Dreptul de proprietate - reglementare juridica si efecte practice

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - DREPTUL DE PROPRIETATE CONTINUT, CARACTERE SI REGLEMENTARE JURIDICA 3
1.1.Dreptul de proprietate . 3
1.2.Tipuri de proprietate 5
1.3.Atributele dreptului de proprietate 7
1.4. Caracterele juridice ale dreptului de proprietate 8
1.5.Drepturile reale corespunzatoare proprietatii publice 16
1.6. Dezmembramintele dreptului de proprietate 21
CAPITOLUL 2 - REGLEMENTAREA A DREPTULUI DE PROPRIETATE IN ROMANIA 26
2.1. Reglementarea dreptului de proprietate in conventii/tratate la care Romania este parte 26
2.2. Reglementarea dreptului de proprietate in legislatia nationala 29
CAPITOLUL 3- STUDII DE CAZ PRIVIND PROPRIETATEA SI EXERCITAREA DREPTULUI DE PROPRIETATE 38
3.1.Proiectul Rosia Montana. 38
3.2.Apararea proprietatii private- Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din 19 octombrie 2006 (cerere nr 28104/03,introdusa impotriva Romaniei) 44
CONCLUZII 49
BIBLIOGRAFIE 53


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - Dreptul de proprietate continut, caractere si reglementare juridica
1.1. Dreptul de proprietate
Istoria fiecarei societati omenesti, in oricare spatiu geografic ar fi aparut, se naste si se verticalizeaza prin proprietate. Proprietatea reprezinta fundamentul oricarui sistem de drept.
Ca drept real fundamental, dreptul de proprietate s-a bucurat de ocrotirea autoritatilor inca din cele mai vechi timpuri, parcurgand mai multe etape de transformare, prin care a evoluat pana la modalitatile in care este reglementat astazi.
Originea lui incontestabila, strans legata de viata omului, de interesele particulare si generale ale societatii, a reflectat caracteristicile dreptului in diferite etape de dezvoltare a societatii umane.
Nu putem sa discutam despre proprietate, fara sa discutam de proprietar, care este titularul unui drept de proprietate.
In marea parte a legislatiei noastre termenii proprietate si drept de proprietate sunt sinonime. Astfel, art.44 si art.136 din Constitutie folosesc atat termenul de proprietate cat si expresia drept de proprietate. 
Termenul de proprietate are o dubla acceptiune : in sens larg, exprima totalitatea relatiilor de productie, iar in sens restrans desemneaza acea parte a relatiilor dintre oameni care se stabilesc in legatura cu insusirea, aproprierea intr-o forma sociala a obiectelor naturii.
Sensul restrans al notiunii de proprietate trebuie abordat dintr-o dubla perspectiva: economica si juridica.
Din punct de vedere economic, proprietatea reprezinta insusirea, aproprierea bunurilor fizice sau incorporabile catre om, in cadrul si prin mijlocirea unor forme sociale determinate. 
Proprietatea, in acceptiunea sa economica, a existat inca de la inceputul societatii omenesti si va dura atata timp cat va dainui aceasta deoarece nu poate exista viata sociala fara producerea celor necesare traiului, iar orice productie are ca premisa esentiala si indispensabila, insusirea de catre producator a bunurilor necesare acelei productii.
In sens juridic, proprietatea apare ca un rezultat al consacrarii raporturilor economice de proprietate in normele juridice si ia astfel, forma dreptului de proprietate. Dreptul de proprietate reprezinta un complex de atribute ocrotite din punct de vedere juridic, in baza carora titularul dreptului isi poate satisface interesele sale legate de aproprierea unui bun, interese care sunt determinate si conditionate de existenta relatiilor economice de proprietate, corespunzatoare unei societati, la un moment dat.
De regula, termenul de proprietate desemneaza categoria economica a proprietatii, iar expresia drept de proprietate, desemneaza expresia juridica a proprietatii privita in intelesul de categorie economica. 
Codul Civil prevedea in art.480 ca, proprietatea este dreptul ce il are cineva de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele prevazute de lege.Este insa dificil sa alcatuim o definitie completa unui fenomen atat de complex precum este dreptul de proprietate, recunoscut ca fiind: cel mai complet drept ce poate exista asupra unui lucru , insa definitia oferita de Codul Civil cuprinde elementele esentiale. Ea evoca existenta in mainile titularului a tuturor prerogativelor imaginabile pe care o persoana le poate avea cu privire la un bun, prin referirea la caracterul exclusiv al dreptului de proprietate, desi nu se refera expres decat la acel atribut care este esential pentru existenta sa, dreptul de dispozitie. 
Pornindu-se de la aceasta definitie legala si incercandu-se scoaterea in evidenta a elementelor celor mai caracteristice continute de ea, au fost elaborate mai multe definitii doctrinare ale dreptului de proprietate, precum:
Dreptul de proprietate este acel drept subiectiv care da expresia aproprierii unui lucru, drept care permite titularului sau sa posede, sa foloseasca si sa dispuna de acel lucru in putere proprie si in interes propriu, in cadrul si cu respectarea legislatiei existente .
Dreptul de proprietate este acel drept real care confera titularului atributele de posesie, folosinta si dispozitie asupra unui bun, atribute pe care numai el le poate exercita plenitudinea lor, in putere proprie si in interesul sau propriu, cu respectarea normelor juridice in vigoare .
Acestea sunt de fapt, prelucrari ale definitiei statuate in art.480 din Codul Civil, definitie ce ramane baza tuturor celorlalte interpretari.
Art.136 al Constitutiei clasifica proprietatea in publica sau privata.
Astfel, art.552 Codul Civil, preluand dispozitiile art.136 alin.(1) din Constitutie, prevede ca proprietatea este publica sau privata, in timp ce alin.(2) al art.136 din Constitutie dispune ca proprietatea publica apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale. 
Aceasta clasificare ne clarifica intr-o oarecare masura asupra formelor in care se prezinta dreptul de proprietate, orientandu-ne spre cea mai importanta dintre acestea, anume impartirea acestui in drept de proprietate publica si drept de privata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de proprietate - reglementare juridica si efecte practice.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

