Dinamica de Grup si Munca in Echipa

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere in dinamica de grup si munca in echipa - pag. 2
De ce dinamica? - pag. 2
Importanta muncii in echipa. - pag. 3
1. CAPITOLUL I - pag. 4
1.1. Teorii despre grupuri - pag. 4
1.2. Tipuri de grupuri - pag. 6
1.3. Etapele evolutiei unui grup - pag. 7
1.4. Eficacitatea grupului - pag. 9
1.5. Dinamica grupului si factorii de coeziune - pag. 10
1.6. Rolurile in grup si eficacitatea grupului - pag. 11
1.7. Strategii de motivare a grupului/echipei - pag. 13
1.8. Persoanele din echipa - pag. 13
1.9. Eficientizarea muncii in echipa - pag. 17
1.10. Apartenenta la echipa - pag. 17
1.11. Claritatea sarcinii - pag. 18
1.12. Implicarea membrilor echipei - pag. 19 
1.13. Practici de munca eficace - pag. 20
2. CAPITOLUL II - pag. 21
2.1. Munca in echipa la S.C. "GTS Telecom" S.R.L. - Studiu de caz - pag. 21
2.1.1 Despre GTS Telecom Romania si GTS Central Europe - pag. 21
2.1.2. Studiul de caz - pag. 23
2.1.3 Anexa - pag. 38
2.1.4. Concluzii - pag. 39
Bibliografie - pag. 42


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere in dinamica de grup si munca in echipa
De ce dinamica?
Termenul de ,,dinamica" vine de la cuvantul grecesc care inseamna ,,forta". ,,Dinamica grupului" ar insemna, intr-o transpunere exacta, fortele care actioneaza in interiorul unui grup. Iar cercetarea dinamicii grupului s-ar apleca asupra acestor forte: nasterea lor, modificarile ulterioare, consecinte, etc. Tehnologia dinamicii grupului (adica aplicarea practica a acestor forte) consta, atunci, in utilizarea cunostintelor despre acest fenomen pentru atingerea unui scop oarecare. (D. Cartwright, 1969).
Primele utilizari ale expresiei ,,dinamica grupurilor" ii apartin lui Kurt Zadek Lewin , in cateva articole scrise intre anii 1944 si 1947.
,,Dinamica: acest cuvant... desemneaza totalitatea schimbarilor adaptive care se produc in structura de ansamblu a unui grup ca urmare a unor schimbari survenite intr-o parte oarecare a acestui grup... intr-un grup..., se intampla ceva analog cu autodistribuirea fortelor intr-un camp de forte fizice". 
Astfel, Kurt Lewin a conceput dinamica grupurilor din doua perspective distincte:
- ,,intr-o prima etapa, termenul <<dinamica grupurilor>> a desemnat o stiinta experimentala, practicata in laborator pe grupuri artificiale reunite in scopuri experimentale... 
- intr-o a doua etapa, termenul a desemnat munca animatorului de grup care, iesit din laboratorul sau, se va ocupa de <<rezolvarea conflictelor sociale>>... Acest termen tinde sa desemneze, in acelasi timp, totalitatea cercetarilor experimentale asupra grupurilor mici si totalitatea tehnicilor de grup care constituie asa-numitele mijloace de aplicare..., instrumente de formare, de terapie, de animatie, de interventie, care au in comun apelul la grup".
La citirea unor autori contemporani, ai impresia ca substantivul ,,grup" este folosit adesea in mod nediferentiat, fiind aplicat unei diade, huliganilor care devasteaza un oras dupa un meci de fotbal, totalitatii celor afiliati unui sindicat, unei multimi oarecare, adunata intamplator, responsabililor reuniti sau nu ai unei colectivitati urbane, ai unei minoritati etnice, etc.
Dupa Kurt Lewin, "Dinamica grupurilor ar fi acea disciplina stiintifica ce leaga conduitele grupului de sistemul de forte care actioneaza in sanul sau... " iar potrivit lui Rupert Brown ,,Un grup exista atunci cand doua sau mai multe persoane se definesc ele insele ca membri ai acestui grup si cand existenta lui este recunoscuta de o terta persoana". Stricto sensu, aceasta inseamna ca doi amanti platonici, separati de ocean, vor constitui un grup de indata ce sotul le va intercepta corespondenta... 
Grupul trebuie definit, prin urmare, plecand de la un anume sentiment de apartenenta, prin intermediul unei anume vizibilitati sociale, cu contururi nedefinite. Fara indoiala, un asemenea proces de identificare colectivo-personala trimite la un colectiv si nu la un agregat. Dar nu vad prin ce minune am putea trata ca una si aceeasi realitate duzina de militanti sindicali reuniti intr-un week-end pentru stabilirea punctelor de negociere, clasa sociala numita burgheza, partizanii dadaismului sau apartenenta la iudaism pe linie materna. 
Oricum, trilogia conceptuala ,,apartenenta", ,,referinta", ,,identificare" trimite la orice grup, categorie sau colectivitate pe care un individ le ia drept referinte, fie ca face sau nu parte din ele, pentru a-si compara situatia cu aceea a unitatilor grupului de referinta sau pentru a se prevala de o calitate pe care o impartaseste cu unitatile grupului in chestiune. 
