Dobanda Bancara si Managementul Dobanzii

Cuprins licenta Cum descarc?

I N T R O D U C E R E 1
1. SISTEMUL BANCAR ACTUAL 3
1.1 ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SISTEMELOR BANCARE 3
1.1.1 Rolul sistemelor bancare 3
1.1.2 Structura sistemelor bancare 4
1.2 SISTEMUL BANCAR ROMANESC 6
1.2.1 Sistemul bancar din Romania 6
1.2.2 Sistemul bancar romanesc la inceput de 2010 - moment de bilant 8
1.2.3 Rolul sistemului bancar din Romania in reluarea cresterii economice 8
1.2.4 Sprijinul FMI-ului acordat Romaniei 9
1.3 DOBANDA SI MANAGEMENTUL RATEI DOBANZII 10
1.3.1 Rolul si formele dobanzii 10
1.3.2 Managementul ratei dobanzii 17
2. MANAGEMENTUL DOBANZILOR ACTIVE SI PASIVE 19
2.1 PREZENTARE RAIFFEISEN BANK 19
2.1.1 Scurt istoric 19
2.1.2 Viziune, misiune, valori 22
2.2 TEORII ASUPRA DOBANZII 23
2.2.1 Determinarea ratei dobanzii pe piata 27
2.2.2 Dobanda nominala si dobanda reala 28
2.2.3 Managementul riscului ratei dobanzii 29
2.3 STUDIU DE CAZ: TIPURI DE DOBANZI 31
2.3.1 Raiffeisent Bank - Tipuri de dobanzile depozitelor 31
2.3.1.1 Planul de economii pentru copii "Crestem impreuna" 32
2.3.1.2 Depozite la termen in LEI si valuta 33
2.3.1.3 Programul "prima ta locuinta" dobanzi si comisioane 36
2.3.1.4 Instrumente de economisire in lei si valuta pentru personae juridice 37
2.3.2 Alpha Bank : Dobanzi depozite 39
2.3.5 Analiza SWOT Raiffeisen bank 49
2.3.6 Comparatia dobanzilor intre Raiffeisen Bank si Alpha Bank 51
3. CONCLUZII SI PROPUNERI 56
3.1 CONCLUZII 56
3.2 PROPUNERI 57
B I B L I O G R A F I E 59
A N E X A 1 61


Extras din licenta Cum descarc?

