Economia subterană

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I - Economia subterana si determinantii acesteia 4
1.1. Definirea economiei subterane 4
1.2. Trasaturi ale economiei subterane 7
1.3. Cauzele care favorizeaza dezvoltarea economiei subterane 8
1.3.1. Fiscalitatea excesiva 10
1.3.1.1 Curba Laffer 10
1.3.2. Globalizarea ca liant al economiei subterane 12
1.4. Impactul exercitat de economia subterana la nivelul societatii 13
1.4.1. Efecte economice si efecte sociale 13
1.4.2. Efecte pozitive si efecte negative 14
1.5. Cuantificarea economiei subterane 15
Capitolul II - Activitati ilegale din economia subterana 17
2.1. Frauda 17
2.2. Evaziunea fiscala 18
2.3. Coruptia 19
2.4. Spalarea banilor 20
2.5. Activitati criminale 22
Capitolul III - Studiu de caz: Economia subterana si drogurile in Afganistan 24
3.1. Contextul istoric si evenimentele care au dus la situatia curenta in Afganistan 24
3.2. Economia Afganistanului in urma drogurilor 28
3.3. Consecinte directe pe plan national 30
3.3.1. Efectul asupra locurilor de munca 31
3.3.2. Impactul productiei de opiu in randul satelor afgane 32
3.3.3. Productia si regimul de guvernare afgan 32
3.3.4. Coruptia si modelarea legilor 33
Concluzii 35
Bibliografie 36


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Economia asa cum o stim si asa cum functioneaza intr-o societate nu reprezinta de fapt intreaga sfera a economiei, ci doar partea legala, oficiala, cuantificabila. Aceasta lucrare isi propune sa studieze cealalta latura existenta a economiei, cunoscuta si sub numele de economia subterana, economie informala sau economie paralela. Tema este importanta pentru a intelege, cel putin partial, inclusiv partea obscura si chiar ilegala a economiei subterane intrucat aceasta este intr-o schimbare constanta, iar unul din scopurile ei este de a imbogati cunostiintele asupra domeniului economic si a studia impactul pe care acest tip de economie
il are asupra unei tari. Din moment ce acest tip de economie este prezenta in toate tarile din lume, intelegerea ei poate contribui la o mai buna intelegere a intregii sfere economice si inclusiv poate ajuta la intelegerea anumitor activitati criminale prezente pe plan mondial.
Aceasta lucrare doreste astfel sa clarifice aspecte din aceasta sfera obscura, sa explice anumite mecanisme de functionare si sa arate la ce scara poate ajunge impactul acestei economii in contextul unei societati in curs de dezvoltare. Intr-un scenariu pur teoretic sau chiar utopic, acest gen de economie nu ar trebui sa existe. Datorita tehnologizarii, al globalizarii, al dezvoltarii infrastructurii si institutiilor de stat se presupune ca economia subterana nu ar trebui sa fie prezenta sau cel putin ca ar trebui sa fie infima. Realitatea este din pacate una cutremuratoare si se desfasoara altfel decat prevad regulile normale ale economiei. Pentru a clarifica cum anume economia subterana se sustrage de la regulile de baza, aceasta lucrare are in vedere intai de toate explicarea conceptului de economie subterana, apoi de prezentat segmentele acesteia cu caracter ilicit si in cele din urma sa
explice cum a progresat aceasta intr-o societate pe parcursul timpului si cat de insemnat i-a fost impactul. S-a plecat de la ipoteza ca fiecare tara are un segment de economie subterana si ca in fiecare tara acest fel de economie se manifesta asemanator, exercitandu-si toate formele, dar in raporturi diferite. Tara studiata este Afganistan, o tara care in timp a ajuns sa fie dependenta de propria ei economie subterana. Este important de inteles faptul ca de cele mai multe ori economia subterana nu isi manifesta influenta doar pe plan national, ci este intr-o continua extindere, atat nasional cat si international. Astfel, actiunile produse in Afganistan au avut pe langa consecinte majore nationale si consecinte internationale. Aceasta lucrare serveste drept punct de reper oricarei persoane care doreste sa inteleaga mai bine conceptul de economie subterana, care doreste sa cuprinda intr-o masura si sfera obscura a economiei sau care doreste sa se informeze cu privire la impactul economic, politic sau social pe care l-a avut economia subterana asupra tarii.
