Educatia Copiilor la Sfantul Ioan Gura de Aur

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere - pg. 4
Cap. 1. Educatia copiilor in Sfanta Scriptura
1.1. Vechiul Testament - pg. 6
1.2. Noul Testament - pg. 9
Cap. 2. Educatia copiilor la Sfintii Apostoli - pg. 13
Cap. 3. Factori educativi in copilaria, tineretea si cresterea duhovniceasca ale Sfantului Ioan Gura de Aur
3.1. Familia- pg. 18
3.2. Scolile la care a studiat si profesorii - pg. 20 
3.3. Activitatea monahala a Sf. Ioan Gura de Aur - pg. 22
Cap. 4. Pedagogia Sfantului Ioan Gura de Aur in opera sa omiletica
4.1. Indatoririle si obligatiile parintilor - pg. 27
4.2. Buna alegere a scolii si profesorii potriviti - pg. 34
4.3. Modele biblice si ale culturii antice, de parinti si pedagogi - pg. 42
4.4. Rolul Bisericii si a duhovnicului in cresterea copilului (spirituala) - pg. 48
Cap. 5. Aplicarea principiilor hrisostomice in pedagogia actuala
5.1. Cultul virtutilor si ferirea de pacat intr-o lume a antimodelelor - pg. 51
5.2. Preocupari culturale si spirituale in viata tanarului de astazi - pg. 
5.3. Pregatirea pentru viata de familie s-au cum sa devina copilul parinte - pg.
Cap. 6. Concluzii - pg.
Bibliografie - pg. 80


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Prin lucrarea de fata "Educatia copiilor la Sfantul Ioan Gura de Aur" am urmarit aprofundarea cunostintelor despre Sfantului Ioan Gura de Aur, luminatorul si dascalul lumii, stalpul si intarirea Bisericii, propovaduitorul pocaintei si invataturile primite de la acesta privind modul de educare a copiilor, in spirit crestinesc.
Biserica Ortodoxa Romana il pomeneste pe 13 noiembrie, pe Sfantul Ioan Gura de Aur, acest mare si vestit luminator dascal al lumii care a fost din marea cetate Antiohia, din parinti credinciosi ortodocsi amandoi, tatal lui era Secund Stratilatul si maica-sa Antuza. 
Chiar de la inceputul vietii sale, a avut mare dragoste pentru stiinta cuvintelor si cu nevointa ce pusese la invatatura si cu ascutirea firii ce avea, a invatat toata invatatura elineasca, facandu-se ucenic lui Libanie si Andragatie, sofistilor din Antiohia, iar dupa aceea al celor ce se aflau in Atena.
Cele mai bune invataturi, pe care ni le-a lasat Sfantul Ioan Gura de Aur, sunt cele despre cum trebuie sa educam copiii, cea mai buna mostenire pe care o putem lasa copiilor nostri este educatia crestin-ortodoxa. 
Sa ii invatam adevarurile de baza ale credintei noastre, sa fie evlaviosi si sa se roage, din frageda pruncie, atat cu cuvantul nostru, cat mai ales prin exemplul nostru, degeaba se vor chinui mai tarziu preotii sau profesorii de religie sa ii invete toate acestea, daca nu vom pune bazele acestei educatii inca de acasa.
Lucrarea este structurata in sase capitole principale. In capitolul de debut am prezentat educatia copiilor in Sfanta scriptura, atat in vechiul testament "Mai de pret este un copil sarman si intelept decat un rege batran si nebun, care nu mai este in stare sa asculte de sfaturi" , cat si in noul testament "Mai mare bucurie decat aceasta nu am, ca sa aud ca fiii mei umbla intru adevar." 
In capitolul urmator am incercat sa aduc la cunostinta parintilor, invataturile ramase noua, despre felul in care ne povatuiesc Sfintii Apostoli, sa realizam educatia copiilor pentru a fi mandri de ei si totodata multumiti de realizarile noastre, asa cum Mantuitorul a fost Modelul desavarsit de intelepciune, bunatate, frumos, si iubire, noi, oamenii crestini trebuie sa urmam acest Model atat cat ne este cu putinta fiecaruia dintre noi. Cu cat aceasta este inceputa la o varsta mai frageda, cu cat valoarea sa va fi mai mare, pentru a-l face pe copil sa ajunga la aceste valori esentiale ale umanitatii este necesara educatia religioasa inceputa inca din gradinita.
In tara noastra Sfintii Apostoli se bucura de o mare cinstire, nenumarate biserici s-au zidit in numele lor, printre care si Minastirea Cetatuia din Iasi, numerosi sint si crestinii care le poarta cu cinste numele. 
Introducere
Capitolul trei l-am consacrat in intregime, prezentarii vietii Sfantului Ioan Gura de Aur, aratand viata sa in cadrul familiei, scolile la care a studiat si profesorii pe care i-a avut precum si parintii duhovnicesti la care a ucenicit si care l-au ajutat sa creasca duhovniceste.
Acesta si-a inceput educatia pe langa educatorul pagan Libanius, apoi a studiat teologia cu Diodor din Tars (unul din conducatorii a ceea ce mai tarziu s-a numit Scoala din Antiohia), timp in care practica o aspra asceza. Nemultumit de acestea, devine pustnic (cca. 375 d. Hr.) si ramane retras pana cand sanatatea sa precara il sileste sa se intoarca in Antiohia. 
In continuarea lucrarii am aprofundat lucrarile Sfantului Ioan Gura de Aur, pedagogia sa in opera omiletica, privind relatia dintre copiii, parinti, profesori si duhovnici, rolul acestora in educatia copiiilor precum si ajutorul reciproc pe care trebuie sa si-l acorde pentru a realiza opera de arta numita OM. 
In actiunea de educare a copiilor, parintii sunt considerati, de Sfantul Ioan Gura de Aur adevarati artisti, ce urmaresc realizarea unor adevarate opere de arta. Copilul este, la inceput, asemenea unui bloc de marmura si precum sculptorul trebuie sa dea o forma frumoasa acestuia, tot asa si parintii trebuie sa infrumuseteze viata lor cu virtutile cele mai inalte si, indepartand tot ceea ce este pacat si contrar, sa faca din copii adevarate opere de arta insufletite
In capitolul cinci am incercat sa prezint principiile hrisostomice, morala si virtutea, modul de aplicare a lor in pedagogia actuala, pentru apararea copiilor de pacat si pregatirea lor pentru viata.Lucrarea invatatoreasca a Sfantului Ioan Gura de Aur se fundamenteaza pe talcuirea, pe intelegerea Sfintei Scripturi si pe aplicarea in viata a invataturilor ei.
Concluziile ce se pot trage din aceasta lucrare sunt ca zilnic noi trebuie sa fim gata sa infruntam influenta lumii printr-o educatie crestina sanatoasa, tot ce cunoaste copilul la scoala trebuie sa fie controlat si corectat acasa. 
Nu trebuie sa gandim ca ceea ce ii dau copilului invatatorii este pur si simplu folositor sau neutru, caci chiar daca el isi insuseste cunostinte si indemanari folositoare, lui i se vor preda si multe pareri si idei gresite. 
Parintii trebuie sa supravegheze ce invata copiii lor si sa repare aceasta acasa, mentinandu-se pe o pozitie sincera si relevand numaidecat aspectul moral, care lipseste cu desavarsire in instruirea laica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Educatia Copiilor la Sfantul Ioan Gura de Aur.docm

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!