede. Din pacate, multi par sa uite ca familia este locul in care exista siguranta si in care copiii capata primele notiuni despre viata.
Oamenii nu pot trai singuri, chiar daca sunt inconjurati de prieteni. Acesta este motivul pentru care a aparut familia, cu toate regulile ei, care au transformat-o intr-o institutie al carei rol este de a-i apara pe membri si de a-i ajuta pe copii sa creasca. Din pacate, schimbarile ce au caracterizat sfarsitul de mileniu au afectat si structurile sociale, incepand cu familia. Aceasta este supusa schimbarii si se observa din ce in ce mai des aparitia unor manifestari negative: alcoolism, adulter, abuz sexual, inclusiv asupra copiilor, delincventa juvenila, promiscuitate, saracie, abandonul copiilor si al batranilor, violenta fizica si verbala intre soti. 
Din pacate, exista familii in care relatiile afective au de suferit, se acumuleaza tensiuni care, nu de putine ori, degenereaza in diferite forme de violeta. Intoleranta, rigiditatea relatiilor ierarhice din societate, statutul inferior al victimei cat si lipsa unor mecanisme de protectie sociala si a unui cadru legislativ adecvat, sunt factorii specifici care explica comportamentul violent in familie.
Originea violentei in familie si ceea ce o inradacineaza puternic este mentalitatea traditionalista care vizeaza si statueaza diferenta intre rolurile masculine si feminine trimitand la societatile patriarhale. Traditiile, respectate altadata cu strictete, au ajuns sa fie incalcate si nici macar normele religioase nu mai pot face fata tendintei de desfacere a casatoriilor sau violentei. Aceasta mentalitate are la baza "principiul celui mai puternic" si "legea pumnului".
Lucrarea de fata este structurata in trei capitole, astfel, in primele doua capitole sunt prezentate generalitati privind familia si violenta domestica, urmand ca in capitolul trei sa fie dezbatuta problema violentei asupra femeii.
Capitolul I Familia intre ideal si realitate
I.1. Familia - scurt istoric in spatiul romanesc
Familia devenise, in cursul timpului, centrul lumii, al istoriei, reperul constant in care se vor cauta mereu intelegerea si linistea sufleteasca. Inca de la inceputurile sale, mai pretutindeni, familia a presupus exercitarea unei puteri, aceasta revenindu-i, printr-o deductie logica, celui mai puternic fizic (barbatul) care va veghea asupra tuturor membrilor reuniti sub autoritatea sa. Elementul central este barbatul, cu predilectie in ipostaza sa de sot si tata iar elementul secundar femeia, ca sotie si mama, iar undeva, la contingenta dintre cele doua planuri, copilul. Aceste tipare sunt destul de bine impamantenite prin obiceiuri stravechi.
Legiuirea lui Caragea, moment important in evolutia juridica a spatiului nostru la sfarsitul perioadei feudale (1818), stipula extrem de clar menirea principala a casatoriei: ,,Nunta este tocmeala unirii barbatului cu femeia spre facere de copii". Inegalitatea la nivelul membrilor principali ai familiei se regaseste la capitolul drepturi. Chiar daca Legiuirea Caragea, mai sus- numita, pomeneste de o cvasiegalitate succesorala, in multe privinte starea de inferioritate a femeii, in ceea ce priveste mostenirea, este evidenta. Infidelitatea se raporta constant doar la sotie, care, conform Codului lui Callimachi - culegerea de legi, inspirata in mare parte din codul civil austriac si aparuta in Moldova la 1817 - era pedepsita in asemenea caz cu inchiderea la manastire si pierderea zestrei. Sotului, in schimb, ii revenea ,,rascumpararea metehnei" de a calca stramb cu daruri care mai de care mai alese. Asadar sotia trebuia sa uite si sa ierte cele intamplate.
Cazul divortului, al dezacordului final, era si mai revelator. La 1817 era foarte clar: sotul dispunea de dreptul de a desface casatoria pentru infidelitatea sotiei sau chiar si numai daca ,,aceasta mananca si bea sau se scalda impreuna cu alti straini fara voia barbatului ei." In schimb, sotia putea apela la divort doar in cazul in care, conform Codului lui Callimachi, ,,barbatul, cazand in dragostea altei femei, nu se va parasi de aceasta", iar Legiuirea lui Caragea era si mai explicita, barbatul fiind vinovat si divortul legal numai atunci cand acesta isi aducea ,,posadnica" in casa sau cand ,,o tine cu cheltuiala".


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimensiuni Socio-Juridice ale Violentei Domestice.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Banciu D., Radulescu S.M., Voicu M., (1987), Adolescentii si familia, Editura Stiintifica si Pedagogica, Bucuresti;
Desurmont M., (2001), De la violence conjugale a la violence parentale, Ed. Eres, Ramon Ville Sain-Agne;
Darlene T., (2000), Domestic violence, Center for women and families - Domestic Violence Program;
Divet, Y., Heleine, J., Morellec, J. (1999), Enfants en danger, Direction des Affaires Sociales, Conseil General d"Ille et Vilaine;
Filipescu I.P., (1993), Tratat de dreptul familiei, Editura ALL, Bucuresti;
Ferreol G. si Neculau A., (2003), Violenta -Tratate psihosociale, Editura Polirom, Iasi;
Gluvacov A., (1975), Afirmarea femeii in viata societatii, Editura Politica, Bucuresti;
Hobbs C.J., (1989), When are burns not accidentall, Archives of Disease in Childhood;
Ilut, P. (2005), Sociopsihologia si antropologia familiei, Ed. Polirom, Iasi;
Killen K.,(1998), Copilul maltratat, Editura Eurotit, Timisoara;
Mitrofan I., Mitrofan N., (1991), Familia de la A ....la Z. Mic ditionar al vietii de familie, Editura Stiintifica, Bucuresti;
Mitrofan N., Zdrenghea V., Butoi T., (1992), Psihologie judiciara, Casa de Editura ,,Sansa" S.R.L, Bucuresti;
MacFarlen K., (1986), Sexual abuse of young children, Rinerhart & Winston, K-London;
Neveanu P.P., (1978), Dictionar de psihologie, Editura Albatros, Bucuresti;
Rohner R.P., Rohner E.C., (1980), Antecedents and consecoences of parental rejection: A teory of emotional abuse, Child & Neglect;
Raulea C., Suport de curs la disciplina ,,Metode de cercetare in psihologie si pedagogie";
Ronald Myles Dworkin (1987), Philosophical Issues in Senile Dementia. Washington, DC: U.S. Government Printing Office;
Rowlend R., (1992), Radical feminist heterosexualitiy: The personal and the political in Feminism and psychology, vol 2, nr. 3;
Radulescu S. M., (2001), Sociologia violentei intrafamiliale, Bucuresti;
Stark E., Flitcraft A., (1996), Women at risk, Sage Publication;
21.Toch H., (1989), Psychology of Crime and Criminal Justice-Prospect, Heights, Waveland Press Inc,Illinois;
Vlasceanu, L. (2007), Familia si relatiile de gen, Sociologie si modernitate. Tranzitii spre modernitate reflexiva, Ed. Polirom, Iasi.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!