Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 26329
Mărime: 129.23KB (arhivat)
Publicat de: Ernest Nica
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cotlet Dumitru

Cuprins

  1. Cap. 1. Decizia şi sistemul decisional 4
  2. 1.1. Decizia managerială. 4
  3. 1.1.1. Definirea deciziei manageriale şi principalii factori de influenţă. 4
  4. 1.1.2. Clasificarea deciziilor. 6
  5. 1.2. Rolul deciziei în modernizarea managementului firmei. 6
  6. 1.3. Procesul decizional şi sistemul decisional 7
  7. Cap. 2. Informaţia şi importanţa ei în luarea deciziilor 9
  8. 2.1. Informaţia – definire, clasificare, tipologie 9
  9. 2.2. Informaţia şi managementul 10
  10. 2.3. Informaţia şi importanţa ei în fundamentarea deciziilor. Managementul informaţiei 11
  11. 2.4. Sistemul informaţional şi sistemul decizional 13
  12. 2.4.1. Definirea, rolul şi funcţiile sistemului informaţional 13
  13. 2.4.2. Sistemul informaţional economic 14
  14. 2.4.2.1. Structură şi caracteristici 14
  15. 2.4.2.2. Raţionalizarea informaţiei contabile 15
  16. 2.5. Contabilitatea şi rolul ei în fundamentarea deciziilor 16
  17. Cap.3. Documentele de sinteză şi rolul lor în procesul decisional 18
  18. 3.1. Situaţiile financiare – obiectiv fundamental al contabilităţii 18
  19. 3.2. Prezentarea documentelor de sinteză după ultimele reglementări 22
  20. 3.2.1.Necesitatea armonizării contabile la nivel internaţional 22
  21. 3.2.2. Situaţiile financiare conform OMF 94/2001 23
  22. 3.2.3.Situaţiile financiare conform OMF 306/2002 26
  23. 3.3.Situaţiile financiare – sursă informaţională în procesul decizional 28
  24. 3.4.Bilanţul previzional şi necesitatea întocmirii acestuia 31
  25. Cap.4. Prezentarea situaţiilor financiare la SC Drumco SA Timişoara 33
  26. 4.1. Prezenatarea generală a societăţii 33
  27. 4.1.1. Elemente de identificare 33
  28. 4.1.2. Obiectul de activitate 33
  29. 4.2. Analiza activităţii firmei 34
  30. 4.2.1. Analiza principalelor rezultate financiare 34
  31. 4.2.1.1. Analiza marjei comerciale 34
  32. 4.2.1.2. Analiza cifrei de afaceri 34
  33. 4.2.1.3. Analiza producţiei exerciţiului 35
  34. 4.2.1.4. Analiza valorii adăugate 36
  35. 4.2.1.5. Analiza rezultatului exerciţiului 36
  36. 4.2.1.6. Concluzii 38
  37. 4.2.2. Analiza structurii bilanţiere a firmei 39
  38. 4.2.2.1. Analiza ratelor de structură ale activului 39
  39. 4.2.2.2. Analiza ratelor de structură ale pasivului 40
  40. 4.2.3. Analiza bonităţii financiare a firmei 41
  41. 4.2.3.1. Analiza lichidităţii 41
  42. 4.2.3.2. Analiza solvabilităţii 42
  43. 4.2.4. Analiza echilibrului financiar la SC Drumco SA 43
  44. 4.2.4.1. Analiza echilibrului financiar pe termen lung 43
  45. 4.2.4.2. Analiza echilibrului financiar pe termen scurt 44
  46. 4.2.4.3. Analiza echilibrului financiar current 45
  47. 4.2.5. Analiza ratelor de finanţare 46
  48. 4.2.6. Analiza gestiunii resurselor 47
  49. 4.2.7. Analiza rentabilităţii la SC Drumco SA 48
  50. 4.2.7.1. Analiza rentabilităţii economice 48
  51. 4.2.7.2. Analiza renatabilităţii financiare 49
  52. 4.3.Concluzii finale şi propuneri de îmbunătăţire a situaţiei economico-financiare 50
  53. Anexe 52
  54. Bibliografie 59

Extras din licență

CAP.I DECIZIA ŞI SISTEMUL DECIZIONAL

1.1. Decizia managerială

1.1.1. Definirea deciziei manageriale şi principalii factori de influenţă

În cadrul arhitecturii, funcţionalităţii şi performanţelor sistemului de management al firmei, componenta sa decizională deţine o poziţie privilegiată. Nici un alt element din cadrul unităţii nu are o specificitate managerială atât de pronunţată şi un impact atât de mare în toate planurile activităţilor şi rezultatelor sale.

