Discriminarea Rasiala in Patria Democratiei

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND DREPTURILE OMULUI 4
1.1.Notiuni generale cu privire la drepturile omului 4
1.2. Importanta drepturilor omului in epoca contemporana 6
1.3.Principalele organizatii internationale guvernamentale care au atributii si preocupari in domeniul promovarii si protectiei drepturilor omului 10
CAPITOLUL 2. ANALIZA FENOMENULUI DISCRIMINARII 12
2.1. Definirea conceptului de "rasa" 12
2.2. Sensurile rasismului 16
2.3. Formele rasismului 18
2.4. Discriminarea rasiala 20
CAPITOLUL 3. PROTECTIA DREPTURILOR OMULUI PRIN REGLEMENTARI JURIDICE IN SISTEMUL NATIUNILOR UNITE 31
3.1. Documente adoptate de Organizatia Natiunilor Unite 33
3.2. Declaratia universala a drepturilor omului (1948) 34
3.3. Pactul international cu privire la drepturile civile si politice 37
3.4. Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale 39
3.5. Conventia internationala privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala 41
3.6.Conventia impotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante 42
3.7. Conventia asupra eliminarii tuturor formelor de discriminare fata de femei 43
3.8. Conventia cu privire la drepturile copilului 45
3.9. Mecanisme si proceduri de protectie a drepturilor omului sub egida ECOSOC 46
Organizatia Internationala a Muncii (O.I.M.) 48
CAPITOLUL 4. DREPTURILE OMULUI SI STRATEGII ANTIDISCRIMINARE 52
4.1. Cadrul legal privind protectia impotriva discriminarii rromilor 52
4.2. Sistemul Organizatiei Natiunilor Unite ( ONU ) privind protectia impotriva discriminarii 52
4 .2 Sistemul Consiliului Europei privind protectia impotriva discriminarii 53
4.3. Sistemul romanesc privind protectia impotriva discriminarii 55
4.4.Rromii pe teritoriul romanesc 56
4.5.Aspecte problematice ale comunitatii rroma din Romania 58
4.6. Protectia rromilor impotriva discriminarii pe teritoriul Romaniei 60
CONCLUZII 64


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Drepturile si libertatile fundamentale ale omului constituie nu doar o realitate ci si o finalitate a intregii activitati umane, bineinteles a aceleia democratice si progresiste. De aici si atentia cuvenita care este acordata aproape peste tot in lumea actuala, problemelor teoretice si practice referitoare la drepturile omului, la protectia si respectul libertatilor fundamentale ale persoanei umane.
Fenomenul discriminarii a devenit o problema din ce in ce mai acuta pentru societatea romaneasca.
Prevederile tratatelor internationale , regionale si normele nationale apara cu fermitate principiile nedescriminarii si egalitatii in fata legii.Ele prevad ca discriminarea pe motive rasiale sau etnice violeaza drepturile omului , incalca principiile morale fundamentale si impiedica interactiunea sociala pozitiva, precum si buna functionare a institutiilor publice. 
Organismele si tribunalele internationale, regionale si interne au declarat clar ca prevederile referitoare la nediscriminari se aplica nu numai drepturilor civile si politice,ci si celor economice, sociale si cultural.
Constitutiile moderne urmaresc prin consacrarea drepturilor si libertatilor fundamentale sa stabileasca garantii cat mai eficiente pentru apararea persoanei umane si a vietii ei private, pentru participarea cetatenilor la viata politica si pentru dezvoltarea materiala si culturala a cetatenilor.
Astfel, o prima categorie de drepturi fundamentale cuprinde acele drepturi care au drept obiect ocrotirea persoanei umane si a vietii ei private fata de orice amestec din afara. 
