Drepturile de Securitate Sociala Acordate Cetatenilor Romani Stabiliti in Strainatate

Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I - Notiuni introductive

1. Dreptul muncii - ramura a sistemului juridic romanesc

Dreptul muncii poate fi definit ca fiind acea ramura a sistemului de drept romanesc data de totalitatea normelor juridice cu caracter specific ce apara si statueaza raporturi individuale sau colective de munca ce apar in procesul muncii intre angajat si unitatea angajatoare(patron). 
Sistemul de drept al unui stat se prezinta ca un ansamblu unitar, ca un sistem omogen structurat. Normele juridice care il alcatuiesc se grupeaza in institutii juridice si ramuri de drept. La baza impartirii sistemului de drept sta caracterul relatiilor sociale reglementate de o grupa de norme de drept. 
Ramura de drept e constituita din norme de drept grupate dupa anumite criterii legate organic intre ele, ce reglementeaza relatiile sociale care au acelasi obiect ori folosesc acelasi complex de metode.
Raporturile individuale de munca sunt acele relatii care apar pe baza contractului in temeiul caruia o persoana, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu. Astfel, salariatul se subordoneaza angajatorului care, la randul sau, isi exercita autoritatea juridica asupra salariatului prin aceea ca el, in baza legii, va stabili o serie de reguli ce trebuie sa fie respectate de angajat si care sunt legate de programul de munca, locul de munca, modalitatile de realizare a muncii etc. Angajatorul impune o serie de norme ce vor respecta legea, care sa duca la realizarea unei discipline a muncii si care, daca nu vor fi respectate de salariat, sa-l indreptateasca in aplicarea unor masuri sanctionatorii.
Raporturile juridice de munca - caracteristici definitorii:
Raportul juridic de munca ia nastere numai prin incheierea unui contract individual de munca;
Raportul juridic de munca are caracter bilateral, stabilindu-se intre doua parti: pe de-o parte salariatul (angajatul) numai persoana fizica iar pe de alta parte angajatorul (patronul)-persoana fizica sau juridica.

Trasatura definitorie a acestui raport juridic de munca este data de subordonarea salariatului fata de celalalt subiect al raportului, in folosul caruia se presteaza munca.
Munca prestata in cadrul raportului juridic de munca trebuie sa fie retribuita.

Raportul juridic de munca se caracterizeaza si prin protectia multilaterala de care se bucura salariatul cu ocazia stabilirii raportului juridic de munca , pe timpul desfasurarii lui, cat si cu ocazia incetarii acestui raport.
Dreptul muncii reprezinta o ramura de sine-statatoare , autonoma in cadrul sistemului unitar al tarii noastre. Caracterul autonom al dreptului muncii este determinat de domeniul distinct de reglementare format dintr-un grup de relatii sociale cu un obiect, continut si trasaturi proprii - relatiile sociale de munca generate de incheierea contractului de munca si celelalte relatii conexe. Caracterul autonom al dreptului muncii este determinat si de metoda reglementarii relatiilor care formeaza obiectul acestei ramuri. 
Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala , de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent. 
Recunoasterea dreptului muncii ca ramura distincta in sistemul dreptului nostru este determinata si de locul pe care il ocupa munca in cadrul sistemului de valori sociale si care imprima o deosebita importanta economica si sociala relatiilor in care se desfasoara, cat si normelor juridice pe care le reglementeaza.
Dreptul muncii, ca ramura de drept, se mai caracterizeaza si prin aceea ca normele juridice care il compun sunt in totalitatea lor editate relativ recent. O alta caracteristica a dreptului muncii consta in aceea ca este alcatuit, in principal, din norme juridice cu caracter imperativ, ceea ce este de natura sa contribuie la asigurarea realizarii drepturilor pe care le presupune statutul de angajat, la crearea regimului juridic unitar pentru intregul personal. Dreptul muncii urmareste in cuprinsul normelor sale o imbinare a intereselor fiecarei unitati si cele ale societatii in ansamblu- cu interesele personale ale angajatilor.
Principiile fundamentale ale dreptului roman sunt idei de baza ce se regasesc in intreaga legislatie a Romaniei, ca stat de drept in curs de consolidare. Ele sunt promovate de "Teoria generala a dreptului". Aceste principii sunt: principiul democratiei, principiul egalitatii in fata legii, principiul legalitatii, principiul separarii puterilor in stat. 
Aceste principii fundamentale sunt consacrate de Constitutie, de alte legi, precum si de Coduri.Avand statutul de principii fundamentale ale dreptului romanesc, fireste ca ele sunt si principii ale dreptului muncii romanesc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile de Securitate Sociala Acordate Cetatenilor Romani Stabiliti in Strainatate.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!