Doctrina Biblică a Raiului

Extras din licență

CAPITOLUL I
INTRODUCERE
1. Aspecte metodice
1.1. Definirea, delimitarea si incadrarea subiectului. Lucrarea de fata trateaza doctrina despre Rai din punct de vedere biblico-dogmatic. Avand in vedere baza biblica de la care se pleaca in tratarea acestui subiect, acesta se incadreaza in cadrul teologiei biblice, folosindu-se uneori si studiul exegetic al unor pasaje biblice. In ceea ce priveste teologia sistematica, lucrarea se coreleaza mai ales cu teologia doctrinara, tratand in prima parte probleme de antropologie, mai apoi in raport cu Hristos sunt abordate probleme de soteriologie, dar in mod deosebit lucrarea studiaza chestiuni care se incadreaza in domeniul eshatologic. Exista, insa relatii si cu teologia etica, comparata si apologetica.
1.2. Importanta subiectului. Raiul ceresc reprezinta intr-un fel cheia vietii crestine. Modul in care omul cazut poate fructifica lucrarea rascumparatoare a Domnului Iisus Hristos pentru a fi mantuit si a trai o viata noua in Hristos, il poate conduce pe acesta inspre calea pierzarii sau catre nadejdea crestina -  Raiul ceresc. Din aceasta cauza, restaurarea doctrinei biblice despre Rai are o importanta covarsitoare in crestinism.
Deformarea doctrinei despre Rai in cursul istoriei de catre anumite traditii i-au facut pe credinciosi sa se indeparteze de adevarul biblic si sa practice in multe privinte alta religie decat cea crestina. Precum vom intelege doctrina despre Rai, va afecta cu desavarsire modul nostru de viata. Daca ne vom raporta la Rai doar ca la un concept invechit si daca vom lua in brate ideea existentei raiului pe pamant, cu siguranta vom ajunge la esec. Cred, de altfel, ca pentru a ajunge in Rai, nu este nevoie sa incercam prin efortul personal sa atingem acest scop, ci Acel care ne poate duce acolo este Insusi Iisus Hristos. Credinta in Fiul lui Dumnezeu ne duce in Cer, dar, in acelasi timp, aceasta credinta poate aduce Cerul la noi.
Am optat pentru subiectul acesta, deoarece, pe langa importanta doctrinara si istorica, are o mare valoare aplicativa, toate problemele actuale ale Bisericii, in general ale miscarii evanghelice multiconfesionale contemporane si chiar ale lumii de astazi impun necesitatea intelegerii corecte a invataturii biblice despre Rai.
1.3. Motivarea optiunii si obiectivele lucrarii
1.3.1. Motivarea obtiunii -  respingerea conceptului de Rai in gandirea moderna si contemporana. Subiectul pe care il voi prezenta in aceasta lucrare -  ,,Raiul", este din ce in ce mai putin discutat, si foarte rar se mai intalnesc oameni care sa fie preocupati de un subiect atat de
Lucrare de Licenta Doctrina Biblica a Raiului
important pentru viata de credinta. In general, omenirea se ocupa mai mult de problemele vietii pamantesti si refuza sa se gandeasca la ceea ce este dincolo de lumea aceasta, mai presus de starea materiala a lucrurilor trecatoare. Omul este indoctrinat cu hedonismul1 postmodern, care reprezinta o ideologie ateista, alternativa la Raiul ceresc si premisa a crearii ,,paradisului" tehnologic.2
In lumea contemporana exista o totala ignoranta fata de subiectul vesniciei, si, implicit, ignoranta fata de problema Raiului. Ceea ce a dus la ignorarea acestui subiect a fost cu siguranta, inlaturarea lui Dumnezeu din viata de zi cu zi a individului. Inlaturandu-l pe Dumnezeu s-a ajuns la starea de moarte spirituala care domina in acest moment miliarde de oameni. Ceea ce trebuie sa inteleaga omul este faptul ca viata este prea scurta pentru a ne multumi pe deplin si faptul ca Dumnezeu a pus in noi si gandul vesniciei (Ecl. 3:11). Ignorarea Raiului este intr-un fel mai putin grava fata de a nu crede in existenta lui, aceasta fiind o alta problema a lumii contemporane. Rene Pache, trateaza subiectul lumea de dincolo, in cartea cu acelasi titlu, incercand sa arate importanta vesniciei, spune: ,,daca nu exista lumea de dincolo (raiul, s.n.), atunci toate lucrurile acestei vieti sunt lipsite de sens"3.
In lumea moderna se regaseste o puternica opozitie fata de adevarurile sfinte ale credintei crestine, mai mult decat in timpul apostolilor. Au fost diferite evenimente in istorie care au generat o asemenea opozitie. Revolutia Franceza face parte din aceasta categorie. De aici a luat nastere un curent al opozitiei fata de crestinism, care dupa parerea unora, a fost ,,asemenea opozitiei din zilele lui Diocletian".4 Curand dupa aceasta, ,,cel mai mare oponent si blasfemiator al Crestinismului"5 -  Nietzsche6, spune: ,,noi l-am ucis pe Dumnezeu, ne mai existand un act mai grandios [...], noi suntem asasinii lui Dumnezeu".7 Putin mai tarziu, in Europa, iau nastere odraslele Comunismului, si scrierile lui Karl Marx incep sa domine inimile goale a milioane de europeni. In scrierile si discursurile lui cu privire la religie, Marx respinge cu vehementa conceptul despre Rai.8


