Dreptul de Proprietate Intelectuala - Element al Fondului de Comert

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Importanta cruciala a proprietatii intelectuale a crscut fara indoiala de-a lungul anilor. Intelegerea proprietatii intelectuale a devenit din ce in ce mai mult o resursa esentiala pentru procesul de luare a deciziilor in afaceri. Aceasta evolutie a alimentat o dorinta globala de cunoastere a rolului sau in afaceri si comert, si a modului in care poate fi cuantificat impactul sau. 
Promovarea unei dezvoltari armonioase a activitatilor economice se realizeaza prin buna functionare a unei piete interne care sa ofere conditii analoge celor existente pe celelalte piete nationale. Aceste conditii se refera la respectarea drepturilor de proprietate intelectuala si a jurisdictiei comerciale. Reglementarile ce apartin proprietatii intelectuale sunt consecinta imprejurarii ca in activitatea lor curenta oamenii realizeaza si utilizeaza opere stiintifice, literare, artistice precum si creatii intelectuale industriale si semne distinctive ale activitatii industriale. Proprietatea intelectuala cuprinde doua mari domenii : dreptul proprietatii industriale si drepturile de autor.
0Proprietatea intelectuala privita sub cele doua componente ale sale, proprietatea industriala pe de o parte si drepturile de autor pe de alta parte, este una dintre parghiile de baza ale dezvoltarii economice a unei natiuni. In acest context se poate aprecia ca protectia drepturilor de proprietate intelectuala este de o mare importanta, esenta, scopul si finalitatea acesteia fiind protejarea produsului inteligentei umane si in acelasi timp, garantarea beneficiului consumatorilor de a se folosi de acest produs. Din perspectiva europeana protejarea acestor drepturi reprezinta una din conditiile necesare unei bune functionari a pietei interne a Uniunii Europene. Prin respectarea acestor drepturi, inovatia si creatia sunt atribuite proprietarilor de drept, care le pot folosi in scopuri comerciale. In plus, drepturile de proprietate intelectuala contribuie la dezvoltarea societatii prin : mentinerea concurentei si incurajarea producerii de bunuri si servicii de calitate, stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca, sustinerea inovatiei si a cercetarii, promovarea dezvoltarii tehnologice si culturale.
In aceasta lucrare este prezentat dreptul de proprietate intelectuala, cu cele doua componente ale sale, insa analizate prin prisma fondului de comert. Dreptul de proprietate intelectuala este cel care apara creatia, produsul inteligentei umane, insa prin intermediul comertului, acestea capata o valoare patrimoniala si astfel conduc spre progres economic.
In capitolele I si II sunt prezentate cateva notiuni generale privind structura si elementele componente ale proprietatii intelectuale si ale fondului de comert. In ceea ce priveste proprietatea intelectuala aceasta este prezentata cu cele doua ramuri ale sale dreptul proprietatii industriale si drepturile de autor. Legislatia intrebuintata in analiza protectiei juridice a componentelor proprietatilor intelectuale este cea in vigoare, cu mentiunea ca ultima lege modificata este Legea nr. 84/1999 actualmente replublicata prin Legea nr. 66/2010. Lucrarea are la baza dreptul de proprietate intelectuala ca element al fondului de comert.
Fondul de comert este prezentat prin prisma elementelor sale componente, a naturii sale juridice si a operatiunilor la care poate fi supus acesta. 
In cel de-al III-lea capitol sunt dezbatute problemele privitoarea la protectia juridica a elementelor componente ale dreptului de proprietate intelectuala ce pot face parte din fondul de comert. 
Nu de putine ori am constatat ca marea majoritatea a lucrurilor ce ne inconjoara sunt produse ale inteligentei omului (masini, unelte, locuinte, panouri publicitare), inventii ale sale, insa pentru ca ele sa ajunga in slujba consumatorilor este nevoie de comercializarea acestora. Astfel stiinta, tehnologia si inovarea reprezinta domenii care genereaza constant progres tehnologic asigurand durabilitatea, dezvoltarea si competitivitatea economica de perspectiva a Romaniei. Prezenta lucrare vine si intareste ideea ca produsul inteligentei umane pus in valoare prin circuitul comercial poate conduce la rezolvarea problemelor cu care se confrunta intreaga omenire.
