Drepturile Copilului in Legislatia Romana

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.3
CAPITOLUL 1 - Reglementarile priving protectia drepturilor copilului 
1.1. Evolutia reglementarilor privind protectia drepturilor copilului .7
1.2. Reglementari existente pe plan international in domeniul drepturilor 
Copilului.12
1.2.1. Declaratia drepturilor copilului .12
1.2.2. Conventia Europeana asupra statutului juridic al copiilor 
nascuti in afara casatoriei.15
1.2.3. Conventia Europeana in materia adoptiei de copii.18
CAPITOLUL 2 - Drepturile copilului potrivit legislatiei in vigoare
2.1 Principii privind garantarea, respectarea si promovarea drepturilor copilului.27
2.2 Drepturile si libertatile civile ale copilului .36
2.2.1 Dreptul copilului la pastrarea si stabilirea identitatii sale.36
2.2.2 Dreptul copilului de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii,rudele si alte personae fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament .38
2.2.3 Dreptul copilului la protejarea imaginii publice si a vietii 
private si familiale.41
2.2.4 Dreptul copilului la libertate de exprimare.41
2.2.5 Dreptul copilului la libertatea de gandire, de constiinta si
de religie.42
2.2.6 Dreptul copilului la viata culturala proprie.43 
2.2.7 Dreptul copilului la respectarea personalitatii si individualitatii sale.43
2.2.8 Dreptul copilului de a depune singur plangeri referitoare la incalcarea drepturilor sale fundamentale.43
2.3 Drepturi referitoare la asigurarea unui mediu familial si ingrijirea alternativa.44
2.3.1 Dreptul copilului de a creste alaturi de parintii sai.44
2.3.2 Copilul are dreptul sa fie crescut in conditii care sa permita
dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala.48
2.3.3 Dreptul copilului la protectie alternativa.48
2.4 Drepturi care privesc sanatatea si bunastarea copilului.48
2.5 Dreptul copilului la educatie, activitati recreative si culturale.49
2.5.1 Dreptul copilului de a primi o educatie care sa ii permita dezvoltarea, in conditii nediscriminatorii, a aptitudinilor si personalitatii sale.49
2.5.2 Dreptul copilului la odihna si la vacanta.50
2.5.3 Dreptul copilului la libera asociere in structure formale si informale,precum si libertatea de intrunire pasnica.50
CAPITOLUL 3 - Institutii si organisme abilitate in domeniul drepturilor copilului
3.1 Aspecte prealabile.51
3.2 Institutii la nivel central.52
3.3 Institutii la nivel local.56
Concluzii.64
Anexe.68
Bibliografie.71


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Am ales ca tema de licenta "Drepturile copilului in legislatia romana" deoarece am considerat ca este importanta avand in vedere ca pentru fiecare dintre noi, copilaria este o secventa de istorie personala. Devenind parinti, copiii nostrii sunt cei pe care ii investim cu propriile sperante neimplinite, asa cum au facut generatiile dinaintea noastra, asa cum vor face generatiile ce vor urma. 
Lucrarea de fata isi propune studierea drepturile copilului si problemele legate de copii deoarece fac parte dintr-un domeniu destul de vast si reprezina o problema delicata des abordata in literatura de specialitate si in mass -media.
Copilaria este singura etapa a vietii in care traim totul la maxima intensitate. In care plangem si radem in aceeasi zi, in care ne suparam si iertam dupa cateva momente.Pe masura ce trec anii si ne maturizam, nebunia si exuberanta copilariei dispar. Devenim mai seriosi, zambim mai putin, nu ne mai bucuram de orice nimic care ni se ofera, avem gusturi, pretentii rafinate. 
Asadar, drepturile copilului este un proiect pe termen lung, al carui rezultat consta intr-o formare cat mai corecta a copilului, pe baza vointei, pentru a parcurge drumul vietii cu demnitate si incredere de sine, fara a avea vreun obstacol in calea realizarii unei intentii bune.
