Ecoteologia

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Devine tot mai evident faptul ca ceea ce numim "criza ecologica" este poate problema numarul unu cu care se confrunta societatea umana a zilelor noastre, la nivel mondial. Spre deosebire de alte probleme, aceasta priveste, in mod general, toate fiintele umane de pe pamant, indiferent unde locuiesc sau carei clase sociale apartin. E o problema care nu are de-a face doar cu calitatea vietii, ci cu viata insasi a omenirii si, poate, a intregii creatii. Intr-adevar, este foarte greu de gasit in spatiul a ceea ce numim "rau" sau "pacat" ceva care sa poata provoca o asemenea pustiire si distrugere universala ca raul ecologic. 
Criza ecologica actuala este in mare masura consecinta aplicarii unui sistem
filosofic, despre pozitia omului in natura, sistem ce nu tine seama de istorie, de caracterul obiectiv al legilor naturii. Fara indoiala, natura - creatie a lui Dumnezeu - este in pericol. Si sunt foarte putini cei care intr-un fel sau altul nu contribuie cu nimic la distrugerea neincetata a mediului natural. Ceea ce este caracteristic pentru om este ca in mod arogant da vina pe tehnologie mai degraba decat pe el insusi. Privita de la inceputurile existentei Pamantului, evolutia mediului este caracterizata prin perioade de stagnare punctate de schimbari abrupte si impetuoase.
Inainte de a analiza aspectele si implicatiile deosebit de importante ale crizei
ecologice, sa cunoastem, mai intai, etimologia cuvantului ,,ecologie". Termenul de
,,ecologie" deriva, in mare parte, din radacina indo-europeana wiek, care desemneaza o unitate sociala imediat superioara casei sefului de familie. Aceasta radacina a dat termenul sanskrit de veah (casa), cel latin vicus (cartierul unui oras) si cel grec oikos (habitat, acasa). Asadar, oikologie a fost construit pe baza a doua cuvinte grecesti: oikos si logos (discurs). Etimologic, ecologia reprezinta stiinta habitatului, respectiv o ramura a biologiei care studiaza interactiunile dintre fiintele vii si mediul lor. Iar semnificatiile sale au fost amplificate si diversificate de-a lungul timpului. 
Potrivit dr. G. Mohan, ecologia este ,,stiinta sau disciplina biologiei care se ocupa cu studiul sistemelor complexe alcatuite din sisteme biologice si mediul lor". In concluzie, ecologia studiaza relatiile dintre toate rapturile vii si mediul ambiant.
Inca din secolul al XIX-lea, prin mediu se intelegea starea care inconjura obiecte si fenomene, influentandu-le existenta si evolutia. Termenul se folosea, mai ales, atunci cand era vorba de ambianta in care traiau vietuitoarele. Dealtfel, aceasta definitie este acceptata si astazi ca ,,ansamblul tuturor influentelor si conditiilor externe care afecteaza viata si dezvoltarea unui organism". 
Mediul inconjurator este notiunea utilizata, in special, in geografie si in biologie care, in ecologie, a primit un sens mai restrictiv, ca ansamblu de elemente care actioneaza si reactioneaza asupra oamenilor sau vegetatiei. 
In terminologia romaneasca, se folosesc termenii de mediu natural, mediu inconjurator sau mediu geografic. Din toate definitiile de mai sus rezulta ca mediul inconjurator este ambianta omului localizata intr-un spatiu tridimensional teritorial, la suprafata pamantului, care are o anumita alcatuire, organizare, structura si functionare, rezultate din fluxurile energetice si substantiale ce leaga cele trei subsisteme principale: abiotic (lipsit de viata), biotic (viu) si uman, in cadrul unui nou invelis al Pamantului si care isi are un loc bine determinat intre celelalte invelisuri ale planetei. 
Din spatiu, este usor de observat ca Pamantul este un singur sistem viu, o biosfera sau un glob viu. Biosfera reprezinta componenta organica a mediului ambiant in care exista viata si cuprinde toate zonele de aer, pamant si apa, cat si viata din aceste zone. Biosfera, la randul ei este impartita in ecosisteme care cuprind atat factorii biotici, cat si factorii abiotici dintr-o zona data. Adica, ne referim atat la sol, apa, aer si lumina, cat si la pesti, pasari, viermi sau melci.
Mediul inconjurator este unitatea cu cel mai divers continut si diversitate, care reflecta provenienta diferita a componentelor sale. O prima categorie mare de componente o formeaza cele fizice naturale (abiotice): aer, apa, substrat geologic, relief, sol, adica suportul ecologic. Toate aceste elemente sunt absolut necesare pentru existenta vietii, de aceea buna lor gospodarire constituie singura posibilitate de a acoperi necesitatile vietii, activitatile social-productive ale omului. Cea de-a doua categorie de componente este cea a organismelor vii sau biotica (vegetatie, animale) ce se caracterizeaza prin nivelul inalt de organizare a materiei, fiind campul de interferenta a energiilor in toate invelisurile Terrei. Componentele biotice apar sub forma de comunitati, iar raspandirea lor este direct legata de conditiile de mediu. Cea de-a treia categorie de componente este cea sociala care atesta locul pe care il ocupa omul in cadrul mediului inconjurator, atat ca fiinta sociala, cat si ca fiinta naturala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ecoteologia.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!