Divortul si Cauzalitatea Acestuia

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 5
Capitolul 1. FAMILIA 9
1.1. Definirea, conceptul si clasificarea familiei 9
1.2. Tipuri de familie 13
1.3. Functiile familiei 14
1.4. Modele alternative vietii de familie 16
Capitolul 2. DISOLUTIA FAMILIEI PRIN DIVORT 19
2.1. Istoria divortului 20
2.2. Divortul - mijloc de desfacere a casatoriei 24
2.2.1. Consideratii generale asupra divortului. 24
2.3. Cauzele generale ale divorturilor 26
2.4. Etapele disolutiei casatoriei 28
2.5. Factorii determinanti ai divortului 29
2.6. Efectele divortului 39
Capitolul 3 EVOLUTIA DIVORTIALITATII IN EUROPA SI IN ROMANIA 51
3.1. Date statistice privind divortul 51
3.2. Modificarea atitudinii fata de divort 56
3.3. Legislatia cu privire la divort 58
3.4. Determinanti ai divortialitatii in Romania 58
3.5. Rolul asistentului social in familie: consilierea in caz de divort 59
Capitolul 4. PROCEDURA DE DIVORT 65
4.1. Motivele pentru divort. 65
4.2. Procedura de divort, tipuri de divort 65
4.3. Cererea de divort 66
4.4. Divortul din punct de vedere juridic 67
4.5. Conditiile in care se poate divorta 69
4.6. Desfasurarea procesului de divort 70
4.7. Conditiile pentru anularea casatoriei. 70
4.8. Efectele juridice ale anularii casatoriei. 71
4.9. Caile de atac pentru o hotarare de divort. 72
Capitolul 5. STUDIU DE CAZ 73
CONCLUZII 97
BIBLIOGRAFIE 100
Anexa nr.1 103


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Starea actuala a societatii il determina pe fiecare membru al ei sa reflecteze adanc asupra schimbarilor ce se produc atat in societate, cat si in viata lui personala. Dramatismul acestor schimbari, viteza cu care ele se produc, incertitudinea si caracterul contradictoriu al proceselor social-economice si politice fac ca personalitatea sa-si revizuiasca locul ei in societate si sa-si schimbe modul de viata cu care se obisnuise. 
La inceputul anilor '90, determinand vectorul miscarii societatii, inregistreaza un echilibru extrem de fragil in toate sferele vietii social-economice. Amploarea schimbarilor a generat complexitatea circumstantelor in care se produce afirmarea tendintelor innoitoare si s-a dovedit a fi afectata de o criza economica prelungita si de dezorganizari de ordin social. In acest context a devenit evidenta criza pronuntata a starii materiale si a valorilor familiei, producand un impact major asupra stabilitatii acesteia. 
Divortul este un fenomen psiho-social complex ce consta in destramarea vietii de familie, eveniment cu profunde implicatii sociale, majoritatea cu o rezonanta negativa pentru membrii cuplului destramat si participantii la viata sociala in general. Evolutia numarului familiilor, in ultimii ani, inregistreaza o tendinta descendenta, in parte datorata si procesului de desfacere a casatoriilor, iar ca implicatii imediate sunt afectati copiii minori rezultati la divort, se inregistreaza o scadere a natalitatii, implicatii de natura socio-economica, prin modificarea statutului social al partenerilor rezultat in urma divortului, dar si a nevoilor economice in functie de partajarea bunurilor si asigurarea unui trai decent.
Divortul fiind un proces complex el comporta mai multe aspecte, care intervin: stressul emotional, incredintarea si ingrijirea copiilor, divizarea proprietatii. Incredintarea copiilor in urma disolutiei legale a casatoriei s-a facut in mod traditional mamei. Incepand cu anii 1960-1970, in majoritatea societatilor europene sau de cultura europeana, s-au intensificat presiunile din partea barbatilor pentru a se modifica prevederile legale discriminatorii. In aceasta actiune, barbatii au fost sprijiniti de organizatiile feministe care au considerat practicile legale traditionale ca forme ale sexismului institutionalizat. Numarul tatilor carora li s-au incredintat copiii a crescut in majoritatea societatilor. A crescut, de asemenea, numarul cazurilor in care copiii au fost incredintati ambilor parinti. Cercetarile de psihosociologie arata ca desi aceasta varianta este preferata de un numar tot mai mare de cupluri care divorteaza, efectele asupra copiilor pot fi deseori negative. 
La etapa contemporana Romania, se confrunta cu problema migratiei excesive a populatiei peste hotare. Fenomenul migratiei produce un impact negativ asupra copilului si asupra familiilor lor, contribuind la dezintegrarea familiilor si la cresterea numarului de copii privati de afectivitate parentala, educatie, protectie si siguranta.
Consecintele acestui fenomen are repercusiuni atat la nivelul macrosocialului reprezentat de societate, cat si la nivelul microsocialului reprezentat de familie. Asistam astazi la o denuclearizare a familiei contemporane, conditionata de spargerea modelului traditional de viata familiala, de deprivarea drepturilor de parinti, de fenomenul migratiei definitive sau temporare. Familia a devenit un factor mai putin competent si dispus sa realizeze educatia copiilor. Numarul crescand de familii divortate, slabirea afectiunii parintesti, liberalismul prost inteles al educatiei se rasfrang asupra personalitatii in formare, determinandu-i "anemierea" morala. Acesti factori implica transformari in relationarea cu copiii, generand o dezvoltare defavorabila a afectivitatii copiilor, manifestata prin: anxietate, agresivitate, ostilitate etc.
Studiile dezvoltarii afectivitatii, efectuate de numerosi cercetatori demonstreaza ca, particularitatile acestor relatii, atitudinea parintilor fata de copil, dinamica contactelor afective intre membrii familiei, atmosfera emotionala in cadrul familiei determina dezvoltarea psihica si afectiva a copilului. 
Dezvoltarea intelectuala, emotionala, morala si spirituala a copilului se intensifica daca el are parte de dragoste si, dimpotriva, dezvoltarea sa in toate aceste domenii va avea de suferit daca nevoia de dragoste nu-i este satisfacuta. Absenta dragostei parintesti duce la diferite forme de protest, genereaza conflicte cu adultii, stari de angoasa, sentimentul de culpabilitate sau frustrare. Astfel, afectivitatea este una dintre cele mai mari forte care determina cursul dezvoltarii preadolescentilor si regleaza comportamentul lor.
Asistenta sociala reprezinta totalitatea masurilor intreprinse de catre Stat, Biserica si alte organisme nonguvernamentale spre a sprijini persoanele aflate in situatii deosebite, deficitare, a caror stare fizica sau psihica a fost afectata de diversi factori nocivi: aparitia unor boli cronice, deteriorarea starii materiale, calamitati naturale, varsta inaintata etc.
Prin masurile intreprinse asistenta sociala urmareste scopul de a cunoaste si preintampina procesele negative care conduc la asemenea situatii speciale si de a ajuta persoanele respective sa-si gaseasca locul si rolul in societate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Divortul si Cauzalitatea Acestuia.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!