Domnitorul Vasile Lupu - Sprijinitor al Vietii Culturale si Bisericesti in Secolul al XVII-lea

Cuprins licenta Cum descarc?

Prefata 2
Introducere 3
I .Vasile Lupu-personalitate complexa a vremii 5
I.1. Politica interna 8
I.2. Politica externa. 11
II. Influenta domnitorului Vasile Lupu asupra vietii bisericesti 
din prima jumatate a secolului al XVII-lea. 16
II.1. Vasile Lupu, urmator al bazileilor de la Constantinopol. 17
II. 1.1.Relatia cu Patriarhia de Constantinopol. 18
II. 1.2. Relatia cu Patriarhia de Alexandriei. 21
II. 1.3. Relatia cu Patriarhia Ierusalimului. 22
II. 1.4. Relatia cu Biserica Transilvaniei. 24
II. 2. Mitropolitul Varlaam si Mitropolitul Petru Movila, colaboratori ai lui Vasile Lupu. 25
II.3. Sinodul de la Iasi 31
II.4. Sfinte lacasuri ctitorite de Vasile Lupu 34
III. Contributia domnitorului Vasile Lupu la viata culturala a Moldovei secolului al XVII-lea 47
III.1. Arta moldoveneasca din secolul al XVII-lea. 49
III.1.1. Pictura si sculptura. 49
III.1.2. Miniatura si ilustratia de carte 56
III.1.3. Broderia si costumul 57
III.1.4 Argintaria 60
III. 2. Tipariturile facute in Moldova la jumatatea secolului al XVII-lea 62
III. 3.Situatia invatamantului in prima jumatate a secolului al XVII-lea 66
III.4 Reforma juridica 71
Concluzii 74
Bibliografie 76
Curriculum vitae 79
Declaratie 80
Cuprins 81


Extras din licenta Cum descarc?