Din aceasta categorie fac parte urmatoarele drepturi: dreptul la viata si la integritate fizica si psihica, libera circulatie, inviolabilitatea domiciliului si resedintei, secretul corespondentei si a celorlalte mijloace de comunicare, libertatea constiintei, dreptul la informatie. Drepturile fundamentale din aceasta prima categorie au o trasatura comuna si anume faptul ca ele pot fi exercitate independent de un raport social, in cadrul caruia alti cetateni sa fie implicati intr-o atitudine participativa. Cu alte cuvinte, ele pot fi exercitate in mod individual, motiv pentru care drepturile din prima categorie pot fi grupate sub denumirea de libertati individuale.
O a doua categorie de drepturi fundamentale are drept obiect asigurarea dezvoltarii materiale sau culturale a cetatenilor motiv pentru care acestea sunt cuprinse sub denumirea de drepturi social-economice. Fac parte din aceasta categorie urmatoarele drepturi: dreptul la munca, dreptul la ocrotirea sanatatii, dreptul la greva dreptul la proprietatea privata, dreptul de mostenire, dreptul la invatatura, dreptul celui vatamat intr-un drept al sau de o autoritate publica, liberul acces la justitie.
Cea de a treia categorie de drepturi fundamentale are ca obiect exclusiv asigurarea participarii cetatenilor la conducerea statului, cum ar fi: dreptul de a alege si de a fi ales in organele reprezentative locale sau nationale, de a vota in cadrul referendumurilor, etc. 
Datorita specificului, aceste drepturi constituie o categorie distincta de libertatile individuale si de drepturile social-economice, careia i s-a dat denumirea de drepturi politice.
A patra categorie de drepturi fundamentale se caracterizeaza prin faptul ca pot fi exercitate de cetateni, la alegerea lor, atat in vederea participarii lor la conducerea de stat, cat si in scopul asigurarii dezvoltarii lor materiale sau culturale. In aceasta categorie intra urmatoarele drepturi: libertatea de exprimare, libertatea cultelor, libertatea intrunirilor, dreptul de asociere, dreptul de petitionare. Datorita caracterului complex al obiectului lor, acestor drepturi li s-a dat denumirea de drepturi social-politice.
Aceste drepturi social politice garanteaza posibilitatea cetatenilor de a actiona fara constrangere in raporturile lor cu alti cetateni in limitele stabilite de lege. Ceea ce este specific pentru unele din aceste drepturi este faptul ca cetateanul nu le poate exercita de unul singur, cum este cazul drepturilor grupate in categoria libertati individuale, ci doar in concurs cu alti cetateni, care in acest mod isi exercita propriul lor drept fundamental (spre exemplu, dreptul de asociere). Datorita acestor caracteristici, drepturile din aceasta categorie sunt denumite si libertati publice.
In ceea ce priveste egalitatea in drepturi, aceasta trebuie considerata o categorie distincta de drepturi fundamentale cetatenesti, examinate pana acum, deoarece obiectul ei il constituie toate drepturile garantate de Constitutie si legi, asigurand aplicarea lor in conditii identice pentru toti cetatenii.
CAPITOLUL 1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND DREPTURILE OMULUI
1.1.Notiuni generale cu privire la drepturile omului
Problema drepturilor omului ramane alaturi de cea a pacii ale carei contururi promitatoare ne ofera pana in prezent numai o imagine indepartata a unei lumi cu mai putine arme si mai multa securitate - una din temele dominante ale vietii si protectiei politice si ale dezbaterii publice, in cea de-a doua jumatate a secolului XX.
Atat pe plan intern, cat si pe plan international atat in domeniul actiunii politice de stat directe, cat si in organizatii si reuniuni internationale si in mijloacele de informare, se incearca a se da raspunsuri problemelor multiple si complexe legate de existenta umana, de drepturile omului. Multiple si complexe pe plan intern, deoarece, ele sunt parte integranta a fenomenelor si evolutiilor vietii politice, sociale si culturale ale fiecarei tari, iar problema realizarii lor nu se poate pune decat intr-un context istoric, national, social si politic. Situatia se prezinta diferit de la tara la tara, si este in continuare evolutie, depinzand de imprejurarile istorice nationale si de directia pe care o urmeaza procesul de dezvoltare in fiecare tara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Discriminarea Rasiala in Patria Democratiei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!