Documentele de Sinteza - Sursa Informationala in Procesul Decizional

Cuprins licenta Cum descarc?

Cap. 1. Decizia si sistemul decisional 4
1.1. Decizia manageriala. 4
1.1.1. Definirea deciziei manageriale si principalii factori de influenta. 4
1.1.2. Clasificarea deciziilor. 6
1.2. Rolul deciziei in modernizarea managementului firmei. 6
1.3. Procesul decizional si sistemul decisional 7
Cap. 2. Informatia si importanta ei in luarea deciziilor 9
2.1. Informatia - definire, clasificare, tipologie 9
2.2. Informatia si managementul 10
2.3. Informatia si importanta ei in fundamentarea deciziilor. Managementul informatiei 11
2.4. Sistemul informational si sistemul decizional 13
2.4.1. Definirea, rolul si functiile sistemului informational 13
2.4.2. Sistemul informational economic 14
2.4.2.1. Structura si caracteristici 14
2.4.2.2. Rationalizarea informatiei contabile 15
2.5. Contabilitatea si rolul ei in fundamentarea deciziilor 16
Cap.3. Documentele de sinteza si rolul lor in procesul decisional 18
3.1. Situatiile financiare - obiectiv fundamental al contabilitatii 18
3.2. Prezentarea documentelor de sinteza dupa ultimele reglementari 22
3.2.1.Necesitatea armonizarii contabile la nivel international 22
3.2.2. Situatiile financiare conform OMF 94/2001 23
3.2.3.Situatiile financiare conform OMF 306/2002 26
3.3.Situatiile financiare - sursa informationala in procesul decizional 28
3.4.Bilantul previzional si necesitatea intocmirii acestuia 31
Cap.4. Prezentarea situatiilor financiare la SC Drumco SA Timisoara 33
4.1. Prezenatarea generala a societatii 33
4.1.1. Elemente de identificare 33
4.1.2. Obiectul de activitate 33
4.2. Analiza activitatii firmei 34
4.2.1. Analiza principalelor rezultate financiare 34
4.2.1.1. Analiza marjei comerciale 34
4.2.1.2. Analiza cifrei de afaceri 34
4.2.1.3. Analiza productiei exercitiului 35
4.2.1.4. Analiza valorii adaugate 36
4.2.1.5. Analiza rezultatului exercitiului 36
4.2.1.6. Concluzii 38
4.2.2. Analiza structurii bilantiere a firmei 39
4.2.2.1. Analiza ratelor de structura ale activului 39
4.2.2.2. Analiza ratelor de structura ale pasivului 40
4.2.3. Analiza bonitatii financiare a firmei 41
4.2.3.1. Analiza lichiditatii 41
4.2.3.2. Analiza solvabilitatii 42
4.2.4. Analiza echilibrului financiar la SC Drumco SA 43
4.2.4.1. Analiza echilibrului financiar pe termen lung 43
4.2.4.2. Analiza echilibrului financiar pe termen scurt 44
4.2.4.3. Analiza echilibrului financiar current 45
4.2.5. Analiza ratelor de finantare 46
4.2.6. Analiza gestiunii resurselor 47
4.2.7. Analiza rentabilitatii la SC Drumco SA 48
4.2.7.1. Analiza rentabilitatii economice 48
4.2.7.2. Analiza renatabilitatii financiare 49
4.3.Concluzii finale si propuneri de imbunatatire a situatiei economico-financiare 50
Anexe 52
Bibliografie 59


Extras din licenta Cum descarc?

CAP.I DECIZIA SI SISTEMUL DECIZIONAL
1.1. Decizia manageriala
1.1.1. Definirea deciziei manageriale si principalii factori de influenta
In cadrul arhitecturii, functionalitatii si performantelor sistemului de management al firmei, componenta sa decizionala detine o pozitie privilegiata. Nici un alt element din cadrul unitatii nu are o specificitate manageriala atat de pronuntata si un impact atat de mare in toate planurile activitatilor si rezultatelor sale. 
