Economia verde, o sansa pentru viitor

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1
Politica regionala a Uniunii Europene . 3
Capitolul 2
Fonduri structurale pentru finantarea Programului Operational Sectorial Mediu . 26
2.1. Fondul European de Dezvoltare Regionala . 30
2.2. Fondul de Coeziune . 54
Capitolul 3
Biocombustibilul . 63
3.1. Legislatia Uniunii Europene . 63
3.2. Legislatia Romaniei . 64
3.3. Firme din Romania in domeniul biocombustibilului . 65
3.4. Sprijinul statului si al Uniunii Europene prin subventii . 67
Capitolul 4
Concluzii . 73
Bibliografie selectiva . 75


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1
Politica regionala a Uniunii Europene
Desi este formata din state membre, Uniunea Europeana acorda o atentie deosebita celor 268 de regiuni ale sale, considerand ca acestea reprezinta adevaratul motor al dezvoltarii pe toate planurile: economic, social, cultural etc. Aceasta abordare are la baza observatia ca, in interiorul fiecarei tari, exista diferente de dezvoltare intre regiuni, diferente care ar putea creste fara implicarea directa a Uniunii si a statelor sale membre. Politica de dezvoltare regionala reprezinta un ansamblu de masuri planificate si promovate de autoritatile administratiei publice locale si centrale, in parteneriat cu diversi actori (privati, publici, voluntari), in scopul asigurarii unei cresteri economice, dinamice si durabile, prin valorificarea eficienta a potentialului regional si local, in scopul imbunatatirii conditiilor de viata.
Principalele domenii care pot fi vizate de politicile regionale sunt: dezvoltarea intreprinderilor, piata fortei de munca, atragerea investitiilor, transferul de tehnologie, dezvoltarea sectorului I.M.M.-urilor, imbunatatirea infrastructurii, calitatea mediului inconjurator, dezvoltare rurala, sanatate, educatie, invatamant, cultura.
Dezvoltarea rurala ocupa un loc distinct in cadrul politicilor regionale si se refera la urmatoarele aspecte: inlaturarea/diminuarea saraciei in zonele rurale; echilibrarea oportunitatilor economice si a conditiilor sociale dintre mediul urban si cel rural; stimularea initiativelor locale; pastrarea patrimoniului spiritual si cultural.
Politica de dezvoltare regionala este una din politicile cele mai importante si cele mai complexe ale Uniunii Europene, statut ce decurge din faptul ca, prin obiectivul sau de reducere a disparitatilor economice si sociale existente intre diversele regiuni ale Europei. Se poate spune ca politica de dezvoltare regionala are un pronuntat caracter instrumental, iar prin fondurile sale de solidaritate (Fondul de coeziune, Fondurile structurale, Fondul de solidaritate) contribuie la finantarea altor politici sectoriale - cum ar fi politica agricola, politica sociala, politica de protectie a mediului.
Fondul de Coeziune ajuta statele membre cu un produs national brut (PNB) pe cap de locuitor de mai putin de 90% din media comunitara sa-si reduca diferentele dintre nivelurile de dezvoltare economica si sociala si sa-si stabilizeze economiile.
Fondul Social European (FSE) este destinat sa imbunatateasca calitatea locurilor de munca si posibilitatile de ocupare a fortei de munca in Uniunea Europeana. Acesta intervine in cadrul obiectivelor ,,Convergenta" si ,,Competitivitate regionala si ocuparea fortei de munca".
Alaturi de aceste programe, Uniunea Europeana dezvolta si initiativele JASPERS, JEREMIE si JESSICA. Programul JASPER (Joint Assitance in Supporting Projects in European Regions) are rolul de a sprijini statele membre in implementarea politicii de coeziune prin dezvoltarea cooperarii intre acestea cu privire la mai buna organizare si utilizare a expertizei si a resurselor. 
Scopul programului JASPERS este de a ajuta autoritatile din regiunile de Convergenta sa pregateasca proiecte majore pentru a fi aprobate de catre Comisie. JEREMIE (Joint European Resources for Micro toMedium Enterprises) este o initiativa a Comisiei Europene, Bancii Europene pentru Investitii si a Fondului European de Investitii (FEI) pentru imbunatatirea accesului la finantare al IMM-urilor si va permite statelor membre si regiunilor sa utilizeze o parte din fondurile structurale alocate acestora pentru obtinerea unui set de instrumente financiare special create pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii. JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) este o initiativa a Comisiei Europene, in cooperare cu Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Consiliul Bancii Europene pentru Dezvoltare (CBE), pentru promovarea investitiilor durabile, cresteriieconomice si ocuparii in zonele urbane ale Europei.
In Romania, politica de dezvoltare regionala inceput sa se contureze odata cu functionarea programului Phare, in 1996. Doi ani mai tarziu, in 1998, a fost stabilit cadrul legal de dezvoltare a acesteia, care stabileste obiectivele politicii nationale in domeniu, institutiile implicate, competentele si instrumentele specifice promovarii politicii de dezvoltare regionala. Aceasta este completata de o serie de alte legi, ordonante si hotarari de guvern, prin care sunt create sau reglementate mecanismele de implementare a politicii regionale.
La inceput, politica de coeziune economica si sociala avea un explicit caracter redistributiv. In 1975 a fost infiintat un Fond European de Dezvoltare Regionala (FEDR) care sa contribuie la proiectele de dezvoltare lansate de guvernele nationale.
Majoritatea tarilor, inclusiv cele dezvoltate economic, se confrunta cu probleme regionale si in consecinta aplica politici de dezvoltare regionala. Aceasta deoarece, anumite parti din teritoriile nationale au fost neglijate, sau au cunoscut o anumita intirziere in dezvoltarea generala, asa cum este cazul sudului Italiei, sau vestului Irlandei. Exista deasemeni, regiuni in declin in raport cu restul tarii ca urmare a unor modificarii ale conditiilor economice. Pe de alta parte alte regiuni cunosc o crestere economica puternica datorita tendintei de concentrare a unor activitati economice de virf in anumite zone ale tarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia verde, o sansa pentru viitor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Ministerul Mediului si Padurilor www.mmediu.ro
Garda Nationala de Mediu www.gnm.ro
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului www.anpm.ro
Administratia Fondului pentru Mediu www.afm.ro
Portalul Uniunii Europene www.europa.eu
Comisia Europeana www.ec.europa.eu
Consiliul Uniunii Europene www.consilium.europa.eu
Agentia Europeana de Mediu www.eea.europa.eu
Portalul legislatiei UE www.eur-lex.europa.eu
Bataga, N., Burnete, N., s.a., Combustibili, lubrifianti si materiale speciale pentru automobile. Economicitate si poluare, Editura Alma Mater, Cluj-Napoca, 2003 
Burnete, N., s.a., Rapita o provocare pentru fermieri si energeticieni, Editura Sincron, Cluj-Napoca.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!