Echilibrul Financiar al Intreprinderii

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAP. I . ECHILIBRUL FINANCIAR - CERINTA ESENTIALA A INFAPTUIRII GESTIUNII FINANCIARE EFICIENTE 4
I.1. Echilibrul financiar al intreprinderii - definire si forme de manifestare 4
I. 2. Teorii privind echilibrul financiar al intreprinderii 11
CAP. II. INSTRUMENTE ALE EXPRIMARII
ECHILIBRULUI FINANCIAR AL INTREPRINDERII 20
II.1. Indicatori privind exprimarea echilibrului financiar in viziune statica 20
II. 2. Instrumente privind reflectarea echilibrului financiar in viziune dinamica 34
CAP. III. ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR LA S.C. VINIA S.A. 50
III.1. Prezentarea S.C. VINIA S.A. 50
III. 2. Analiza echilibrului financiar in viziune statica la S.C. VINIA S.A. 52
III. 3. Analiza dinamica a echilibrului financiar la SC VINIA SA 59
III. 4. Posibilitati de imbunatatire a echilibrului financiar S.C VINIA S.A. 71
CONCLUZII SI PROPUNERI 75
BIBLIOGRAFIE: 82


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
"Cunoasterea este cea mai democratica sursa de putere"
(Alvin Toffler)
Intreprinderea, ca sistem economico-social care interactioneaza cu mediul financiar din care face parte, este supus in permanenta actiunii a diversi factori care pot duce la aparitia unor fenomene negative si disproportii de lunga durata pentru firma, culminand cu disparitia acesteia de pe piata si generand efecte negative la nivele macroeconomic.
Astfel, in asigurarea si mentinerea unei functionalitati normale a intreprinderii, echilibrul financiar se constituie ca o cerinta esentiala pentru infaptuirea unei gestiuni financiare eficiente.
Definit ca o stare de corespondenta permanenta intre volumul nevoilor de resurse pentru asigurarea desfasurarii normale a activitatii, pe de o parte, si posibilitatile de procurare a acestora, pe de alta parte, echilibrul financiar al intreprinderii cunoaste multiple forme de manifestare: solvabilitatea, lichiditatea patrimoniala, exigibilitatea si capacitatea de plata a intreprinderii.
Fie ca este realizata prin prisma intereselor actionarului, managerilor firmei sau din punct de vedere al asteptarilor creditorilor firmei, analiza echilibrului financiar al intreprinderii se dovedeste extreme de importanta.
Prezenta lucrare se doreste a fi o analiza a echilibrului financiar al intreprinderii sub diferite aspecte, cat si a identificarii situatiilor ce pot afecta in mod negativ sistemul intreprinderii, dar si pe cele care pot imbunatati o stare deja existenta a acesteia.
Structurata in 3 capitole, lucrarea vizeaza in prima parte aspecte teoretice ce au in vedere definirea conceptului de "echilibru financiar al intreprinderii", formele sale de manifestare, precum si cateva teorii ce au fost elaborate de-a lungul anilor, referitoare la acest concept. Al doilea capitol prezinta instrumentele de exprimare a echilibrului financiar in dubla viziune: statica si dinamica, pentru ca al treilea capitol sa constituie o analiza concreta sub cele duoua viziuni a echilibrului financiar la VINIA, o societate comerciala cu probleme economico-financiare. 
CAP. I . ECHILIBRUL FINANCIAR - CERINTA ESENTIALA A INFAPTUIRII GESTIUNII FINANCIARE EFICIENTE
I.1. Echilibrul financiar al intreprinderii - definire si forme de manifestare
Se vorbeste adesea de crize la nivelul unei intreprinderi, situatii intalnite pe termen scurt, imediat rezolvabile sau generalizate, mult mai neplacute, care pot duce pana la falimentul intreprinderii.
Problemele acestea care apar in viata unei firme sunt explicabile prin faptul ca, in conditiile actuale ale economiei de piata, intreprinderea poate fi privita ca un sistem economico-social, cu elemente structurale ce se gasesc intr-o continua miscare, transformare si totusi care se cer integrate sistemului pentru asigurarea unei rationalitati si eficiente a activitatii.
Starea aceasta de armonie si stabilitate a relatiilor dintre elementele structurii nu este una permanenta, ci se supune unor factori care actioneaza de o maniera spontana, subiectivista, care pot duce la aparitia unor fenomene negative si disproportii de lunga durata pentru intreprindere. 
Astfel, luand in calcul asigurarea si mentinerea unei functionalitati normale a mecanismului intreprinderii, ideea de armonie, de echilibru financiar se constituie ca o cerinta esentiala pentru infaptuirea unei gestiuni financiare eficiente.
La nivelul fiecarui agent economic exista un echilibru financiar proriu, ca parte componenta a echilibrului financiar general macroeconomic. Are la baza relatii economice specifice economiei de piata care prin forme, metode si tehnici specifice, participa la formarea si repartizarea fondurilor banesti la nivelul microeconomic, in scopul realizarii proceselor de aprovizionare, productie si desfacere.
Forma de manifestare a echilibrului economic, echilibrul financiar reflecta sintetic o armonizare a resurselor cu nevoile. Aceasta idee este sustinuta de diversi autori in definitiile date acestei notiuni, difera insa modalitatea de exprimare.
Sichigea defineste echilibrul financiar al intreprinderii ca fiind acea stare de corespondenta permanenta intre volumul nevoilor de resurse pentru asigurarea desfasurarii normale a activitatii, pe de o parte si posibilitatile de procurare a acestora, pe de alta parte. Echilibrul financiar microeconomic, conchide Sichigea, este determinat de modul in care intreprinderea asigura utilizarea fondurilor atrase in patrimoniu, dar, in acelasi timp, este conditionat si de macrosistem care fixeaza prin legiferarea sistemului de finantare si creditare a economiei nationale, posibilitatile normale, legale de procurare a fondurilor.
Horia Cristea considera echilibrul financiar ca ocupand un loc important in cadrul echilibrului de anasamblu, definindu-l ca fiind starea ce se caracterizeaza printr-un flux permananent de fonduri banesti de natura financiara, prin sistem, dar cu pastrarea integralitatii sistemului.
Pentru Stefan Florea echilibrul financiar se realizeaza atunci cand se recupereaza integral mijloacele consumate, respectiv cand veniturile sunt egale cu cheltuielile, necesitand o anumita sincronizare intre ritmul cheltuielilor de aprovizionare si productie pe de o parte si cel al incasarii si vanzarii productiei, pe de alta parte. Nerespectarea acestei cerinte se reflecta in lipsa capacitatii de plata a intreprinderii, respectiv aparitia creditelor nerambursate la scadenta, a datoriilor neachitate in termen fata de furnizori, stat, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Echilibrul Financiar al Intreprinderii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!