Întreprinderea se constituie ca o comunitate ierarhizată de oameni şi intenţii, un ansamblu de mijloace de producţie şi obiective, o împletire de personalităţi şi interese generale şi individuale, această comunitate trăind prin intermediul mesajelor care circulă între membrii ei ş între aceştia ş exteriorul comunităţii. Rolul acestor mesaje este de a transmite o cantitate de informaţii. Pentru aceasta, întreprinderea dispune de o reţea proprie de circuite informaţionale.

Pentru a concepe, organiza şi pune în aplicaţie o acţiune, întreprinderea are nevoie de informaţii. Odată acestea adunate, întreprinderea trebuie să le aleagă pe cele care corespund acţiunii ce se doreşte a fi realizată şi să le încadreze într-un proces care să constituie fundamentul analizei condiţiilor de desfăşurare a acţiunii. Pe baza deciziilor care se iau este declanşat procesul.

Luarea unei decizii presupune angajarea de resurse umane şi materiale cu efecte asupra activităţilor viitoare. Decizia poate fi definită ca proces de gândire deliberat şi dinamic urmărind alegerea alternativei optime dintr-un număr de posibilităţi. Putem spune deci că decizia reprezintă actul social prin care grupuri de oameni şi mijloace materiale concură la realizarea unei acţiuni. Prin urmare, constituirea deciziei implică existenţa a cel puţin 2 variante de îndeplinire a obiectivului şi acel puţin 3 decidenţi care să aibă responsabilitatea alegerii optime.

Pentru a minimiza perturbaţiile ce pot să apară, decizia trebuie să fie realizată la nivele cât mai apropiate obiectivului, într-un timp cât mai scurt şi să cuprindă următoarele elemente logice: abstracţia sau raţionalul, informaţia şi obiectivul.

În acest context, factorii decizionali care alcătuiesc fiecare subsistem, precum şi regulile de decizie alcătuiesc sistemul de conducere. Indiferent dacă ansamblul este economic sau social, acesta nu poate fi considerat ca un sistem automat şi, deci creştera performanţelor se obţine prin intervenţia permanentă în desfăşurarea activităţilor, rezultând că înfăptuirea deciziei evidenţiază modificarea valorii unor variabile luate în calcul, iar aplicarea acesteia este o funcţie curentă de dirijare şi control.

Putem afirma deci că decizia constituie un element esenţial al activităţii managementului, fiind instrumentul său specific de exprimare cel mai important. Deciziile elaborate şi aplicate la nivelul unei întreprinderi arată cel mai bine calitatea conducerii unităţii, decizia reprezentând piesa de rezistenţă a amnagementului, expresia lui cea mai acivă, cea mai dinamică prin care-şi exercită funcţiile.

În practica unităţilor patrimoniale, decizia managerială este întâlnită ca act decizional şi proces decizional. Actul decizional presupune desfăşurarea unei decizii în cel mai scurt timp. Situaţiile decizionale la care se referă presupun o complexitate redusă sau un caracter repetitiv, variabilele implicate fiind foarte bine cunoscute de către decident, astfel încât nu mai este nevoie de o culegere de informaţii şi o analiză a lor. La baza actelor decizioanle se află intuiţia şi experienţa managerilor.

În ceea ce priveşte procesul decizional, acesta este specific deciziilor mai complexe şi implică un consum de timp mai consistent, pe parcurs, culegându-se şi analizându-se o anumită cantitate de informaţii, stabilindu-se contacte umane şi consultându-se mai multe persoane în vederea conturării situaţiei decizionale.

Putem spune deci că procesul decizional constă în ansamblul fazelor prin intermediul cărora se pregăteşte, adoptă, aplică şi evaluează decizia managerială.

Conform lui O. Nicolescu şi I. Verboncu, decizia reprezintă “un proces dinamic de interacţiune a tuturor participanţilor care determină o politică de alegere”, făcându-se referire la actul de decizie privit la nivelul grupului şi nu la cel al individului.

N. Apopei consideră decizia ca fiind “ o informaţie care descrie căile şi mijloacele prin care se poate atinge un obiectiv, cu caracter imperativ, rezultată în urma consumului informaă în urma consumului informaţiilor economice în activitatea de dirijare a sistemului economic.”