Prefata
Faptele domnitorilor tarii noastre au preocupat de-a lungul timpului pe multi istorici care au scris tomuri intregi de carti despre faptele lor minunate. Unii dintre acesti voievozi s-au bucurat de o mai multa atentie iar despre altii inca nu s-a scris indeajuns.
Aceste ganduri m-au framantat inainte de a alege aceasta tema si prin urmare m-am decis sa cercetez o perioada destul de instabila a istoriei tarii noastre, si anume secolul al XVII-lea care a insemnat in plan politic succesive schimbari de domni al caror scop nu era altul decat de a se imbogati cat mai repede. Aceste framantari au influentat negativ respectiva perioada si probabil ca acesta este motivul pentru care nu s-a bucurat de o cercetare aprofundata.
Printre domnitorii acestei perioade care s-au afirmat prin realizarile lor se numara Matei Basarab in Tara Romaneasca si Vasile Lupu in Moldova. In lucrarea de fata voi incerca sa surprind cateva aspecte mai importante din viata si activitatea domnitorului Vasile Lupu precum si influenta sa asupra vietii culturale si bisericesti.
Lucrarea cu titlul ,,Domnitorul Vasile Lupu sprijinitor al vietii culturale si bisericesti din secolul al XVII-lea ,, este structurata in trei capitole. Primul capitol ,,Vasile Lupu - personalitate complexa a vremii" incearca sa redea cateva date despre originea domnitorului, precum si situatia Moldovei in contextul politic al vremii. In capitolul al doilea ,,Influenta domnitorului Vasile Lupu asupra vietii bisericesti din prima jumatate a secolului al XVII-lea" structurat in patru subcapitole va fi prezentata atitudinea domnitorului fata de problemele Bisericii Ortodoxe, masurile luate precum si relatiile cu ierarhii vremii. In ultimul capitol am surprins ,,Contributia domnitorului Vasile Lupu la viata culturala a Moldovei secolului al XVII-lea", redata in patru subcapitole, fiecare prezentand aspectele innoitoare aduse in aceasta perioada.
Introducere
Toate popoarele din jurul Daciei isi cunosc data precisa cand au devenit crestine, cu anul si uneori chiar cu ziua, caci toate au adoptat noua religie tarziu, din calcule politice, minutios chibzuite. Poporul nostru insa, nu o poate preciza deoarece nu are ,,certificat de botez". S-a nascut crestin, in mod spontan, natural, odata cu formarea romanitatii sale, la a carei desavarsire crestinismul popular si-a adus contributia cea mai de seama. Noi suntem romani fiindca suntem crestini si suntem crestini fiindca suntem romani. 
Istoria bisericeasca a poporului roman si-a gasit intotdeauna fauritori printre voievozii si ierarhii acestui neam care prin credinta lor nestramutata au contribuit la afirmarea identitatii nationale si la pastrarea adevaratei credinte in fata celor ce au venit sa ne schimbe bunele randuieli.
Printre acesti oameni care au adus o perioada de glorie la zbuciumata istorie a patriei se afla Vasile Lupu, un om de o deosebita maretie care prin aspiratiile sale de a deveni unul dintre urmasii stralucitorilor imparati de la Constantinopol, va influenta pozitiv evolutia spirituala si culturala a Moldovei.
Cu toate ca la origine nu era moldovean, prin ambitie, inteligenta si straduinta, reuseste repede sa se afirme in randurile boierimii, asimiland usor trairile si spiritualitatea oamenilor de aici deoarece nu era strain de ele, tatal sau fiind din regiunea Epirului, cu siguranta l-a crescut si botezat in legea ortodoxa.
Odata ajuns domn al Moldovei, va reusi sa se mentina vreme de aproape doua decenii, timp in care se va afirma ca un rafinat diplomat, lucru ce nu era usor in contextul politic international, Moldova fiind inconjurata de mari puteri politice care ar fi vrut oricand sa-si alipeasca acest teritoriu.
In plan religios, cel mai important eveniment din perioada domniei sale va fi cu siguranta sinodul de la 1642 tinut la Iasi, care va aduna pentru prima data pe pamant romanesc trei ramuri ale ortodoxiei: romani, rusi si greci, si va aproba una dintre cele mai importante marturisiri de credinta ale ortodoxiei, cea a lui Petru Movila, mitropolit al Kievului. In scurt timp dupa ce a ajuns la domnie va juca un rol foarte important in conducerea vietii religioase ortodoxe din limitele hotarelor pontice ale fostului imperiu bizantin. Sub aceste aspecte, capitala Moldovei va deveni un fel de mic Constantinopol, de unde vointa nestramutata a domnitorului va impune ordine intr-o lume dezorganizata si dezbinata.
Secolul al XVII-lea va inregistra un curent inovator in cultura, in mare parte datorat domnitorului care prin relatiile sale cu tarile vecine va reusi sa aduca in Moldova o tiparnita ce va imprima primele carti tiparite in limba romana, va aduce mesteri si pictori pentru ctitoriile sale. Datorita lui va fi tiparit primul cod de legi care va aseza Moldova inaintea multor state europene in ceea ce priveste istoria legiuirilor tiparite.
I .Vasile Lupu-personalitate complexa a vremii
Secolul al XVII-lea inseamna noi si staruitoare eforturi ale tarilor romane pentru a-si mentine si consolida pozitiile pe cat posibil in conjunctura dominatiei Inaltei Porti si-a unor repetate presiuni militare si politice ale marilor imperii care le inconjurau. Ocupantii scaunelor domnesti, atat din Moldova cat si din Tara Romaneasca erau alesi de Inalta Poarta si interesul turcilor era ca domnii sa fie schimbati cat mai des deoarece acestia trebuiau sa plateasca sume mari de bani in schimbul tronului. Acestui fapt i se datoreaza desele schimbari de domni, ajungandu-se pana acolo incat intr-un an sa fie trei domnitori. Situatia economica dezastruoasa, administratia care era alcatuita in majoritate de greci care aveau unicul scop de a se imbogati cat mai repede i-a determinat pe boierii pamanteni sa se rascoale de mai multe ori pentru a-i alunga pe domnitori din scaun.
In 1633 in fruntea unei asemenea miscari a boierilor pamanteni se afla Lupu Vornicul, viitorul domn Vasile Lupu. El era originar din Epir, dintr-o familie asezata in tarile romane de mai multi ani, ceea ce-i ingaduia sa ia partea vechilor privilegiati impotriva clientelei domnesti venite recent din imperiu .
Asupra familiei sale si a perioadei din tinerete informatiile pastrate pana astazi sunt destul de obscure, chiar contradictorii. Despre tatal sau Nicolae Coci se presupune ca ar fi fost grec sau albanez, originar din Epir unde fusese arnaut si din pricina unei rascoale la care se pare ca a luat parte, se refugiaza impreuna cu alti arnauti in Bulgaria, in localitatea Arbanasi in jurul anului 1597 .
Nicolae Coci a fost adus in Tara Romaneasca de catre Radu Mihnea cel ce avea sa ocupe pe rand tronul Tarii Romanesti si al Moldovei in anul 1601 .
Coroborand toate informatiile se poate trage concluzia ca Vasile Lupu s-a nascut in intervalul anilor 1596-1597, locul nasterii sale fiind Tara Romaneasca la Targoviste, probabil, deoarece tatal sau era mare dregator, aici fiind si ingropat in biserica Stelea, pe care Vasile Lupu o reface in 1645, nu numai in semn de impacare cu Matei Basarab ci si ca un omagiu adus memoriei tatalui sau: "...Io Vasile Voievod, cu mila lui Dumnezeu domn al Tarii Romanesti, am facut hramul Invierii Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului Iisus Hristos pe care-l facuse inainte, Stelea negustorul unde zace si trupul parintelui meu Nicolae Vel Aga" .Se pare ca Vasile Lupu avea patru surori: Ilinca, Marga, Ana si Ecaterina, precum si trei frati: Gavril Hatmanul, Gheorghe Paharnicul si un oarecare Costea despre care n-avem informatii .


Fisiere in arhiva (1):

  • Domnitorul Vasile Lupu - Sprijinitor al Vietii Culturale si Bisericesti in Secolul al XVII-lea.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!