Cuantificarea proprietatii intelectuale a existat din cele mai vechi timpuri. Putem afirma ca fara materializarea produsului inteligentei umane, nu am fi fost inconjurati in acest secol de tehologiile moderne care ne sunt indispensabile in fiecare domeniu. Astfel, domeniul medicinei nu ar fi inregistrat rezultate remarcabile, referindu-ne in acest sens la marile reforme ce au avut la baza idei inovatoare de tratare a anumitor boli dintre cele mai garave, cum ar fi malaria, tuberculoza si altele. Toate acestea au avut la baza o inovatie, o simpla idee care a reusit sa salveze milione de oameni, sau, de ce nu, intreaga omenire. Acelasi sistem exista la baza toturor domeniilo. Intregul circuit economic este fundamentat pe inovatie. Marile corpotatii au cunoscut succesul datorita faptului ca au venit cu ceva nou adresat consumatorilor. Fara inovatie si cercetare nu exita progres. Exemplele in domeniu, care vin sa intaresca aceasta afirmatie sunt nenumarate. Toate Copaniile comercial cunoscute la nivel mondial au la baza o ,,idee noua". De asemenea, marea majoritate a lucrurilor care ne inconjoara sunt creeate datorita inteligensei omului. Pornind de la banalul telefon mobil, care astazi ne este util multora dintre noi, si ajungand la cele mai sofisticate masinarii din domenii ca medicina, idustria nucleara sau industria armamentului, toate au la baza idei fara de care nu ar fi ajuns intr-un stadiu atat de avansat in care se gasesc in zilele noastre. Pentru a fi incurajata cercetarea si inovarea, proprietatea intelectuala trebuie aparata pe plan legislativ prin norme internationale menite sa garanteze dreptul fiecarui inovator asura creatiei sale. In acest sens, s-a intemeiat Organizatia Mondiala a Drepului de Proprietate Intelectuala care promoveza prtectia proprietatii intelectuale in lume. Aceasta organizatie a fost incheiata la Stockholm la 14 iulie 1976. Prin intermediul acestei Organizatii s-a instituit o noua forma de cooperare administrativa intre uniunile de proprietate intelectuala bazata pe pricipiul autonomiei financiare a fiecarei uniuni si pe dreptul fiecarei uniuni de a lua parte la rezolvarea problemelor de interes comun. La instituirea Organizatiei a participat si o delegatie a Romaniai, alaturi de numeroase alte tari. 
Prin promovarea si protectia dreptului de prorietate intelectuala se stimuleaza cresterea economica ceea ce poate duce la creeare de noi locuri de munca. Se pot dezvolta noi ramuri de activitate si astfel se poate imbunatati calitatea vietii. 
Un sistem de proprietate intelectuala eficient si echitabil poate fi de ajutor tuturor tarilor in exploaterea potentialului de proprietate intelectuala care este un instrument puternic de dezvoltare economica si de progres social si cultural. Acest sistem contribuie la instaurarea unui echilibru intre interesele inovatorului si interesul public, asigurand un mediu propice creativitatii si inventiei, in beneficiul tuturor.
CAPITOLUL I
Notiuni introductive privind proprietatea
intelectuala
Importanta proprietatii intelectuale pe plan national si european
Proprietatea intelectuala reprezinta relatia sociala ce ia nastere in legatura cu insusirea si stapanirea de catre autori a unor obiecte care sunt rezultatul unei activitati creative si totodata, dreptul de care se bucura un autor de a poseda, utiliza, bucura de uzufruct si dispune dupa voie de creatia sa intelectuala.
Proprietatea intelectuala, la modul general, cuprinde toate drepturile legale, izvorate din activitati intelectuale din domeniile literar sau artistic, stiintific si industrial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de Proprietate Intelectuala - Element al Fondului de Comert.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!