I. Tratate ,carti ,lucrari de specialitate:
1. Adam,I., Drept civil. Drepturile reale principale, Editura All Beck, Bucuresti, 2005.
2. Balan,E., Drept administrativ, Ed. Universala, Bucuresti, 2002.
3. Barsan, C., Drept civil. Drepturile reale principale, Editura All Beck, Bucuresti ,2001.
4. Birsan, C., Conventia europeana a drepturilor omului. Comentariu pe articole, ed. a 2-a, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2010.
5. Boroi, G.,Stanciulescu, L. ,Institutii de drept civil, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2012.
6. Chelaru, E., Administrarea domeniului public si a domeniului privat, Ed. All Beck, Bucuresti, 2005.
7. Constantinescu,M., Deleanu,I., Iorgovan,A., Muraru,I., Vasilescu,F., Vida,I., Constitutia Romaniei comentata si adnotata, Bucuresti, 1992 .
8. Filipescu, I.P., Drept civil. Dreptul de proprietate si alte drepturi reale, Editura Actami, Bucuresti, 1996.
9. Filipescu,I. ,Filipescu,A., Drept civil. Dreptul de proprietate si alte drepturi reale, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2004.
10. Florea,B., Drept civil, Drepturi reale principale, Universul juridic, Bucuresti, 2011.
11. Gheorghiu, C Unele aspecte privind dreptul de proprietate in jurisprudenta CJ a UE, Revista Universul Juridic nr.9, septembrie 2015.
12. Muraru,I.,Tanasescu,E.S. (coord.), Constitutia Romaniei. Comentariu pe articole, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2008.
13. Pop,L., Dreptul de proprietate si dezmembramintele sale, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2001.
14. Stoica, V., Drept Civil. Drepturile reale principale, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2009.
15. Stoica,V., Drept civil. Drepturile reale principale, vol. I, Editura Humanitas, Bucuresti, 2004.
16. Ungureanu,O., Munteanu,C., Drept civil. Drepturile reale, Editia a II-a, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003.
II. Legislatie:
17. Noul Cod Civil 
18. Constitutia Romaniei
19. Legea nr.453/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si unele masuri pentru realizarea locuintelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.431/01.08. 2001.
20. Legea nr.295/2004 privind reglementarea regimul juridic al armelor de foc si munitiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.583/30.06.2004.
21. Legea nr.18/1991 privind fondul funciar, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.1/05.01.1998.
22. Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 448/24.11.1998.
23. Legea nr.22/11.01.2007 pentru aprobarea OUG nr.54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.35/18.01.2007.
24. Legea nr.429/23.10.2003 privind revizuirea Constitutiei Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 758 /29.10.2003.. 
25. Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.85/23.12.2010.
...


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!