Intreprinderea se constituie ca o comunitate ierarhizata de oameni si intentii, un ansamblu de mijloace de productie si obiective, o impletire de personalitati si interese generale si individuale, aceasta comunitate traind prin intermediul mesajelor care circula intre membrii ei s intre acestia s exteriorul comunitatii. Rolul acestor mesaje este de a transmite o cantitate de informatii. Pentru aceasta, intreprinderea dispune de o retea proprie de circuite informationale.
Pentru a concepe, organiza si pune in aplicatie o actiune, intreprinderea are nevoie de informatii. Odata acestea adunate, intreprinderea trebuie sa le aleaga pe cele care corespund actiunii ce se doreste a fi realizata si sa le incadreze intr-un proces care sa constituie fundamentul analizei conditiilor de desfasurare a actiunii. Pe baza deciziilor care se iau este declansat procesul.
Luarea unei decizii presupune angajarea de resurse umane si materiale cu efecte asupra activitatilor viitoare. Decizia poate fi definita ca proces de gandire deliberat si dinamic urmarind alegerea alternativei optime dintr-un numar de posibilitati. Putem spune deci ca decizia reprezinta actul social prin care grupuri de oameni si mijloace materiale concura la realizarea unei actiuni. Prin urmare, constituirea deciziei implica existenta a cel putin 2 variante de indeplinire a obiectivului si acel putin 3 decidenti care sa aiba responsabilitatea alegerii optime.
Pentru a minimiza perturbatiile ce pot sa apara, decizia trebuie sa fie realizata la nivele cat mai apropiate obiectivului, intr-un timp cat mai scurt si sa cuprinda urmatoarele elemente logice: abstractia sau rationalul, informatia si obiectivul.
In acest context, factorii decizionali care alcatuiesc fiecare subsistem, precum si regulile de decizie alcatuiesc sistemul de conducere. Indiferent daca ansamblul este economic sau social, acesta nu poate fi considerat ca un sistem automat si, deci crestera performantelor se obtine prin interventia permanenta in desfasurarea activitatilor, rezultand ca infaptuirea deciziei evidentiaza modificarea valorii unor variabile luate in calcul, iar aplicarea acesteia este o functie curenta de dirijare si control.
Putem afirma deci ca decizia constituie un element esential al activitatii managementului, fiind instrumentul sau specific de exprimare cel mai important. Deciziile elaborate si aplicate la nivelul unei intreprinderi arata cel mai bine calitatea conducerii unitatii, decizia reprezentand piesa de rezistenta a amnagementului, expresia lui cea mai aciva, cea mai dinamica prin care-si exercita functiile.
In practica unitatilor patrimoniale, decizia manageriala este intalnita ca act decizional si proces decizional. Actul decizional presupune desfasurarea unei decizii in cel mai scurt timp. Situatiile decizionale la care se refera presupun o complexitate redusa sau un caracter repetitiv, variabilele implicate fiind foarte bine cunoscute de catre decident, astfel incat nu mai este nevoie de o culegere de informatii si o analiza a lor. La baza actelor decizioanle se afla intuitia si experienta managerilor.
In ceea ce priveste procesul decizional, acesta este specific deciziilor mai complexe si implica un consum de timp mai consistent, pe parcurs, culegandu-se si analizandu-se o anumita cantitate de informatii, stabilindu-se contacte umane si consultandu-se mai multe persoane in vederea conturarii situatiei decizionale.
Putem spune deci ca procesul decizional consta in ansamblul fazelor prin intermediul carora se pregateste, adopta, aplica si evalueaza decizia manageriala.
Conform lui O. Nicolescu si I. Verboncu, decizia reprezinta "un proces dinamic de interactiune a tuturor participantilor care determina o politica de alegere", facandu-se referire la actul de decizie privit la nivelul grupului si nu la cel al individului.
N. Apopei considera decizia ca fiind " o informatie care descrie caile si mijloacele prin care se poate atinge un obiectiv, cu caracter imperativ, rezultata in urma consumului informaa in urma consumului informatiilor economice in activitatea de dirijare a sistemului economic."
