Dreptul Familiei in Tara Romaneasca si Moldova in Secolele XVII-XVIII

Cuprins licenta Cum descarc?

I. Introducere
1. Influentele suferite de dreptul romanesc in secolele XVII- XVIII 6
II. Familia ca institutie
1. Casatoria 16
2. Membrii familiei: sot, sotie, drepturi si obligatii 36
3. Copii in familie 51
4. Divortul 61
III. Relatiile de familie
1. Succesiunea 75
2. Rudenia 92
3. Zestrea 99
IV. Influenta dreptului asupra familiei
1. Sanctiuni pentru nerespectarea legislatiei 112
V.Concluzii 129
Bibliografie 131


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Tema pe care am ales-o pentru lucrarea de diploma se intituleaza "Dreptul familiei In Tara Romaneasca si Moldova in secolele XVII-XVIII".
M-am decis sa-mi aleg aceasta tema In urma studierii anumitor aspecte din istoria familiei.
Decizia mi-a fost influentata si de faptul ca sunt studenta si la Facultatea de Drept.
Un alt motiv care mi-a trezit interesul pentru aceasta tema a fost datorat si de impactul pe care-l are institutia familiei asupra sferelor economice si sociale de-a lungul istoriei.
M-a interesat de asemenea modul de viata al oamenilor din acea perioada si felul In care i-a influentat legislatia odata cu aparitia primelor legi scrise.
Modelul organizatoric al familiei analizat evolutiv poate genera concluzii legate de relatiile de cauzalitate Intre organizarea administrativa, componenta demografica, Inclinatii religioase si organizare economica a fiecarei natiuni In parte, fiind unul din factorii importanti ai deversificarii dintre popoare.
Dovada a evolutiei sale, Incercarea omului de a se cunoaste pe sine precum si de a intelege mediul In care-si dezvolta actiunile reprezinta cele mai vechi preocupari care au generat asocierea acestuia In diferite forme de organizare care uneori corespund si stucturilor sociale cum ar fi casta, tribul, ginta, clanul si gasind ca forma actuala familia. 
Insa aceasta nu trebuie vazuta ca un produs al simplii curiozitati, ca o formula de satisfacere a unor impulsuri biologice , ci ca un set de necisitati sublimate uman, universal valabile pentru fiecare individ, fiecarei necesitati primare corespunzandu-i un raspuns cultural specific: nutritia determina gospodarirea, Inmultirea -rudenia; comoditatea- locuinta, confortul; siguranta- apararea; miscarea- activitatea; sanatatea- igiena si cresterea- Invatarea.
Familia ca forma de organizare a societatii, reprezinta un sistem de referinta, un barometru sau un aparat de masurare a tensiunii unei societati In continua prefacere, uneori bolnava si "muta", alteori viguroasa si vivace.
Daca vrei sa afli despre familie In intempestiva ei complexitate Intreaba Evul Mediu. Daca vrei sa afli raspunsuri "exhaustive" despre familia din tara noastra consulta "Codul Familiei" din 1 februarie 1954( revizuit pe rand la 18 august 1956, 1974 si 2003).
Dar daca vrei sa observi translatia acestui concept, studiaza Evul Mediu si traieste In contemporaneitate. Fiinta sociala, omul, prin forta lucrurilor si-a adus contributia la exprimarea unei societati si gratie familiei din care a facut parte.
Familia creeaza, asadar, un prim univers al personalitatii istoriei, un prim contact cu lumea care inconjoara individul aflat in formare si nu numai, imprimandu-i comportamente si atitudini.
Astazi mai mult ca oricand vine cu puterea celei mai obsedante amintiri ideea celui care conduce, dar nu guverneaza, nefiind straina de aceasta revenire In actualitate miscarea feminista. Urmarind reabilitarea femeii, dupa acel fatidic intermezzo secular cand femeia este redusa la gineceu si treburile gospodaresti exceptand unele "accidente" ale istoriei, feminismul subliniaza importanta femeii In viata conducatorului.
Femeia este revalorizata si pusa In drepturi, urmand regula contrastelor cand Evul Mediu inventeaza dragostea curtenitoare si idealizarea puritatii feminine. Emanciparea mentalitatilor de-a lungul timpului da explicatia importantei femeii In contemporaneitate si a familiei conceputa prin ea.
Ipostaza a ceea ce noi suntem astazi este si o consecinta a ceea ce am fost, astfel Incat din punct de vedere al temei lucrarii de fata nu poti Intelege familia ca si concept fara a o studia In subtila ei dezvoltare Incepand mai ales cu Evul Mediu si concentrandu-ne atentia asupra spatiului romanesc care prezinta o serie de particularitati si culori specifice.
Familia reprezinta asadar o revolutie a gandirii involuntare alimentate de necesitatile si trebuintele materiale si spirituale care-si gaseste o expresie si importanta aparte In lumea de astazi.
Lucrarea este structurata pe patru capitole cuprinzand aspecte atat In ceea ce priveste familia ca institutie, cat si sanctiunile determinate de nerespectarea legislatiei vremii.
In ceea ce priveste istoriografia dreptului familiei putem spune ca este destul de vasta. Fara enumerarea integrala a acestei istoriografii se impune ca o necesitate trecerea in revista a unor nume de referinta care au tratat din diverse perspective statutul juridic al familiei.
Urmarind sa Infatiseze procesul aparitiei si dezvoltarii institutiilor juridice in spatiul Tarilor Romane, pe fondul evolutiei conceptului de statalitate prof. Vladimir Hanga Isi aduce o remarcabila contributie In lucrarea sa "Istoria Dreptului" In trei volume, la explicatia structurii intriseci a fenomenelor noi si persistenta unor elemente din vechea forma de organizare translatate In secolele XVII-XVIII dar care-si gasesc corespondenta si astazi.
Lucrarea elaborata de S.Fl.Marian, reprezinta cea mai ampla si mai complexa descriere monografica a unuia dintre cele mai importante aspecte din viata spirituala a poporului roman si anume ciclul vietii omului: nasterea, nunta, moartea, fiecaruia fiindu-i consacrat cate un volum aparte.
Volumul I intitulat "Nunta la romani" cuprinde aspecte legate de casatorie, zestre, rapire, divort.
Un articol important referitor la institutia casatoriei elaborat de Anicuta Popescu si care se intituleaza "Institutia casatoriei si conditia juridica a femeii din Tara Romaneasca si Moldova In secolul al XVII-lea'', cuprinde aspecte cu privire la casatorie.


Fisiere in arhiva (3):

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Dreptul Familiei in Tara Romaneasca si Moldova in Secolele XVII-XVIII.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!