Capitolul I - Economia subterana si determinantii acesteia
1.1 Definirea economiei subterane
Economia subterana (cunoscuta si sub numele de ,,Economie neagra" sau ,,Economie informala") este un fenomen care face parte din economia globala si economiile nationale. Aceasta insa a fost foarte greu de definit in trecut si in continuare este cunoscuta ca avand numeroase definitii. Printre acestea, o definitie este data de economistul belgian Pierre Pestieau in cartea scrisa de acesta ,,L'economie souterraine" prin care defineste economia subterana drept ,,ansamblul activitatilor economice ce se realizeaza in afara legilor penale, sociale sau fiscale sau care scapa inventarierii conturilor nationale".1 O definitie mai recenta adusa de catre jurnalistul financiar Andrew Bloomenthal prezinta economia subterana drept ,,totalitatea tranzactiilor economice cu caracter ilegal, fie pentru ca bunurile sau serviciile tranzactionate sunt ilegale prin natura lor, fie pentru ca tranzactiile nu respecta cerintele guvernamentale de raportare". (Pestieau, 1989, pp. 10-11)
Ce pare insa a fi de comun acord pentru majoritatea definitiilor este faptul ca economia subterana reprezinta in economia unei tari un segment care nu intra sub influenta legilor sau reglementarilor legate de comert si implica tranzactionari de bunuri sau servicii care pot sa fie legale sau ilegale, dar nemonitorizate indiferent de situatie. Acest fenomen si-a capatat numele pentru prima oara de la economistul american Peter Gutmann dupa ce acesta a denumit-o ,,The Subterranean Economy" si mai tarziu ,,The Underground Economy". (Bloomenthal, 2020)
Chiar daca numerosi experti au diferite pareri si diferite definitii pentru acest fenomen, in prezent specialistii au cazut de acord ca economia subterana reprezinta un ansamblu de activitati economice care se desfasoara intr-o maniera organizata, dar cu incalcarea legilor juridice si economice si ale normelor sociale, ce are ca obiectiv realizarea unor profituri care nu pot fi monitorizate sau controlate de stat.
Aceasta dificultate de a defini economia subterana are loc tocmai datorita varietatii activitatilor pe care aceasta le cuprinde. Termenul de ,,economie subterana" cuprinde o gama larga de activitati economice, de la productia, distribuirea, comercializarea si consumul de bunuri la servicii ilegale. La acestea se adauga si servicii legale, precum mestesugurile sau activitatile gospodaresti, dar care nu sunt declarate fiscului si se sustrag de la plata impozitelor, nefiind incluse in calculul produsului intern brut. Pentru a simplifica clasificarea, vom incadra activitatile in doua categorii:


Fisiere în arhivă (1):

  • Economia subterana.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Abadinsky, H., 2013. Organised Crime. 11 ed. Mason: Cengage Learning Custom Publishing.
2. Abjorensen, N., 2017. Implications of the G20 Action Plan for the Asia-Pacific Region.
Combating Corruption, 5 mai.
3. .Ackerman, S., 2014. High fail: Afghan opium production rises as ex-Blackwater profits. War News Articles, pp. 5-9.
4. Anon., 2004. UN Office for the Coordination of Human Affairs. [Online]
Available at: Irinnews.org
[Accesat la data de 5 august 2020].
5. Arthur, L., 2004. The Laffer Curve: Past, Present, and Future. USA: The Heritage Foundation.
6. Baldauf, S. & Bowers, F., 2005. Afghanistan riddled with drug ties. Kabul: Christian Science Monitor.
7. Bloomenthal, A., 2020. Underground Economy.
8. Briefing, P., 2004. Press conference on Afghanistan opium survey. United Nations, s.n.
9. Byrd, W. A. & Buddenberg, D., 2008. Introduction and Overview". Afghanistan's Drug Industry Book: Structure, Functioning, Dynamics and Implications for Counter-Narcotics Policy. California: United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).
