Duhovnicia la Sfantul Antonie Cel Mare

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul 1 - Viata si opera Sf. Antonie cel Mare 5
1. Inceputurile monahismului - Pustia - "cetatea lui Dumnezeu" 5
2. Opera Sf. Antonie cel Mare 14
2.a. Scrieri adunate in Filocalie 14
2.b. Apoftegmele din Patericul Egiptean - text si comentariu 15
Capitolul 2 - Teme centrale ale invataturii duhovnicesti a Sf. Antonie cel Mare 25
1. Akedia si vindecarea ei 25
2. Asceza si sensul acesteia 36
3. Discernamantul - virtute de capetenie a crestinului 38
4. Isihia - la Sf. Antonie si la alti Sfinti Parinti 40
Capitolul 3 - Sf. Antonie cel Mare - dascal al monahilor 46
1. Sf. Antonie - parinte spiritual si dascal al monahilor 46
2. Chipul Monahului dupa Sf. Antonie cel Mare 49
Capitolul 4 - Rolul parintelui duvovnicesc la Sf. Antonie cel Mare si la alti parinti ai Pustiei 53
Concluzii 65
Bibliografie 68


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Sfantul Antonie s-a nascut in satul Coma din Egiptul de Mijloc, in jurul anului 251, dintr-o familie de crestini bogati. In secolul al treilea, Egiptul era o provincie a Imperiului Roman, resedinta guvernatorilor romani aflandu-se la Alexandria, al doilea oras ca marime in imperiu, dupa capitala Roma. Crestinismul era infloritor in Egipt, cu toate ca paganismul, fie el elenistic sau egiptean, era majoritar. Crestinismul patrunsese in orase si mai ales in metropola Egiptului, Alexandria.
In acest context neprielnic crestinismului se formeaza Sfantul Antonie cel Mare, care invata in familie credinta crestina si are in prim-plan intalnirea cu Dumnezeu in sfanta biserica crestina din localitatea sa natala. La varsta de 18 ani isi pierde parintii, iar la sase luni dupa trecerea acestora la Domnul, auzind in biserica cuvantul Mantuitorului nostru Iisus Hristos din Evanghelia dupa Matei, capitolul 19, versetul 21, ,,de voiesti sa fii desavarsit, mergi, vinde avutiile tale, si, venind, urmeaza Mie", Sfantul Antonie imparte toata averea sa saracilor si vecinilor sai, lasand o mica parte pentru sora lui, pe care o incredinteaza unei comunitati de fecioare, si se retrage intr-o viata pustniceasca. Dupa un timp de asceza, imparte saracilor si partea din avere lasata surorii sale, in dorinta de a rupe orice legatura cu lumea si a se dedica integral urmarii lui Hristos prin rugaciune si asceza. Pana la varsta de 35 de ani isi petrece viata ascetica intr-o coliba la marginea satului natal si apoi intr-un mormant parasit. La varsta de 35 de ani se aseaza intr-o cetate parasita, situata pe malul drept al Nilului, la locul numit Ispir, unde ramane timp de 20 de ani. In anul 306 devine parintele spiritual al mai multor monahi din vestitele oaze monahale din desertul Egiptului de la Nitria si Schitia. Patru ani mai tarziu merge in Alexandria, unde ii intareste pe crestinii prigoniti in timpul marii persecutii a lui Maximian. 
In anul 312 porneste in inima desertului, in partea de rasarit a Egiptului, ajungand dupa trei zile si trei nopti la Muntele Kolzim, nu departe de malul Marii Rosii. Aici fondeaza manastirea care-i poarta numele pana astazi. Din anul 312 pana in anul 356 nu paraseste acest loc decat in doua randuri, o data pentru a-si vizita ucenicii si a doua oara face o calatorie la Alexandria, pentru a-l sustine pe Sfantul Atanasie cel Mare, in lupta sa cu erezia ariana. Cu acest prilej, Sfantul Antonie arata ca el nu ii sustine pe arieni, asa cum incercasera acestia sa induca in eroare populatia din Alexandria si din Egipt, ci ca el apara Ortodoxia, promovata atunci de Sfantul Atanasie cel Mare. 
Dupa acest moment se intoarce la viata sa de asceza si rugaciune de la Muntele Kolzim. Aici vin foarte multi oameni pe care ii vindeca in numele Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, insa spunandu-le foarte clar ca nu el, Antonie, face aceste minuni, ci Mantuitorul Iisus Hristos, si de aceea toti trebuie sa se roage Lui, si, astfel, prin credinta si rugaciunea lor, vor fi izbaviti de Domnul.
Sfantul Antonie cel Mare ofera sfaturi, prin intermediul mai multor scrisori, imparatului Constantin cel Mare si fiilor acestuia, Constans si Constantiu. Desi pe atunci nu existau mijloace rapide de comunicare, mesajul extraordinar al vietii sale spirituale s-a raspandit atat de departe, incat din intregul Orient crestin au inceput sa vina oameni spre el, pentru a primi sfat si intarire spirituala. Astfel, regasim calugari, pelerini, preoti, episcopi si multi oameni suferinzi si nevoiasi. Cu toata dragostea lui fata de singuratate si tacere, Sfantul Antonie nu si-a neglijat datoria pe care o are fiecare crestin de a folosi si spre binele altora darurile revarsate de Dumnezeu in sufletul sau. Experienta vietii ascetice a Sfantului Antonie cel Mare a devenit metoda de viata monahala a calugarilor din Egipt, axata pe austeritate, sacrificiu si singuratate.
Sfantul Antonie cel Mare a fost si un mare vazator cu duhul. Lucrul acesta il aflam din viata sa, cand, de pe Muntele Kolzim, aflandu-se in rugaciune, a vazut sfarsitul plin de lumina al vietii prietenului sau Amun, care isi ducea viata monahala la o distanta de 13 zile de mers fata de locul unde se afla Sfantul Antonie. Din scrierea Sfantului Atanasie cel Mare despre viata Sfantului Antonie aflam ca acesta s-a mutat la Domnul la varsta de 105 ani, in anul 356, si ca, cunoscandu-si mai dinainte sfarsitul, a poruncit celor doi ucenici sa nu spuna nimanui locul in care a fost ingropat. Acestia au pastrat taina tot restul vietii.
Sfantul Atanasie cel Mare ne spune ca, prin cuvantul sau, Sfantul Antonie reusea intr-o singura zi sa crestineze, dintre paganii Alexandriei, cat reusea Biserica alexandrina sa crestineze intr-un an de zile. Prin viata sa exceptionala, Sfantul Antonie a transformat Egiptul dintr-o tara pagana intr-o tara crestina si un leagan al monahismului. Marele Vasile, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, va vizita pe ucenicii Sfantului Antonie cel Mare din Egipt, in dorinta sa de desavarsire monahala, iar in urma acestei vizite va organiza monahismul, in forma pe care o avem si astazi. Sfantul Antonie cel Mare si Sfantul Mina sunt cei mai iubiti sfinti in Biserica Copta si astazi, ceea ce arata ca, si dupa aproape 17 secole de la mutarea sa la cele vesnice, conationalii sai il respecta ca pe un mare traitor al urmarii lui Hristos, Care este Calea, Adevarul si Viata. Pentru noi, crestinii ortodocsi de astazi, Sfantul Antonie cel Mare este ,,Parintele


Fisiere in arhiva (1):

  • Duhovnicia la Sfantul Antonie Cel Mare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!