I N T R O D U C E R E
Bancile au evoluat o data cu societatea umana, din antichitate pana in epoca moderna.
Raspandirea comertului a determinat dezvoltarea comertului de banca, practicarea imprumutului cu dobanda, folosirea scrisorii de schimb, aparitia Bancilor de stat sau private.
Practicarea camatariei (imprumutului cu dobanda) s-a dezvoltat mai ales in contactul cu popoarele mediteraneene, deoarece dobanda era limitata la Roma dar liberalizata in provinciile romane (unde era de aproximativ 50%). Apoi in Epoca Moderna apar bancile moderne ca cele de Emisiune, care monopolizeaza emisiunea biletelor pe plan national (Amsterdam, Hamburg, Anglia si Franta). Si se dezvolta bancile private (case bancare) ROTSCHILD, care efectueaza operatiuni cu caracter exceptional. Apoi mai tarziu apar si Bancile comerciale, care colecteaza depozite si finanteaza afaceri internationale. 
In tema de mai jos este despre dobanda bancara si managementul acesteia. Asadar trebuie sa stim ca dobanda reprezinta suma de bani pe care trebuie sa o plateasca beneficiarul imprumutului (debitorul) celui care acorda imprumutul (creditorul), pentru folosirea disponibilitatilor banesti ale acestuia din urma, pana la restituirea lor. In cazul creditului, creditorul este banca sau o alta institutie financiara. In cazul depozitelor, creditorul este persoana fizica sau firma care isi tine economiile la banca.
Asadar lucrarea de mai jos este structurata in trei capitole in care gasim aspecte teoretice cat si practice.
In capitol I intitulat: "SISTEMUL BANCAT ACTUAL" am scris despre organizarea si functionarea lui, apoi rolul sistemelor bancare alaturi de structura acestora. Iar pentru inceput, trebuie mentionat faptul ca sectorul bancar joaca un rol fundamental in economia contemporana. Mai ales in economiile europene a caror evolutie este dependenta intr-o masura mai ridicata (spre exemplu, decat economia americana) de creditarea bancara. In acest prim capital am mai scris despre sistemul bancar romanesc, apoi despre implicarea lui in cresterea economica a romaniei si despre sprijinul acordat de FMI, Romaniei. La sfarsitul capitolului I am scris despre dobanda si managementul ratei dobanzii in care este prezentat rolul si formele dobanzii intr-un final este redat managementul ratei dobanzi.
In capitolul al II - lea intitulat sub numele de: ,,MANAGEMENTUL DOBANZILOR ACTIVE SI PASIVE" in care este prezentata Banca Raiffeisen o banca universala de top pe piata romaneasca, oferind o gama completa de produse si servicii. Am introdus si un scurt istoric al celor de la Raiffeisen Bank cat si programul acestora denumit "viziune, misiune, valori" reprezentand un pas important in definirea identitatii Raiffeisen Bank ca organizatie. In acest capitol 2 am reprezentat si teoriile asupra dobanzii in care dobanda reprezinta latura esentiala si specifica a manifestarii relatiilor de credit, iar alaturi de acest aspecte am aratat determinarea dobanzii pe piata in care rata dobanzii de pe piata va fi stabilita la 10%, la care cantitatea de credit oferita si cantitatea de credit ceruta sunt egale. Capitolul 2 mai cuprinde si dobanda nominala si cea reala in care intre cele doua reprezinta o foarte mare importanta intr-o lume a inflatiei sau cu o inflatie previzibila. Managementul riscului ratei dobanzii face si el parte din acest capitol in care strategia riscului ratei dobanzii este stabilita in principal de Directia Resurse si plasamente impreuna cu conducerea bancii. Apoi am facut studio de caz analizand tipurile de dobanzi. Am luat Banca Raiffeisen si am reprezentat dobanzile la depozite si ofertele acesteia, iar intr-un final am facut o comparatie intre bancile Raiffeisen si Alpha Bank facand o analiza si aratand care din acestea este mai avantajoasa din punct de vedere al dobanzilor.
In capitolul al III - lea intitulat: "CONCLUZII SI PROPUNERI" am prezentat principalele concluzii despre institutiile bancare si mai ales despre dobanzile acestora spunand ca dobanda este un instrument fundamental al politicii monetare, iar in propuneri analizand perioada in care am trecut sau cel putin asa spun specialistii ca am trecut de perioada de criza mondiala bancara vom fi obligati sa ne conformam cu masurilor impuse de Banca Nationala si de cresterea ratei inflatiei si a dobanzilor. Astfel se va adopta o strategie Anti-criza care sa permita obtinerea de avantaje in ciuda scaderii acordarilor de credite.
Suportul tehnic al lucrarii este format din lucrari actuale cat si unele mai vechi ale unor personalitati importante, profesori in economie, analisti, bancheri s.a. care cunosc foarte bine domeniile acestei lucrari.
1. SISTEMUL BANCAR ACTUAL
Sistemul bancar are un anumit specific si are nevoie de un tratament special fata de alte sectoare ale economiei, desi se bazeaza tot pe mecanismele pietei.
Intr-o economie moderna, exista o piata speciala pe care se tranzactioneaza moneda. Sistemul bancar, moneda si masa monetara sunt conditiile necesare pentru functionarea pietei monetare.
1.1 ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SISTEMELOR BANCARE
Organizarea sistemului bancar din tara noastra are la baza experienta altor tari si recomandarile Fondului Monetar International. Astfel, sistemul bancar din tara noastra este organizat pe doua niveluri: primul nivel Banca Nationala a Romaniei ca banca centrala si de emisiune; iar al doilea nivel institutiile de credit .


Fisiere in arhiva (1):

  • Dobanda Bancara si Managementul Dobanzii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!