Drepturile si Obligatiile Actionarilor

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
DISPOZITII GENERALE CU PRIVIRE LA ASOCIATI SI CAPITALUL SOCIAL
CAPITOLUL II
STRUCTURA,CLASIFICAREA SI PRINCIPIILE ACTIONARILOR
2.1 Structura si clasificarea drepturilor actionarilor
2.2 Principiile drepturilor actionarilor
2.2.1 Precizari preliminare
2.2.2 Principiul preeminentei interesului social
2.2.3 Principiul majoritatii
CAPITOLUL III
DREPTURILE ACTINARILOR
3.1 Dreptul de proprietate asupra actiunilor
3.1.1 Atributele dreptului de proprietate asupra actiunilor
3.2Dreptul la informare
3.2.1 Definitie si caractere juridice
3.2.2 Fundamentarea teoretica
3.2.3 Informarea cu caracter general realizata cu ocazia adunarilor generale
3.3 Dreptul de a participa la adunarea generala
3.3.1 Competente
3.3.2 Adunarea generala ordinara a actionarilor
3.4 Dreptul de a vota
3.4.1 Importanta
3.5 Dreptul de a numi si revoca din functie membrii organelor de conducere si reprezentare
3.5.1 Consiliul de administratie/consiliul de supraveghere - organ de conducere si reprezentare al societatii comerciale pe actiuni
3 .6 Dreptul de control al actionarilor
3.6.1 Aspecte cu caracter general privind dreptul de control. Mijloace necontencioase de exercitare a dreptului de control
3.6.2 Importanta exercitarii controlului societatii de catre actionari
3.6.3 Necesitatea incuviintarii exprese de catre adunarea generala a unor acte ale consiliului de administratie
3.7 Dreptul la dividende
3.7.1 Distribuirea profitului societatii
3.7.2 Analiza conditiilor suspensive care afecteaza nasterea dreptului la dividende
3.8 Dreptul de preferinta
3.8.1 Dreptul de preferinta - drept subiectiv al actionarilor
3.8.2 Dreptul de preferinta privit ca valoare mobiliara
3.9 Dreptul la un pret legal
3.9.1 Titularii dreptului la un pret legal
3.9.2 Situatii in care se poate exercita dreptul la un pret legal
3.10 Dreptul la o cota din patrimoniul social in cazul lichidarii societatii
3.10.1 Lichidarea societatii comerciale
3.10.2 Dizolvarea societatilor comerciale
3.10.3 Dizolvarea de drept
3.10.4 Dreptul actionarilor de a dizolva societatea
CAPITOLUL IV
OBLIGATIILE ACTIONARILOR
4.1 Genralitati
4.2 Obligatia de efectuare a aportului promis
4.3 Obligatia de a nu aduce atingerea patrimoniului social
4.4 Obligatia de nu face concurenta societatii
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
DISPOZITII GENERALE CU PRIVIRE LA ASOCIATI SI CAPITALUL SOCIAL
Calitatea de asociat se dobandeste la data constituirii societatii prin recunoasterea si semnarea actului constitutiv si a statutului, dobandind calitatea de asociati - fondatori. 
Numarul actionarilor in cosietatea pe actiuni nu poate fi mai mic de 2, iar capitalul social al societatii pe actinuni si societatii in comandita pe actiununi este minim 90.000 lei.
In societatea cu raspundere limitata, numarul asociatilor nu poate fi mai mare de 50 , iar capitalul social nu poate fi mai mic de 200 lei si se divide in parti sociale egale , care nu pot fi mai mici de 10 lei. In societatea care se infiinteaza de catre asociat unic, valoarea aportului in natura va fi stabilita pe baza unei expertize de specialitate.
O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura sociatate cu raspundere limitata, iar o sociatate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana. In caz de nerespectare a acestor interdictii, statul, sau orice alta persoana interesata pot cere dizolvarea pe cale judecatoreasca a unei societati astfel constituita.
Bunurile constituite ca aport in societate devin proprietatea acesteia din momentul inmatricularii ei in registrul comertului, cu exceptia cazului in care partile au convenit contrariul, cum ar fi spre exemplu sa aduca doar folosinta ca aport.
Aporturile in numerar sunt obligatorii la constituirea oricarei forme de societate.
Aporturile in natura se realizeaza prin transferarea drepturilor corespunzatoare si prin predarea efectiva catre societate a bunurilor aflate in stare de utilizare. In acest mod bunurile devin proprietatea sociatatii si potrivit principiului intangibilitatii capitalului social, acestea nu pot fi instrainate.
Astfel, ca un bun adus ca aport la formarea capitallui social, pestru a fi vandut, trebuie mai intai sa fie scos din aceasta categorie si inclus in sfara patrimoniului socitatii, operatiune realizabila printr-o reducere a capitalului social cu valoarea corespunzatoare a bunului in baza hotararii adunarii generale extraordinare a actionarilor ( A.G.E.A. ) . In cazul scoaterii al licitatie nu pot fi indeplinite aceste formalitati prealabile intrucat tin exclusiv de vointa exclusia a actionarilor, instantele judecatoresti neputandu-se substitui acestei vointe. Pe de alta parte trebuie avut in vedere si faptul ca bunurile aduse ca aport in natura constituie gajul general al persoanelor care detin un drept personal de creditor pe baza unui act sub semnatura privata. 
Aporturile in creante sunt permise, cu exceptia socitatilor pe actinui care se constituie prin subscriptie publica si aa societatilor in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata.
Prestatiile in munca nu pot constitui aport la formarea sau majorarea capitalului social.
Asociatii in societatea in nume colectiv si asociatii comanditati se pot obliga la prestatii in munca nu titlu de aport social, dar care nu pot constitui aport la formarea sau la majorarea capitalului social. In schimbul acestui aport , asociatii au dreptul sa participe , potrivit actului constitutiv, la impartirea beneficiilor si a aactivului social, ramanand , totodata, obligati sa participe la pierderi.
Asociatul care intarzie sa depuna aportul social este raspunzator pentru daunele pricinuite, iar daca aportul a fost stipulat in numerar este obligat si al plata dobanzilor legale din ziua in care trebuia sa faca varsamantul. Aportul asociatilor la capitalul social nu este purtator de dobanzi , adica pentru sumele aduse ca aport , asociatii nu pot cere, spre exemplu, in cazul retragerii, dabanda pe perioada cat au fost asociati.
Pe durata societatii, creditorii asociatului, pot sa-si exercite drepturile lor numai asupra unei parti din beneficiile cuvenite asociatului dupa bilantul contabil, iar dupa dizolvarea societatii, asupra partii ce i s-ar cuveni prin lichidare. Creditorii pot torusi popri, in timpul duratei societatii, partile ce s-ar cuveni asociatilor prin lichidare sau pot sechestra si vinde actiunile debitorului lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile si Obligatiile Actionarilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!