Dreptul de Proprietate Privata

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1. DREPTUL DE PROPRIETATE 3
1.1. Dreptul de proprietate 3
1.1.1. Consideratii generale 3
1.1.2. Perspective diferite asupra dreptului de proprietate 3
1.1.3. Definirea conceptului 3
1.1.4. Formele dreptului de proprietate 3
1.2. Dreptul de proprietate privata 3
1.2.1. Definire 3
1.2.2. Continutul juridic al dreptului de proprietate privata 3
1.2.3. Caracterele juridice ale dreptului de proprietate privata 3
1.3. Limitarile exercitarii dreptului de proprietate privata 3
1.3.1. Consideratii generale 3
1.3.2. Clasificare 3
1.4. Dreptul de proprietate publica 3
1.4.1. Consideratii generale 3
1.4.2. Sediul materiei dreptului de proprietate publica 3
1.4.3. Notiunea si caracterele juridice ale dreptului de proprietate publica 3
CAPITOLUL 2. EXPROPRIEREA PENTRU CAUZA DE UTILITATE PUBLICA 3
2.1. Consideratii preliminare. Reglementarea legala. 3
2.2. Scurt istoric al exproprierii 3
2.3. Principiile, obiectul, si natura juridica a exproprierii 3
2.3.1. Principiile exproprierii 3
2.3.2. Obiectul exproprierii 3
2.3.3. Natura juridica si definirea exproprierii 3
CAPITOLUL 3. PROCEDURA EXPROPRIERII 3
3.1. Procedura amiabila 3
3.2. Etapele procedurii exproprierii 3
3.2.1. Etapa declararii utilitatii publice 3
3.2.1.1. Initierea declararii utilitatii publice 3
3.2.1.2. Conditiile privind declararea utilitatii publice 3
3.2.1.3. Declararea utilitatii publice 3
3.2.2. Etapa administrativa a procedurii exproprierii 3
3.2.3. Etapa judiciara a procedurii exproprierii 3
3.3. Efectele juridice ale exproprierii 3
3.3.1. Complexitatea efectelor juridice ale exproprierii 3
3.3.2. Efectele juridice imediate ale exproprierii 3
3.3.3. Efectele juridice mediate ale exproprierii. 3
CAPITOLUL 4. CAZURI PRACTICE ALE EXPROPRIERII PENTRU CAUZA DE UTILITATE PUBLICA 3
4.1. Introducere 3
4.2. Declararea utilitatii publice pentru lucrarea de interes national ,,LEA 400 KV simplu circuit Arad - Nadab" 3
4.3. Declansarea procedurilor de expropriere in cazul constructiei unei autostrazi 3
4.4. Exproprierea unei suprafete de teren pentru largirea unui drum comunal 3
4.5. Cerere privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica. Componenta comisiei de experti pentru stabilirea despagubirilor. 3
4.6. Concluzii cu privire la cazurile analizate 3
CONCLUZII 3
BIBLIOGRAFIE 3


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Conceptul de proprietate l-a insotit pe om inca din geneza civilizatiei, sub acea forma primitiva de stapanire de atunci, el fiind desemnat de catre Dumnezeu, stapan (proprietar) peste toate lucrurile de pe pamant conform Bibliei:
" Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; ei sa stapaneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului,peste vite, peste tot pamantul si peste toate taratoarele care se misca pe pamant "(Geneza 1:26). 
Dar aceasta dorinta a omului de a stapani s-a extins necontrolat si din pacate a ajuns in stadiul in care a iscat fel de fel de razboaie ce au macinat omenirea de-a lungul timpului. O alta problema majora a fost generata de faptul ca incetul cu incetul obiectul proprietatii a ajuns sa fie reprezentat chiar si de semeni, dand nastere sclavagismului. 
De aceea intotdeauna pe langa conceptul si realitatea de proprietate a fost necesar un cadrul legislativ care sa normeze exercitarea acestui drept. 
Intr-adevar, termenul de proprietate are multiple si diversificate sensuri. Uneori, proprietatea poate desemna bunul care formeaza obiectul dreptului de proprietate. Sensul acesta are in vedere mai ales bunurile corporale, dar uneori se intinde si asupra bunurilor incorporale. In ce priveste aceasta prima conotatie se poate spune: ,,aceasta masina este proprietatea mea", ori ,,aceasta piscina este proprietatea mea". Alteori, termenul de proprietate desemneaza bunurile care apartin unei persoane, referindu-se asadar la averea respectivei persoane. 
De cele mai multe ori, din perspectiva uneia sau alteia dintre stiintele sociale, pro!prietatea intereseaza ca relatie. Spre exemplu, relatia dintre persoana care are calitatea de proprietar si bunul care formeaza obiectul dreptului de proprietate sau relatia dintre titularul acestui drept si celelalte persoane in legatura cu bu!nul respectiv. Mai ales stiintele economice pun in evidenta, intr-o forma sau alta, acest inteles al termenului de proprietate. Alteori, proprietatea desemneaza chiar dreptul de proprietate, inteles ca notiune juridica. 
Istoria, economia politica, filozofia, stiintele juridice, in ge!neral stiintele politice si stiintele sociale nu pot face abstractie de dreptul de proprietate in incercarea de a oferi o imagine cat mai completa asupra socie!tatii, intrucat fiecare stiinta are un obiect propriu de studiu si isi elaboreaza un aparat conceptual specific, notiunea dreptului de proprietate are intelesuri di!ferite si se exprima in limbaje diferentiate. Este necesara deci precizarea per!spectivei din care este privit acest drept pentru a evita confuziile terminologice sau conceptuale.
Este arhicunoscut faptul ca proprietatea din punct de vedere al regimului juridic se imparte in doua categorii: proprietatea publica si proprietatea privata. 
Daca in dreptul proprietatii publice lucrurile sunt destul de clare in ce priveste limitele exercitarii acestui drept care sunt date de legile si normele in vigoare, in ceea ce priveste limtele exercitarii dreptului de proprietate privata ambiguitatea isi spune cuvantul cu privire la unele aspecte.
Lucrarea de fata abordeaza o controversata limitare a dreptului de proprietate privata, anume exproprierea pentru cauza de utilitate publica.
Aceasta este structurata pe trei capitole ce constituie partea teoretica, urmate fiind de un al patrulea, ce reprezinta partea practica a lucrarii.
In continutul partii teoretice sunt analizate aspecte cu privire la dreptul de proprietate, formele acestuia, precum si cateva dintre limitarile dreptului de proprietate privata, ca mai apoi analiza sa se orienteze spre procedura exproprierii, principii, etape si efecte juridice ale acestei limitari. 
Partea practica abordeaza mai multe cazuri concrete de proceduri ale exproprierii pentru cauza de utilitate publica, mai exact decizii si hotarari care surprind etape ale acestei proceduri.
Astfel coroborate, partea teoretica si partea practica tind sa ofere o imagine de ansamblu procedurii exproprierii pentru cauza de utilitate publica supunan totusi atentiei si cateva dintre principalele aspecte de care trebuie sa se tina cont in punerea in aplicare a unei astfel de proceduri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de Proprietate Privata.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!