Fisiere în arhivă (1):

  • Doctrina Biblica a Raiului.pdf

Imagini din acest licență

Bibliografie

Agouridis, Savvas, Comentariu la Apocalipsa, Bucuresti, Bizantina, 2004.
Aleksandrovic, Berdjaev Nikolaj, Despre Menirea Omului, Oradea, Aion, 2004.
Alexander, John H., Apocalipsa verset cu verset, Fagaras, Agape, 1993.
Andreiescu, Valeriu, Istoria crestinismului, curs universitar, ITPB, 2003.
Attwater, Donald, A catholic dictionary, The MacMillan Company, 1958.
Barclay, William, The Letter to the Hebrews, Revised Edition, DSBS, Philadelphia, The Westminster Press, 1976.
Barclay, William, The Revelation of John, vol. 2, DSBS, Philadelphia, The Westminster Press, 1976.
Barrett, C. K., A Commentary on the Second Epistle to the Corinthians, Black's New Testament Commentary, Hardcover, Hendrickson Publishers, 1973.
Bartos, Emil, Istoria Gandirii Crestine, curs universitar, ITPB, 2005.
Beasley-Murray, G. R., The Book of Revelation, NCBC, Grand Rapids, Michigan, WM. B. Eerdmans Publ. CO. & Marshal, Morgan & Scott Publ. Ltd., London, 1992.
Bietenhard, H., C. Brown, Paradeisos in The New International Dictionary of New Testament Theology, Zondervan Reference Software.
Boettner, Loraine, Immortality, Philadelphia, Pennsylvania, P&RPC, 1956.
Boice, James Montgomery, Fundamente ale Credintei Crestine, Oradea, Institutul Biblic ,,Emanuel", 2000.
Bonhoeffer, Dietrich, Creation and Temptation, London, SCM Press, 1996.
Bria, Ioan, Dictionar de Teologie Ortodoxa, Bucuresti, IBM al BOR, 1981.
Brooks, Richard, Vrednic este Mielul sa primeasca Slava-Apocalipsa, Oradea, Faclia, 2003.
Bruce, F. F., The Epistle to the Hebrews, NICNT, Grand Rapids-Michigan, WM. B. Eerdmans Publishing Co, 1964.
Calujac, Carmen, Realitatea Invierii in Crestinism, teza de licenta, Bucuresti, ITPB, 2003.
Calvin, Jean, Invatatura Religiei Crestine, vol. 1, Oradea, Cartea Crestina, 2003.
Calugaru, Vasile Dumitru, Carte de invatatura crestina ortodoxa, Bucuresti, IBM al BOR, 1978.
Chafer, Lewis Sperry, Systematic Theology, vol. 1, Dallas, Texas, Dallas Seminary Press, 1971.
_________, Systematic Theology, vol. IV, Dallas-Texas, Dallas Seminary Press, 1971
Charles, R. H., The Revelation of St. John, International Critical Commentary, vol. I, T & T Clark, 1920.
Clarke, Adam, Clarke's Commentary NT, 1 Thessalonians-Revelation, vol. 6B, Albany, OR, ADLC, AGES Software, Version 2.0, 1996, 1997.
_________, Clarke's Commentary NT, John-Acts, vol. 5B, Albany, OR, ADLC, AGES Software, Version 2.0, 1996, 1997.
_________, Clarke's Commentary NT, Romans-Colossians, vol. 6A, Albany, OR, ADLC, AGES Software, Version 2.0, 1996, 1997.
_________, Clarke's Commentary The New Testament, Matthew through Luke, vol. 5, Albany, OR USA, ADLC, AGES Software, Version 1.0, 1997.
Cohen, A., Talmudul, Bucuresti, Hasefer, 1999.
Constable, Thomas L., Notes on 1 Peter, Sonic Light, 2004, varianta electronica.
_________, Notes on Genesis, Sonic Light, 2004, varianta electronica.
_________, Notes on John, Sonic Light, 2002, varianta electronica.
_________, Notes on Luke, Sonic Light, 2002, varianta electronica.
_________, Notes on Matthew, Sonic Light, 2002, varianta electronica.
_________, Notes on Philippians, Sonic Light, 2004, varianta electronica.
_________, Notes on Revelation, Sonic Light, 2003, varianta electronica.
Coward, Parnell C., Revelation - Systematically Studied, Cleveland, Tennessee, Pathway Press, 1974.
Damaschin, Sfantul Ioan Dogmatica, Bucuresti, Apologeticum, 2004, varianta electronica.
_________, Sfantul Ioan, Dogmatica, Bucuresti, IBM al BOR, 2005.
Dan, Paul, Adevarul despre Miscarea Adventista, Bucuresti, Alfa-Omega, 2002.
Derickson, Stanley L., Derickson's Notes on Theology, Albany - OR USA, Books For The Ages, AGES Software, Version 1.0, 1997.
Doru, Vasile, Un capitol de teologie biblica: Antropologia, in Orizonturi Teologice, Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxa, Anul II, nr. 4, oct.-dec. 2001.
Douglas, J. D., Dictionar Biblic, Oradea, Cartea Crestina, 1995.
...


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!