Putem spune deci că decizia reprezintă “un proces raţional de alegere a unei linii de acţiune, dintr-un număr de alternative, în scopul atingerii unuia sau mai multor obiective în condiţii de maximă eficienţă.”(Cotleţ, D., Contabilitate. Informaţie. Decizie, Editura Orizonturi Universitare, Timişoara 1998)

În consecinţă, putem spune că decizia implică în mod obligatoriu unul sau mai multe obiective, identificarea mai multor variante pentru atingerea obiectivelor, alegerea sau selectarea, proces raţional de optare pentruuna din posibilităţile de realizare conturate.

Situaţia decizională cuprinde două elemente cheie: decidentul şi mediul ambiant.

Decidentul este reprezentat de un manager sau un organism managerial care în virtutea sarcinilor, competenţelor şi responsabilităţilor ce-i revin adoptă decizia, având o influenţă deosebită asupra calităţii deciziei.

Decidentul trebuie să posede cunoştinţe suficiente în legătură cu problemele care fac obiectul deciziei, să aibă capacitatea de a desprinde şi utiliza principalele tendinţe, modificări şi caracteristici esenţiale ale mediului micro şi macro economic. De asemenea, decidentul are obligaţia să prevadă reacţiile personalului implicat în adoptarea deciziilor.

În fimele româneşti şi nu numai se observă tendinţa dominantă a decidenţilor de a amplifica capacitatea lor decizională ca urmare a creşterii nivelului de profesionalitate în domeniul managementului.Managementul firmelor contemporane se caracterizează şi prin proliferarea deciziilor de grup în special a deciziilor strategice cu avantajele evidente: o fundamentare mai riguroasă, facilitarea implementărilor etc.

Eficienţa rezultatelor firmei depinde din ce în ce mai mult de capacitatea managerilor de a adopta decizii corecte pentru dezvoltarea firmei.

Mediul ambiant este alcătuit din factorii şi situaţiile interne şi externe firmei care influenţează direct sau indirect conţinutul şi rezultatele deciziei manageriale. În România, mediul ambiant implică o serie de elemente şi tendinţe specifice ce au o mare influenţă asupra fundamentării şi adoptării deciziilor. Referindu-ne la aceste elemente, amintim: complexitatea procesului de tranziţie la economia de piaţă, adâncirea diviziunii muncii şi creştera ponderii întreprinderilor mici şi mijlocii, reducerea ciclului de viaţă al produselor. În domeniul cercetării ştiinţifice şi al progresului tehnic au loc modificări rapide, dar criza de matreii prime şi energie este încă o problemă majoră cu care se confuntă omenirea. De asemenea, un rol hotărâtor îl au schimbările din structura economiei naţionale şi cele economico-sociale şi politice.

Situaţia decizională este determinată de interdependenţa factorilor primari ai deciziei în cadrul procesului decizional. Luarea unei decizii poate duce la realizarea obiectivelor urmărite în trei situaţii:

• Certitudine, caracterizată prin probabilitatea maximă de a realiza obiectivele urmărite prin utilizarea metodei preconizate. În situaţia decizională sunt implicate elemente de tipul variabilelor controlabile, ale căror caracteristici sunt cunoscute, iar evoluăror caracteristici sunt cunoscute, iar evoluţia le poate fi anticipată precis.

• Incertitudine, când există o mare posibilitate de a realiza obiectivul urmărit, dar nu este sigură metoda folosită. Factorii implicaţi în luarea deciziilor sunt cunoscuţi, dar nu este stabilită probabilitatea realizării lor.

• Risc, când se cunoaşte obiectivul de realizat, dar modul cel mai adecvat de realizare nu este cunoscut, fiind dificilă chiar şi cunoaşterea evoluţiei unora dintre variabilele controlabile.

Societăţile comerciale şi regiile autonome se confruntă cu toate tipurile de situaţii decizionale. Acestea trebuie soluţionate fie că e vorba de certitudine, incertitudine sau risc. Extinderea deciziilor bazate pe incertitudine şi risc este o problemă actuală în România, dar riscul trebuie să fie unul calculat, minim pentru a permite valorificarea posibilităţilor oferite de realizarea economiei de piaţă.

Factorii primari ai deciziei prezintă evoluţii complexe şi accelerate, generând o mulţime de situaţii decizionale.

