Efectele Căsătoriei

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 23664
Mărime: 76.92KB (arhivat)
Publicat de: Corina Enache
Puncte necesare: 11
UNIVERSITATEA „PETRU MAIOR” – TÂRGU – MUREŞ FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE, JURIDICE ŞI ADMINISTRATIVE SPECIALIZAREA: ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

Cuprins

  1. CAPITOLUL I NOŢIUNI GENERALE PRIVIND EFECTELE CĂSĂTORIEI 3
  2. CAPITOLUL II RAPORTURILE PERSONALE DINTRE SOŢI 7
  3. 2.1 Numele soţilor 8
  4. 2.2 Obligaţia de sprijin moral 10
  5. 2.3 Obligaţia de fidelitate 11
  6. 2.4 Obligaţia de coabitare 12
  7. 2.5 Obligaţia conjugală 13
  8. CAPITOLUL III RAPORTURILE PATRIMONIALE DINTRE SOŢI 15
  9. 3.1 Regimul juridic matrimonial 15
  10. 3.2 Natura juridică a comunităţii de bunuri 22
  11. 3.3 Bunurile comune 24
  12. 3.3.1 Criterii legale pentru determinarea bunurilor comune 25
  13. 3.3.2 Noţiunea de “dobândire” 26
  14. 3.3.3 Condiţia ca bunurile să fie dobândite “în timpul căsătoriei” 28
  15. 3.3.4 Data dobândirii bunurilor comune 33
  16. 3.4 Bunurile proprii 35
  17. 3.4.1 Bunurile dobândite înainte de încheierea căsătoriei 36
  18. 3.4.2 Bunurile dobândite prin moştenire, legat sau donaţie, afară numai
  19. dacă dispunătorul a prevăzut că ele vor fi comune 37
  20. 3.4.3 Bunurile de uz personal şi cele destinate exercutării profesiei 39
  21. 3.4.4 Premiile, recompensele şi bunurile în care s-a încorporat creaţia
  22. intelectuală 40
  23. 3.4.5 Indeminizaţia de asigurare sau despăgubire pentru pagubele
  24. pricinuite persoanei 41
  25. 3.4.6 Valoarea ce reprezintă şi înlocuieşte un bun propriu sau bunul în
  26. care a trecut acestă valoare 42
  27. 3.5 Controverse privind calificarea unor bunuri 43
  28. 3.5.1 Veniturile din muncă 43
  29. 3.5.2 Sumele economisite în depozite bancare 45
  30. 3.5.3 Construcţiile edificate de soţi 46
  31. 3.5.4 Drepturile locative ale soţilor asupra locuinţei închiriate 46
  32. 3.5.5 Câşigurile la diferite sisteme de jocuri de noroc 52
  33. 3.5.6 Fructele şi productele 52
  34. 3.6 Datoriile soţilor 53
  35. 3.7 Împărţirea bunurilor comune în timpul căsătoriei 57
  36. CAPITOLUL IV CONCLUZII 61
  37. BIBLIOGRAFIE 62

Extras din licență

CAPITOLUL I

NOŢIUNI GENERALE PRIVIND EFECTELE CĂSĂTORIEI

Căsătoria reprezintă cea mai firească comunitate socială, uniunea dintre un bărbat şi o femeie, care le contopeşte într-o aşa măsură sentimentele, idealurile, interesele, concepţiile şi modul lor de viaţă încât între soţi iau naştere relaţii multiple si de natură diferită, care le acoperă toată gama vieţii spirituale şi sociale, de la relaţiile de dragoste şi prietenie la cele de asistenţă morală şi materială, pâna la întreaga lor viziune asupra vieţii.

Potrivit prevederilor art.48 alin.(1) din Constituţie şi ale art.1 alin.(13) Cod familiei, proximul efect al căsătoriei îl reprezintă naşterea unei familii.

Nu există însă o definiţie universală a efectelor căsătoriei, deoarece drepturile şi obligaţiile dintre soţi sunt foarte diverse în diferite sisteme de drept şi conţinutul lor este variabil în diferite epoci. De aceea, domeniul de aplicare al acestora este definit prin enumerarea obligaţiilor matrimoniale, considerându-se că aparţin acestei materii efecte de ordin personal ale căsătoriei şi de ordin patrimonial(regimul matrimonial de bază) cu excepţia regimului matrimonial instituit prin convenţii matrimoniale.

O altă clasificare a efectelor căsătoriei este: efecte juridice si efecte fără caracter juridic.

Efectele juridice pot fii definite ca fiind acele drepturi şi obligaţii patrimoniale şi nepatrimoniale existente între soţi ca urmare a încheierii căsătoriei. Aceste efecte prezintă importanţă practică deoarece asigură organizarea juridică a relaţiilor de familie.

Efectele nejuridice se apreciază că au o sferă mai largă şi o pondere mai mare în desfăşurarea armonioasă a relaţiilor de familie şi cad sub incidenţa regulilor de ordin moral.