Grupul: joaca un rol crucial in evolutia persoanei, constituie cel mai important mijloc de socializare si integrare sociala, contribuie decisiv la transmiterea valorilor unei societati, ofera individului securitate, dar si mijloace de afirmare si raspunde nevoilor asociative si de apartenenta ale fiintei umane.
Importanta muncii in echipa.
Succesul unei organizatii, gradul de competitivitate al acesteia, pornesc de la premisa ca oamenii sunt bunul cel mai de pret al organizatiei.
Resursele umane sunt unice in ceea ce priveste potentialul lor de crestere si dezvoltare, in capacitatea lor de a-si invinge propriile limite.
Termenul de resurse umane isi are originea in politica economica si economie, unde a fost utilizata denumirea de munca - unul din cei patru factori de productie.
Cea mai veche utilizare a termenului in corporatii si intreprinderi se refera la indivizii dintr-o firma sau agentie, precum si la sectorul dintr-o organizatie care se ocupa cu angajarea, concedierea, formarea, precum si alte probleme de personal, la care de obicei se face referire prin managementul resurselor umane.
Importanta fiintei umane in conducerea cu succes a unei afaceri e cea care face din managementul resurselor umane, un set de competente, deprinderi si atitudini esentiale pentru toti managerii. Acest set e legat direct de valorile supreme ale organizatiei.
Aceasta responsabilitate nu e doar legata de a furniza slujbe oamenilor, de a-i indruma cum sa lucreze si de a le inregistra performantele, desi managerii trebuie sa faca acest lucru. Pe langa toate acestea, e o investitie faptul de a da oamenilor puterea pentru ca ei sa actioneze eficient si eficace.
In acest sens, Jack Welch, spunea ca pentru a reusi in lumea afacerilor, trebuie sa te gandesti tot timpul cum poti face fiecare persoana mai folositoare, mai valoroasa. Investitia in oameni s-a dovedit a fi calea cea mai sigura de a garanta supravietuirea unei organizatii sau de a asigura competitivitatea si viitorul acesteia.
Ce se intelege prin echipa? Printre definitiile generale se numara:
- Persoane muncind impreuna pentru a realiza ceva.
- Un numar restrans de persoane cu abilitati complementare care urmaresc un scop, obiective de realizat si o abordare comuna, pentru care se considera reciproc responsabile. 
Prima definitie stabileste, pur si simplu, ca o echipa are un scop clar. 
Aceasta este diferenta dintre o echipa si un grup care se intalneste intamplator. Cea de-a doua definitie este mult mai specifica. Identifica niste trasaturi importante ale echipelor: un numar mic de persoane; cu abilitati complementare - aceasta sugereaza stabilirea dinainte a persoanelor care vor face parte din echipa; urmarind un scop comun - motivul de ansamblu care aduce laolalta aceste persoane; urmarind obiective comune de realizat - acestea asteapta anumite rezultate in urma activitatilor lor; urmarind o abordare comuna - o modalitate de lucru acceptata de toti; se considera reciproc responsabile - responsabilitate comuna. 
Munca in echipa este capacitatea de a munci impreuna pentru a realiza o idee comuna. Capacitatea de a directiona realizarile individuale spre obiectivele organizationale. Este sursa ce le permite oamenilor obisnuiti sa atinga rezultate neobisnuite.
Formal si informal, majoritatea dintre noi petrecem cel putin o parte din timpul nostru la serviciu in echipe. 
Invatarea centrata pe individ are loc atunci cand indivizii muncesc atat in grupuri, cat si individual, pentru a explora probleme si a deveni manipulatori activi de cunostinte, mai degraba decat receptori pasivi ai acestora. 
Se crede adesea ca invatarea este ceva ce are loc in mintea indivizilor. Drept rezultat, munca in echipa in procesul de invatare este perceputa ca o alta tehnica de a realiza acest proces de invatare individual. Cu toate acestea, procesul de invatare poate fi considerat de asemenea o activitate sociala. Echipele sunt adesea mai capabile decat indivizii sa rezolve problemele si sa creeze noi idei. Aceasta se aplica si contextului invatarii. 
Putem investiga echipele in modalitati diferite. O modalitate foarte utila este sa ne imaginam ca echipa are propria viata. Tot asa cum noi traversam un numar de etape in viata noastra, echipele urmeaza si ele o serie de etape. Intelegerea acestor etape ne ajuta sa organizam o echipa.
1. CAPITOLUL I
1.1. Teorii despre grupuri
Traditia "gandirii grupale" s-a dezvoltat in Europa rationalista si s-a emancipat in epoca luminilor. Aparitia statelor nationale a stimulat acest tip de entitate sociala si culturala, inducand popoarelor sentimentul de apartenenta la o arie spirituala circumscrisa prin arta, religie, filozofie sau cutume. Cercetarile lui Wilhelm Wundt asupra psihologiei poporului (Volkerpsychologie) sau cele ale lui Gustave Le Bon asupra psihologiei multimii au intarit interesul pentru comportamentele colective. Teoria grupului ramane indatorata observatiilor lui Hippolyte Adolphe Taine asupra fortei irationale si violente ce o exprima multimile, contributiilor lui Gabriel Tarde asupra imitatiei, lui Charles Fourier pentru inventarea mitului falansterului (o societate utopica a grupului ideal) sau lui Emile Durkheim8, promotorul ideii de solidaritate si a ipotezei constiintei colective.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dinamica de Grup si Munca in Echipa.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!