Dimensiuni Teoretice ale Definirii Procesului Decizional in Sectorul Public

Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1
Decizia
1.1 Definitii date deciziei 
Datorita faptului ca orice ciclu de conducere incepe cu stabilirea unui scop, cu identificarea obiectivelor care trebuie reduse la indeplinire in procesul activitatii, se poate afirma ca procesul de conducere este intotdeauna un process de luare a deciziei. Numerosi specialisti si teoreticieni in domeniul managementului considera ca principala functie a conducerii o reprezinta functia de elaborare si adoptare a deciziei. Astfel, in sens general decizia reprezinta "incheierea normala a deliberarii unui act voluntar" sau "o linie de actiune constient aleasa dintr-un numar oarecare de posibilitati, in scopul de a ajunge la un anumit rezultat" .
O alta definitie data deciziei este aceea ca decizia reprezinta "cursul de actiune ales pentru atingerea obiectivelor" sau "un proces rational de alegere a unei directii de actiune dintr-un numar de posibilitati, in vederea atingerii unui scop" .
Armenia Androniceanu defineste decizia ca fiind ,,un proces complex de alegere a unei variante decizionale din mai multe posibile, in vederea realizarii unui obiectiv".
Din aceste formulari ale deciziei putem retine ca decizia reprezinta hotararea adoptata, solutia aleasa din mai multe posibile, materializata intr-un act obligatoriu cu caracter normativ, prin care un manager, individual sau colectiv, stabileste directia unei actiuni si modul ei de realizare.
Deciziile reprezinta un act specific speciei umane, oamenii fiind pusi in situatia de a lua decizii zi de zi, indiferent de activitatea pe care o desfasoara. In opinia lui Ioan Alexandru orice decizie presupune:
- o baza de informatii ample si certe;
- un proces rational ( de gandire, intelegere );
- obiective ( scopuri precise, concrete, masurabile );
- manifestarea vointei ( optiunea).
Astfel, putem spune ca optiunea presupune ca autorul deciziei sa se afle in fata mai multor comportamente posibile. El trebuie sa renunte la toate aceste posibilitati in favoarea uneia pe care o considera ca fiind cea mai buna. Optiunea trebuie sa fie constient deliberata, trebuie sa vizeze unul sau mai multe scopuri, sa reflecte asupra actiunii, deoarece decizia nu este mumai o notiune teoretica, ci si practica. Decizia nascuta din actiuni concrete se reintoarce la acestea determinandu-le si verificandu-le totodata.
Cu toate acestea, decizia manageriala se deosebeste de decizia in general. Astfel, luand in considerare definitiile oferite de literatura de specialitate, decizia manageriala poate fi definita ca fiind acea decizie care are urmari nemijlocite asupra deciziilor si actiunilor a cel putin unei persoane. In acest caz, decizia manageriala implica intotdeauna cel putin doua persoane: managerul - cel care decide si executantul - cel care pune in aplicare.
Decizia manageriala reprezinta un produs si un instrument al activitatii de conducere, act constient al factorilor de conducere de stabilire a unui obiectiv, a anumitor directii de actiune si modalitati de atingere a obiectivului pe baza unui proces de evaluare a mijloacelor necesare si a consecintelor realizarii acestuia, generand o anumita modificare de comportament a celor implicati in atingerea obiectivului. Decizia manageriala are in vedere procesul implicit prin care managerul face o alegere ce afecteaza comportarea altor manageri si aportul lor la realizarea obiectivelor organizatiei. Deciziile manageriale pot fi luate atat de managerul general, cat si de managerii aflati pe diferite pozitii in cadrul organizatiei. 
Ion Petrescu si Emanoil Muscalu considera ca cele mai importante probleme ale institutiei care pot defini adevaratele decizii manageriale sunt:


Fisiere in arhiva (5):

 • Dimensiuni Teoretice ale Definirii Procesului Decizional in Sectorul Public
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • cap. 1- licenea.doc
  • CUPRINS.doc
  • introducere.doc
  • pag.1.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!