Ecoturism Parcul National Cozia

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Prevenirea si nu numai : abandonarea deseurilor de tot felul, braconajul, recoltarea pana la epuizare a unor specii de flora rara, recoltarea pomilor de Craciun, incendiile de paduri cauzate de neglijenta oamenilor, poluarea apelor, etc., sunt destul de cunoscute in aceasta zona. Acest proiect implementeaza un set de interventii strategice pentru constientizarea tuturor factorilor responsabili pentru a stopa si elimina aceste agresiuni la adresa mediului inconjurator. O parte din activitatile propuse in proiect au ca grup tinta proprietarii sau administratorii de terenuri de pe raza parcului sau turistii si vizitatorii care poposesc pe aceste meleaguri.
De asemenea, scopul proiectului contribuie la perfectionarea si instruirea echipei manageriale a Parcului National Cozia printr-o serie de perfectionari si instruiri care sa ajute aceasta echipa in practicarea unui management activ si eficient. 
Pentru realizare, sau facut cercetari si sunt elaborate Obiective, Costuri pentru implementarea lor.
Masivul Cozia pe scurt: ca fiind o cetate de stinca admirabil construita si stilizata de activitatea milenara a naturii, domina valea Oltului si depresiunile marginale prin inaltimile sale modeste de 1500-1600 m. Strajuita de contraforturi si vai adinci, de turnuri luminate de soare si abrupturi intunecate, aceasta ingramadire de culmi aproape complet impadurite se desprinde din lantul Carpatilor Meridionali ca o insula ce ne stirneste mereu curiozitatea si interesul. Abrupturile nordice de sub virful Omul, ce rasar semete sau abia se intrezaresc din padurea deasa de conifere sau fagete, privesc spre Tara Lovistei, acest tinut de istorie in care s-a zamislit voievodatul lui Seneslau. Coltii Foarfecii si peretii stincosi de la obirsia Vaii Gardului, stinca inalta a Durducului si toate culmile crenelate ale Urzicii, Armasarului, Usturoaiei, Turneanului incing ca o diadema de basm ultimul defileu al Oltului, oglindindu-si siluetele zvelte in cele doua lacuri (Calimanesti si Turnu), pe care omul, prin maiestria lui, le-a creat pe Olt, aici la poalele Masivului Cozia. Desprinsa parca printr-o lovitura de palos din culmea centrala a masivului, Piatra Bulzului, vizibila si admirata din toate locurile de acces catre Cozia, se ridica semet, ca un strajer, deasupra abruptului sudic ce delimiteaza obirsiile vailor din bazinul superior al Pausei. Multe din aceste stinci, situate pe culme sau pe versanti, rezultate din dezagregarea puternica a rocilor care alcatuiesc masivul, au capatat cele mai curioase forme - turnuri, coloane, portaluri, adevarate chipuri de piatra. Denumirile date multora dintre ele - Fruntea Oii, La Cioban, Zavodul, Caprariile, Poarta Mioarelor, Bulzul, Pietrele Vulturilor, Sturii - pun in evidenta imaginatia bogata a pastorilor si a populatiei locale, care in vremuri de restriste gaseau in cetatea de piatra a Coziei prielnice locuri de adapost. 
Cozia, munte de veghe, munte de adapost si refugiu in timpul invaziilor si razboiaelor, isi trage numele fie de la cuvantul Cuman "koz"(nuca) pe care turcii, veniti dupa pradaciuni pe valea Oltului, l-au dat muntelui imbracat spre poale cu intinse paduri, livezi de nucete, fie de la slavonul ,,koz" (capra), respectiv ,,kozje" (al caprei). Unii geografi si istorici, frapati de individualitaea muntelui Cozia si de maretia pe care i-o dau numeroasele chipuri de piatra, considera ca acesta nu ar fi altul decat muntele sfant al geto-dacilor-Kogenon - de la care si-ar trage denumirea.
Date fiind frumusetea si varietatea peisajului, la care se adauga bogatia si originalitatea compozitiei floristice, Masivul Cozia a fost propus pentru a fi declarat Parc National, in interiorul caruia se afla deja o interesanta rezervatie stiintifica. Drumetul care se incumeta sa paseasca in labirintul potecilor sale este invitat sa-l cunoasca, sa-l indrageasca si sa ocroteasca acest maret tezaur natural pe care Cozia il detine.
Lucrarea isi propune sa prezinte din punct de vedere teoretic Ecoturismul precum si aspecte privind ariile Naturale Protejate din Romania.
In continuare, este ales drept studiu de caz Parcul National Cozia, acesta fiind prezentat din punct de vedere al potentialului turistic si baza tehnico-materiala. In final vom elabora propuneri de conservare a resurselor naturale existente in parc.
