Economia si Revitalizarea Pietei Muncii

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE . 2
CAPITOLUL I : PRECIZARI CONCEPTUALE SI METODOLOGICE PRIVIND PIATA MUNCII
1.1. Continutul si sfera pietei muncii . 4
1.2. Organizarea si functionarea pietei muncii . 9
1.3. Salariul - instrument de echilibru pe piata muncii . 15
1.4. Somajul - dezechilibru al pietei muncii . 18
CAPITOLUL II : STAREA ECONOMICA A ROMANIEI IN PERIOADA 2005-2011
2.1. Analiza Produsului Intern Brut (PIB) in Romania .
2.2. Comertul exterior si mecanismele de reglare a pietei muncii in Romania.
2.3. Inflatia si evolutia pietei muncii din Romania in perioada 2005-2011.
2.4. Prezentarea sectorului IMM-urilor in Romania .
CAPITOLUL III : PIATA MUNCII DIN JUDETUL ARGES IN CONTEXTUL NATIONAL 
3.1. Profilul socio-economic al judetului Arges. Prezentarea inflatiei, somajului si a PIB-ului .
3.2. Analiza fortei de munca in Arges .
3.3. Directii de revitalizare a pietei muncii in judetul Arges .
CONCLUZII .
BIBLIOGRAFIE .


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Traversam vremuri ametitoare, societatea este intr-o crestere accelerata, totul se perfectioneaza, totul se complica, totul se innoieste. Aproape in orice domeniu al activitatii umane exista preocupari privind disfunctionalitatile care pot sa apara in interiorul lui si, de aceea, se studiaza cauzele, modul de aparitie si manifestari a acestora, consecintele lor. Crizele sunt astfel de disfunctionalitati. Economistii analizeaza criza dupa criterii specifice, atribuindu-i caracteristicile unor fenomene cu urmari nefaste pentru organizatii, institutii si grupuri sociale afectate: inflatia, somajul, stagnarea, recesiunea etc.
Economia de schimb constituie baza aparitiei, existentei si functionarii pietei. Datorita specializarii agentilor economici, satisfacerea nevoilor de consum nu se putea realiza decat prin intermediul schimbului de marfuri. Piata este necesara pentru a realiza legatura dintre producatori si consumatori, oferind participantilor informatiile necesare pentru a putea decide ce, cat si pentru cine sa produca, dar si ce, cum si cat sa se consume. Aceste informatii nu pot fi ignorate in cadrul schimburilor economice.
In orice conditii de timp si spatiu, activitatea economica implica in mod obiectiv factorul munca, menit sa valorizeze sistematic resursele in interesul sau. Ca si ceilalti factori de productie, el se obtine prin intermediul pietei muncii, care se constituie intr-un subsistem al economiei cu piata concurentiala. Tranzactiile pe aceasta piata au ca obiect munca sau forta de munca. Daca forta de munca o intelegem ca totalitate a aptitudinilor fizice si intelectuale ce exista in personalitatea vie a omului si pe care le pune in functiune atunci cand creeaza bunuri economice, inseamna ca munca reprezinta cheltuirea constienta a fortei de munca. Ele formeaza un tot coerent, astfel ca folosirea sinonima a celor doua expresii, in teoria si practica economica, este benefica pentru decizia care priveste situatia lor intr-un flux economic. 
Subiectul lucrarii de diploma ,,Economia si revitalizarea pietei muncii. Cazul judetului Arges" nu a fost usor de abordat intrucat piata muncii, ca parte a sistemului economiei de piata, a ridicat si ridica multe probleme teoretice si practice care nu au fost lamurite pe deplin de catre oamenii de stiinta din domeniul economiei. 
Varianta aplicarii unor modele de piata a muncii care au avut succese notabile in alte tari, nu putea fi luata in calcul deoarece conditiile economico-sociale de la noi nu permiteau astfel de transplanturi si, cu siguranta, daca acestea ar fi fost realizate nu ar fi dat rezultate.
Prima parte a lucrarii abordeaza aspecte privind continutul pietei muncii si principalele ei caracteristici, considerand necesara prezentarea conditiilor economice si social-politice care au precedat trecerea la economia de piata si crearea unei noi piete eficiente a muncii.
Urmatoarea parte a lucrari este bazata pe informatii concrete care pun in evidenta starea economiei din Romania si starea pietei munci, ca apoi sa urmeze o analiza a pietei muncii in judetul Arges.
Continutul pietei muncii a constituit, in decursul timpului, obiectul diferitelor teorii optionale, unele fiind favorabile muncii, altele fiind favorabile celorlalti factori de productie - capitalul sau factorul natural. Realitatea demonstreaza ca in acest context s-au acumulat elemente de continuitate potrivit carora munca ramane valoarea fundamentala care, prin creativitate stiintifica, prin eficienta si moralitate caracterizeaza viata si evolutia individului si comunitatilor umane pe diversele trepte de dezvoltare.
Esenta problemei consta in a gasi un echilibru intre o flexibilitate adecvata, care sa-i ofere intreprinderii posibilitatea de a se adapta schimbarilor rapide de pe pietele interne si internationale si sa inlature astfel orice bariere din calea cresterii eficientei, si un anumit grad de securitate a venitului pentru individ, contribuind astfel la reducerea somajului si a saraciei. Astfel, protectia mai redusa impotriva concedierilor va trebui sa fie compensata prin acordarea unei asistente sporite din partea institutiilor pietei muncii, pe de o parte prin garantarea unui venit care sa le asigure indivizilor un nivel minim de trai, iar pe de alta parte prin asigurarea unui acces mai eficient la programele active ale pietei muncii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia si Revitalizarea Pietei Muncii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!