Calitatile si aptitudinile copilului trebuie descoperite si valorificate pentru ca acesta sa-si contureze o personalitate puternica, demna. Copiii sunt mugurii viitorului tarii, de aceea orice subiect tratat despre copii trebuie luat in considerare, de catre institutiile statului, pentru a preveni mai intai si apoi, acolo unde este cazul, a combate situatii sociale problema in care se gasesc copiii fara parinti sau cu parinti dezechilibrati ori cand persoane fara nici un fel de scrupule abuzeaza de slabiciunea copiilor. 
Lectiile copilariei sunt instinctele adultului, de aceea, primordial in perioada copilariei,"omului mic", este necesar un cadru familial armonios, ambient pentru formarea lui psihica, afectiva, morala si fizica ca adult. Dar uneori, cadrul familial lipseste sau in familia de origine nu sunt indeplinite conditiile pentru buna dezvoltare a copilului. 
Din acest moment intervine societatea si institutiile statului pentru a-i oferi copilului aflat in dificultate conditii cat mai apropiate de cele familiale. Astfel, au aparut institutii de tip rezidential si de tip familial in care copiilor le sunt oferite conditii apropiate de cele familiale. Acestor copii le lipseste un ,,ingredient" pentru a fi fericiti, dragostea parintilor. De aceea se incearca cu preponderenta plasarea acestor copii in familia extinsa, sau adoptia pentru ca acestia sa nu simta lipsa parintilor. 
In alegerea acestei teme foarte delicata am fost influentata de faptul ca in curand voi deveni mama si mi-am dorit sa cunosc cu detalii drepturile copilului.
De aceea in aceasta lucrare de licenta, in capitolul 1, denumit ,, Reglementari privind protectia drepturilor copilului" are in vedere evolutia reglementarilor privind protectia drepturilor copilului. Capitolul cuprinde desfasurarea programul privind declaratia drepturilor copilului rectificata si adoptata de catre statele membrea a Natiunilor Unite. Astfel Englatyne Jebb a sintetizat drepturile copilului intr-o declaratie de cinci puncte care a fost agreata de Adunarea Generala a Uniunii Internationale ,,Salvati Copiii" in anul 1923 si adoptata de Liga Natiunilor in 1924. Cele cinci puncte au devenit cunoscute ca ,,Declaratia de la Geneva", iar in anul 1948 Natiunile Unite s-au concentrat pentru definitivarea si adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.
In anul 1978 Guvernul Poloniei a inaintat Comisiei Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului un proiect al Conventiei Drepturilor Copilului, sperand ca acesta sa fie adoptat in cursul Anului International al Copilului. In 1979 s-a creat un grup de lucru, ale carui consultari cu reprezentanti ai guvernelor, organizatii internationale si organizatii neguvernamentale ca pana la 20 noiembrie 1989 Adunarea Generala a Natiunilor Unite a reusit sa adopte Conventia Drepturilor Copilului. Ea a devenit o lege internationala dupa ce a fost ratificata de catre 20 de state. Romania a fost printre primele tari care au ratificat textul Conventiei.
In continuarea capitolului sunt prezentate Conventia Europeana asupra statutului juridic al copiilor nascuti in afara casatoriei in care Statele membre ale Consiliului Europei,o uniune mai stransa intre membrii sai, au contribuit la realizarea acesteia pentru favorizarea adoptarii unor reguli comune in domeniul juridic, reducand astfel diferentele intre statutul juridic al copiilor nascuti in afara casatoriei impunand anumite reguli stricte pentru ameliorarea acestei situatii; si Conventia Europeana in materia adoptiei de copii facand referire la procedurile de adoptie si a efectelor juridice ale adoptiei, considerand ca acceptarea de principii comune si a unor practici comune in ceea ce priveste adoptia copiilor ar contribui la atenuarea dificultatilor cauzate de anumite divergente si ar permite in acelasi timp promovarea binelui copiilor care sunt adoptati.
Capitolul 2 este denumit " Drepturile copilului potrivit legislatiei in vigoare " include surse informative despre drepturile copilului la libertatiile civile, la educatie si activitati creative si culturale, drepturile ce privesc sanatatea si bunastarea acestuia si asigurarea copilului intr-un mediul familial si ingrijirea alternativa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile Copilului in Legislatia Romana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!