CAPITOLUL 1
POSIBILITATI DE PRACTICARE A ECOTURISMULUI IN 
PARCUL NATIONAL COZIA 
Devine tot mai evident ca dezvoltarea turismului in arii naturale sensibile in absenta unui management corespunzator poate prezenta o amenintare pentru integritatea ecosistemelor si a comunitatilor locale.
1.1. Clarificari conceptuale si terminologice
- Activitati ecoturistice - activitatile incluse intr-un sejur ecoturistic cu scopul de a antrena turistii si care sunt coordonate de un ghid (interpret).
- Camparea - calatoria intr-un spatiu aflat undeva intre civilizatie si salbaticie, de cele mai multe ori cu familia sau prietenii si folosind uneori ca mijloc de locomotie automobilul (car-camping).
- Ecoturismul - ,,calatoria responsabila in arii naturale, care conserva mediul si sustine bunastarea populatiei locale." (Societatea Internationala de Ecoturism )
- Greenwashing - folosirea abuziva a particulei ,,eco" sau ,,verde", fara a respecta cerintele conservarii mediului si responsabilitatii socio-culturale.
- Servicii ecoturistice - servicii de transport, cazare, alimentatie, ghizi, care au un impact minim asupra mediului biologic si cultural local si promoveaza o mai buna intelegere a acestuia.
- Stakeholders - Persoane sau organizatii implicate si influentate de o anumita decizie: investitori, actionari, tour-operatori, manageri de parcuri nationale, comunitati locale etc.
- Turismul in arii naturale - ,,turismul care pune accent pe cunoasterea zonelor naturale si care asigura utilizarea durabila a resurselor naturale."(Programul National de Acreditare Ecoturistica din Australia)
- Turismul de aventura - calatoria in locuri noi si palpitante (de obicei in mijlocul naturii) cu intentia de a cauta aventura. Adesea el include activitati ca: alpinism, scufundari sub-acvatice, ciclism extrem, kayak-canoe, etc.
- Turismul in medii salbatice - calatoria in locuri neatinse de om, nepoluate, pentru a cunoaste si a te bucura de natura, pentru a observa animalele, pasarile si pestii in mediul lor natural.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ecoturism Parcul National Cozia.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Andreea Mihaela Baltaretu, Ecoturism si Dezvoltarea Durabila - Bucuresti: Pro Universitaria, (2007).
1. Berbece, V. Marinoiu, C., Matei, A.,Mamularu, Ghe.(1976), Valcea-Ghid turistic, edit. Sport-turism, Bucuresti.
2. Berbece, V., Botvinic,V.(1978), Calimanesti-Caciulata--mic indreptar turistic, edit. Sport-turism - Bucuresti.
3. Constantinescu, I.(1970), Romania de la A la Z, edit. Stadion, Bucuresti.
4. Cristea, Em.(1980), Cozia, in << Romania Pitoreasca >> nr. 3, Bucuresti.
5. Danciu M., Pop O.G. si INDIREICA A., 2006, The Caves Catalouge of Piatra Craiului National .
6. Eagles, P., International Ecotourism Management, www.ahs.uwaterloo.ca, 1997
7. Epuran Gh., Bonifaciu, Es. (1965), circuitul marilor trecatori, edit. Meridiane, Bucuresti.
8. Gall, J.(1982), Muntele Cozia, in "Romania Pitoreasca", nr.11 Bucuresti.
9. Ghika, St., Bdesti (1958) depresiunea intramontana lovistea si creasta horstului Cozia, in Studii si cercetari de geologie, t. III, nr. 1, 2, Bucuresti.
10. Ionescu-Dunareanu, I., Cristescu, M. (1969) prin Oltenia subcarpatica, edit. Meridiane, Bucuresti.
11. Martonne, Emn. De (1907), recherches sur l'evolution morphologique des Alpes des Transylvanie, Paris.
12. Mehedinti, Es., Vaslan, Gh. (1973), Lecturi geografice, edit. Albatros, Bucuresti. 
13. Muntii Carpati editura: Concept Ltd.vol.4/2000, Brasov.
14. Neacsu Nicolae si Colectivul - Economia Turismului2007
15. Nicolae C. Popescu si Danut Calin in Colectia Muntii Nostrii(1986) editura Spot - Turism. I.P. Sibiu.
16. Poescu, N. (1968) Muntii Capatanii si Coziei, edit. Consiliului National Pentru educatie Fizica si Sport, Bucuresti.
17. Savu, Al. (1963), Unele trasaturi ale reliefului din Masivul Cozia, in Probleme de geografie, vol. X, Bucuresti.
18. Studii si Cercetari, Comitetul de cultura si educatie socialista al judetului Valcea, Radmicul Valcea.
19. Tuglui, I., Cheseraicu, N. (1968) Pe Olt, Jiu si Mures, edit. Meridiane, Bucuresti.
20. The Ecotourism Society, Ecotourism Guidelines for Nature Tour Operators, 1993
21. www.ecotourism2002.org.
22. www.org.au/neap.cfm


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!