Preview document

Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 1
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 2
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 3
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 4
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 5
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 6
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 7
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 8
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 9
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 10
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 11
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 12
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 13
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 14
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 15
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 16
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 17
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 18
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 19
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 20
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 21
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 22
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 23
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 24
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 25
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 26
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 27
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 28
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 29
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 30
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 31
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 32
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 33
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 34
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 35
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 36
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 37
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 38
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 39
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 40
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 41
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 42
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 43
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 44
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 45
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 46
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 47
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 48
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 49
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 50
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 51
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 52
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 53
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 54
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 55
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 56
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 57
Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Documentele de Sinteza - Sursa Informationala in Procesul Decizional.doc

Alții au mai descărcat și

Decizii Manageriale

Managerii eficace trebuie sa ia decizii pentru a solutiona problemele care apar în cadrul organizatiilor. Este necesar sa se ia o decizie atunci...

Metode și Procedee de Management - Studiu de Caz SC Tondach România SRL

INTRODUCERE Stiinta si practica deopotriva,metode si procedee de management constituie astazi unul dintre domeniile cele mai fascinante si cu o...

Programarea producției la SC Forestland SRL

INTRODUCERE Întreprinderea este, prin definiţie, o asociere a mai multor factori: umani, economici, ştiinţifici şi de altă natură. Toţi aceşti...

Managementul internațional aplicat în cadrul companiei SC Roli Trans SRL

INTRODUCERE Oamenii se decid să înceapă o afacere din diverse raţiuni: pentru câştig, pentru independentă sau pur şi simplu din disperare,...

Evaluarea performanțelor la Arpechim Pitești

EVALUAREA PERFORMANTELOR LA SUCURSALA ARPECHIM PITESTI CAPITOLUL I EVALUAREA PERFORMANTELOR 1.1. Evaluarea performantei - componenta de baza a...

Organizarea structurală a SC Viomar SRL

I N T R O D U C E R E Ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană, aceasta a trebuit să-şi adapteze legislaţia şi politica economică la...

Tehnici de Control Managerial

INTRODUCERE Controlul de gestiune sau management control atât ca practică cât şi ca ştiinţă, s-a dezvoltat în S.U.A. la începutul anilor 1990...

Stiluri de Leadership în Management

Determinată de multitudinea transformărilor şi presiunilor, atât interne, cât şi ale mediului extern, schimbarea organizaţională este o realitate...

Te-ar putea interesa și

Prezentarea și comunicarea informației prin situațiile financiare

CAPITOLUL I. ABORDĂRI ȘI POZIȚIONĂRI PRIVIND INFORMAREA PRIN SITUAȚIILE FINANCIARE 1.1 SISTEMUL INFORMAȚIONAL AL CONTABILITĂȚII DE GESTIUNE La...

Studiul privind managementul societăților comerciale pe baza principalilor indicatori economicofinanciari, pe exemplul SC Electromax SRL Petroșani

INTRODUCERE. Problema gestionării și administrării întreprinderii, indiferent de obiectul de activitate și de scopul propus este complexă....

Analiza Rentabilității

CAPITOLUL I SISTEMUL DE PERFORMANTE ECONOMICO-FINANCIARE ALE ÎNTREPRINDERII CONSIDERATII TEORETICE 1.1 Demers în teoria performanţei economico –...

Contabilitatea în condițiile revoluției microinformației

CAPITOLUL I EVOLUŢIA SOCIETĂŢII OMENEŞTI ÎN DEBUT DE SECOL XXI O nouă societate s-a născut şi tinde să devină parte integrantă din viaţa noastră....

Modele și Metode de Analiză Financiară Utilizate pentru Fundamentarea Deciziilor în Domeniul financiar-contabil

MODELE ŞI METODE DE ANALIZĂ FINANCIARĂ UTILIZATE PENTRU FUNDAMENTAREA DECIZIILOR ÎN DOMENIUL FINANCIAR-CONTABIL Realizarea unui sistem informatic...

Direcția silvică Târgoviște

INTRODUCERE 1.SCOPUL SI OBIECTIVELE LUCRARII Lucrarea privind organizarea contabilitatii cheltuielilor,veniturilor si rezultatelor se efectueaza...

Management Financiar Contabil

MANAGEMENTUL FINANCIAR-CONTABIL Introducere Rolul managementului, al managerului în general, este foarte important în funcţionarea societăţilor...

Obiectul de Studiu al Contabilității

1. Concepţii cu privire la obiectul contabilităţii Prin definirea obiectului de studiu al unei discipline se încearcă a se determina sfera...

Ai nevoie de altceva?