Dreptul Mediului

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERATII INTRODUCTIVE
1.1 Scurt istoric al evolutiei inconjurator
In natura toate sunt legate de toate.
Aceste enunt surprinde faptul ca ecosfera se prezinta ca o ampla si complicata retea de legaturi reciproce, ca intre diferitele organisme vii, intre specii, populatii, indivizi si mediul lor fizico-chimic exista nenumarate raporturi de interdependenta. Se intalnesc in structura ecosferei unitati functionale de baza ce sunt alcatuite din componente aflate in interactiune, astfel incat orice modificare a uneia dintre ele se va rasfrange asupra intregului ecosystem, iar schimbarea acesteia va antrena modificari notabile in sistemele cu care se afla in relatie. Cat timp nu intervin din exterior factori perturbabili, fiecare ecosystem dispune de mijloace adecvate unui comportament cibernetic care-i permite sa reactioneze corespunzator la orice modificari calitative si cantitative ale elementelor sale. Fiecare ecosistem are o capacitate de autoreglare, care poate fi utilizata numai in masura in care nu este suprasolicitata. Cand presiunea care se exercita asupr ecosistemului este superioara mijloacelor sale de autoreglare, sistemul se va prabusi inevitabil, antrenand prabusirea in lant a tuturor sistemelor din jur. Totul trebuie s duca undeva. Aceasta asertiune exprima ideea ca in virtutea caracterului indestructibil al substantei si energiei, orice produs al naturii sau activitatii omului se regaseste in structura sau procesele ce caracterizeza sistemele angrenate in anumite cicluri functionale. Daca e vorba de produse de provenienta naturala, acestea vor fi asimilate si transformte corespunzator de celelalte verigi care alcatuiesc un lant trofic. Prin urmare, in natura nimic nu este de prisos, totul isi gaseste utilizarea cuvenita datorita relatiilor stabilite in timp.
Aceasta lege actioneaza si in cazul activitatilor umane, dar efectele vor fi cu totul altele. Una din principalele cause ale actualei crize ambientale rezida in faptul ca mari cantitati de substante u fost extrase din pamant, transformte si eliminate in mediu, netinandu-se seama de faptul ca totul trebuie sa duca undeva.
Natura se pricepe cel mi bine. Principiul acesta surprinde armoniile naturii si faptul ca structura optima tuturor corelatiilor functionale existente in natura este rezultatul nenumaratelor incercari (experimentale) in urma carora au fost selectate si pastrate cele ce s-au dovedit a fi mai adecvate ansamblului si componentelor acestuia. In natura nicio substanta organica nu este sintetizata decat daca exista posibilitati pentru descompunerea ei, asugurandu-se reciclarea. 
Nimic nu se dobandeste pe degeaba. Enuntul acesta trimite la legile economiei si reactualizeaza semnificatia conferita ecologiei, aceea de stiinta a gospodaririi naturii de catre ea insasi. Aceasta lefe sintetizeaza celelalte trei legi si ne avertizeaza ca tot ce se obtine intr-o parte, corespunde compensatiilor in alta parte, astfel incat nu se poate sustrage nimic din componenta unui sistem fara a pune ceva corespunzator in loc. (dupa N. Bobica, Elemente de ecologie si Dreptul mediului inconjurator, Editura Fundatiei Chemarea, Iasi, 1994)
Notiunea de mediu si protectia sa
Una dintre notiunile fundamentale care stau la baza ecologiei este notiunea de mediu, care, fiind susceptibila de reglementare juridica, a devenit o ramura importanta a dreptului. 
Notiunea de mediu este considerata ca fiind totalitatea conditiilor energetice, fizice si biologice acre inconjoara o fiinta sau grupurile de fiinte si cu care acestea se gasesc in relatii permanente de schimb. 
Pe langa notiunea de mediu, in numeroasele lucrari de specialitate, se mai folosesc si expresiile:
-mediu biologic;
-mediu ambiant;
-mediu uman.
In acceptarea sa riguroasa, mediul circumscrie ansamblul factorilor biologici in conjuctura carora activitatea umana a provocat modificari profunde, de cele mai multe ori ireversibile. Tendinta generala este de a include in componenta mediului, alaturi de elemente naturale si cele create de om. Acest aspect a fost avut in vedere si de legiuitorul roman, care considera ca mediul este ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei, aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice si fiintele vii, sistemele naturale in interactiune, cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusive valorile materiale si spirituale. Putem spune ca termenul de legislatie ecologica este mai larg decat cel de legislatie pentru ocrotirea naturii, incluzand in sfera sa si intreaga ambianta ecolica in cadrul careia se desfasoara toate activitatile socio-umane. In viziune politica, ocrotirea naturii devine o conditie indispensabila pentru progresul social. Realitatile contemporane pun in evidenta faptul ca ideea de politica ecologica trebuie sa dobandeasca aceeasi importanta ca politica economica.
Politica mediului are ca scop :
-mentinerea si ameliorarea factorilor naturali;
-dezvoltarea valorilor naturale ale tarii;
-asigurarea unor conditii de viata si munca cat mai bune generatiilor prezente si viitoare.
Protectia mediului se realizeaza prin utilizarea rationala a resurselor naturale, prin prevenirea si combaterea poluarii si a efectelor daunatoare inclusive cu ajutorul unor mijloace de drept. Legea protectiei mediului, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2005, modificata si aprobata prin Legea nr.265/2006, prevede ca factorii naturali supusi protectiei juridice sunt:
-aerul;
-apele;
-solul;
-subsolul;
-padurile;
-orice alta vegetatie terestra si acvatica;
-rezervatiile si monumentele naturale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Mediului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!