10. Byrd, W. A. & Buddenberg, D., 2017. Impacts of Drug Use on Users and their Families in Afghanistan, s.l.: UNODC.
11. Caus, V. A., 2003. Economia subterana - cauze si efecte. s.l.:Analele Universitatii din Oradea.
12. CNN, 2001. Taliban continue to profit from drug trade. [Online] [Accesat la data de 10 august 2020].
13. Cosea, M., 2004. Romania subterana. Bucuresti: Tribuna economica.
14. Costa, A. M., 2007. An opium market mystery. Washington: Washington Post.
15. Dipali, M., 2009. Warlords As Bureaucrats: The Afghan Experience. Carnegie Endowment for International Peace.
16. Evertsson, N., 2016. Corporate tax avoidance: A crime of globalization. Crime, Law and Social Change. s.l.:s.n.
17. Glaze & A, J., 2007. Opium and Afghanistan: Reassessing U.S. Counternarcotics Strategy.
s.l.:Strategic Studies Institute, U.S. Army War College.
18. Goode, D. R., 1981. Limit to taxation in Reforms of tax systems. Detroit: Wayne State University Press.
19. Goodhand, J., 1999. "From Holy War to Opium War?: a Case Study of the Opium Economy in North Eastern Afghanistan." PEACE BUILDING AND COMPLEX POLITICAL EMERGENCY. s.l.:Working Paper Series. Paper No 5.
20. Gutmann, P., 1979. Taxes and supply of national output. Financial Analyst Journal, Issue 12.
21. Irinnews, 2004. UN Office for the Coordination of Human Affairs. [Online] [Accesat la data de 5 august 2020].
22. Karimi, B. H., 2018. Pajhwok Afghan News Refelcting the Truth. [Online]
Available at: https://www.pajhwok.com/en/2018/05/06/afghanistan-poverty-rate-21pc-10- years-survey
[Accesat la data de 22 august 2020].
23. Kratcoski, P. C. & Edelbacher, M., 2018. Fraud and Corruption. Kent: Springer.
24. Lawrence, A., 1998. The Underground Economy: A Strategic Scan of the Justice Environment.
Canada: s.n.
25. McCoy, A., 1991. Interview with Alfred McCoy [Interview] (9 November 1991).
26. Medina, L. & Schneider, F., 2018. Shadow Economies Around the World: What Did We Learn Over the Last 20 Years?. California: IMF Working Papers.
27. Miclea, D., 2004. Combaterea crimei organizate. Iasi: Editura Ministerului Administratiei si Internelor.
28. Mulig, E. V. & Smith, L. M., 2019. Understanding and Preventing Money Laundering. SSRN,
pp. 1-8.
29. Ozili, 2020. Tax evasion and financial instability. EMERALD.
30. Pestieau, P., 1989. L'economie souterraine. s.l.:Hachette.
31. Peters, G., 2009. Seeds of Terror: How Heroin Is Bankrolling the Taliban and al Qaeda. 1st ed. New York: MacMillan.
32. Platis, M., 2004. Economia sectorului public. Bucuresti: Editura Universitatii.
33. Popa, S. & Cucu, A., 2000. Economia subterana si spalarea banilor. Bucuresti : Expert.
34. Realitatea.net, 2010. Economia subterana reprezinta 33% din PIB-ul Romaniei. [Online]
Available at: www.realitatea.net [Accesat la data de 16 aprilie 2020].
35. Rogojanu, A., 2011. Laboratorul de comunicare ASE - Note de curs. [Online]
Available at: www.laboratorul-de-comunicare.ase.ro [Accesat la data de 25 iunie 2020].
36. Schweich, T. A., Rannazzisi, J. T. & O'Gara, J., 2008. Combating Synthetic Drugs, A Global Challenge: U.S. and International Responses. [Online]
[Accesat la data de 20 august 2020].
37. Schwirtz, M., 2011. Russia Joins Drug Raid in Afghanistan, Marking Advance in Relations With
U.S. The New York Times, 30 noiembrie, pp. 1-20.
38. UNDOC, 2006. Raportul Mondial Asupra Drogurilor, s.l.: s.n.
39. UNDOC, 2010. World drug report, s.l.: UNDOC.
40. Vacarel, I., 2008. Finante publice. Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica.
41. Vass, A., 2000. Economia subterana are si consecinte pozitive?. Revista "Tribuna economica", decembrie, Volume 51-52.
42. Wingfield-Hayes, 2010. The heroin epidemic advancing on Russia, Londra: BBC News.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!