Putem spune deci ca decizia reprezinta "un proces rational de alegere a unei linii de actiune, dintr-un numar de alternative, in scopul atingerii unuia sau mai multor obiective in conditii de maxima eficienta."(Cotlet, D., Contabilitate. Informatie. Decizie, Editura Orizonturi Universitare, Timisoara 1998)
In consecinta, putem spune ca decizia implica in mod obligatoriu unul sau mai multe obiective, identificarea mai multor variante pentru atingerea obiectivelor, alegerea sau selectarea, proces rational de optare pentruuna din posibilitatile de realizare conturate. 
Situatia decizionala cuprinde doua elemente cheie: decidentul si mediul ambiant. 
Decidentul este reprezentat de un manager sau un organism managerial care in virtutea sarcinilor, competentelor si responsabilitatilor ce-i revin adopta decizia, avand o influenta deosebita asupra calitatii deciziei.
Decidentul trebuie sa posede cunostinte suficiente in legatura cu problemele care fac obiectul deciziei, sa aiba capacitatea de a desprinde si utiliza principalele tendinte, modificari si caracteristici esentiale ale mediului micro si macro economic. De asemenea, decidentul are obligatia sa prevada reactiile personalului implicat in adoptarea deciziilor.
In fimele romanesti si nu numai se observa tendinta dominanta a decidentilor de a amplifica capacitatea lor decizionala ca urmare a cresterii nivelului de profesionalitate in domeniul managementului.Managementul firmelor contemporane se caracterizeaza si prin proliferarea deciziilor de grup in special a deciziilor strategice cu avantajele evidente: o fundamentare mai riguroasa, facilitarea implementarilor etc.
Eficienta rezultatelor firmei depinde din ce in ce mai mult de capacitatea managerilor de a adopta decizii corecte pentru dezvoltarea firmei.
Mediul ambiant este alcatuit din factorii si situatiile interne si externe firmei care influenteaza direct sau indirect continutul si rezultatele deciziei manageriale. In Romania, mediul ambiant implica o serie de elemente si tendinte specifice ce au o mare influenta asupra fundamentarii si adoptarii deciziilor. Referindu-ne la aceste elemente, amintim: complexitatea procesului de tranzitie la economia de piata, adancirea diviziunii muncii si crestera ponderii intreprinderilor mici si mijlocii, reducerea ciclului de viata al produselor. In domeniul cercetarii stiintifice si al progresului tehnic au loc modificari rapide, dar criza de matreii prime si energie este inca o problema majora cu care se confunta omenirea. De asemenea, un rol hotarator il au schimbarile din structura economiei nationale si cele economico-sociale si politice.
Situatia decizionala este determinata de interdependenta factorilor primari ai deciziei in cadrul procesului decizional. Luarea unei decizii poate duce la realizarea obiectivelor urmarite in trei situatii:
o Certitudine, caracterizata prin probabilitatea maxima de a realiza obiectivele urmarite prin utilizarea metodei preconizate. In situatia decizionala sunt implicate elemente de tipul variabilelor controlabile, ale caror caracteristici sunt cunoscute, iar evoluaror caracteristici sunt cunoscute, iar evolutia le poate fi anticipata precis.
o Incertitudine, cand exista o mare posibilitate de a realiza obiectivul urmarit, dar nu este sigura metoda folosita. Factorii implicati in luarea deciziilor sunt cunoscuti, dar nu este stabilita probabilitatea realizarii lor.
o Risc, cand se cunoaste obiectivul de realizat, dar modul cel mai adecvat de realizare nu este cunoscut, fiind dificila chiar si cunoasterea evolutiei unora dintre variabilele controlabile.
Societatile comerciale si regiile autonome se confrunta cu toate tipurile de situatii decizionale. Acestea trebuie solutionate fie ca e vorba de certitudine, incertitudine sau risc. Extinderea deciziilor bazate pe incertitudine si risc este o problema actuala in Romania, dar riscul trebuie sa fie unul calculat, minim pentru a permite valorificarea posibilitatilor oferite de realizarea economiei de piata.
Factorii primari ai deciziei prezinta evolutii complexe si accelerate, generand o multime de situatii decizionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Documentele de Sinteza - Sursa Informationala in Procesul Decizional.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!