Sfera efectelor nejuridice ale căsătoriei, de natura afectiv-sentimentală şi etico-spirituală este mult mai largă decât a celor juridice, ponderea lor fiind similară şi in desfaşurarea normală a vieţii de familie. Deşi au o reglementare distinctă, raporturile patrimoniale dintre soţi sunt determinate în principiu, de esenţa raporturilor personale.

În Codul familiei drepturile şi obligaţiile personale ale soţilor sunt reglementate înaintea celor patrimoniale, iar obligaţia de sprijin moral a membrilor familiei, din cuprinsul art.2 Cod familiei este evocată înaintea obligaţiilor de sprijin matreial. Însemnatatea relaţiilor nejuridice nu diminuează importanţa relaţiilor juridice dintre soţi, care reprezintă acel minim de drepturi şi obligaţii personale şi patrimoniale ce asigură organizarea juridică a căsătoriei si familiei, organizare inerentă oricărei societaţi statale.

Raporturile dintre soţi, indiferent de conţinutul lor personal sau patrimonial, se supun principiului egalitaţii, egalitatea soţilor fiind o egalitate juridică şi nicidecum o egalitate a presaţiilor, adică niciunul dintre ei nu este în situaţia legală de aş-i impune voinţa unul faţă de celalalt. Soţii au dreptul şi obligaţia să se pună de comun acord în ceea ce priveşte chestiunile de familie , în caz de dezacord, ca oricare alte subiecte de drept , soţii au posibilitatea de a se adresa instanţei de judecată sau altei autorităţi statale, pentru a soluţiona, cu putere de lucru judecat, diferendele dintre ei.

Egalitatea soţilor trebuie să se manifeste în cele trei momente ale căsătoriei:la încheierea căsătoriei, pe timpul acesteia şi la desfacerea ei.

Importanţa determinării domeniului de aplicare a efectelor căsătoriei constă în faptul că ele sunt considerate de ordine publică, de aceea nu se poate deroga de la acestea pe cale convenţională în dreptul intern.

Codul familiei nu admite ca soţii să reglementeze pe cale convenţională raporturile cu privire la bunurile lor; dar după adoptarea Noului Cod civil, convenţiile matrimoniale vor fi admise, rezultă că tot ceea ce nu reprezintă un efect legal al căsătoriei va fi supus convenţiilor matrimoniale

Deoarece în Codul familiei sunt reglementate numei aspecte particulare ale drepturilor şi obligaţiilor civile ce derivă din calitatea de soţ sau de părinte, regimul juridic al acestora va fi întregit sau restricţionat de norme prevăzute şi de alte acte normative faţă de care Codul familiei se prezintă ca o lege specială.

Constituţia României institue norme juridice cu privire la egalitatea soţilor în timpul căsătoriei, drepturi şi îndatoriri ale părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor, condiţiile de încheiere, de desfacere şi de nulitate a căsătoriei, egalitatea în faţa legii a copiilor din afara căsătoriei cu cei din căsătorie, dreptul părinţilor şi al tutorilor de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.

Codul civil instituie revocabilitatea donaţiilor între soţi şi interzice încheierea contractelor de vânzare – cumpărare dintre aceştia.

Efecte ale căsătoriei sunt reglementate şi de unele acte normative internaţionale la care România este parte sau pe care le-a ratificat sau la care a aderat cum ar fii de exemplu ¬: Declaraţia Universală a Drepturilor Omului,Convenţia asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei, Convenţia asupra cetăţeniei femeii căsătorite.

Potrivit art.20 din Legea cu privire la la raporturile de drept internaţional privat, nr. 105/1992, relaţiile personale şi patrimoniale dintre soţi sunt supuse legii naţionale comune, iar în cazul în care au cetăţenii diferite, sunt supuse legii domuciliului lor comun.Legea naţională comună continuă să reglementeze efectele căsătoriei în cazul în care unul dintre ei îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa,după caz.

În lipsă de cetăţenie sau domiciliu comun, relaţiile personale şi patrimoniale dintre soţi, sunt supuse legislaţiei statului pe teritoriul căruia au ori au avut reşedinţa comună sau cu care întreţin în comun cele mai strânse legături.

Codul familiei arată că relaţiile de familie se bazează pe „prietenie şi afecţiune reciprocă”.Teoretic, acesta reprezintă cea mai corectă definiţie a efectelor căsătoriei.

Efectele căsătoriei reprezintă un tot unitar şi este greu să fie analizate separat. Totuşi din considerente de ordin didactic şi pentru că obligaţiile personale prezintă şi caracter propriu, obligaţiile rezultate din căsătorie sunt clasificate în obligaţii personale şi patrimoniale

Preview document

Efectele Căsătoriei - Pagina 1
Efectele Căsătoriei - Pagina 2
Efectele Căsătoriei - Pagina 3
Efectele Căsătoriei - Pagina 4
Efectele Căsătoriei - Pagina 5
Efectele Căsătoriei - Pagina 6
Efectele Căsătoriei - Pagina 7
Efectele Căsătoriei - Pagina 8
Efectele Căsătoriei - Pagina 9
Efectele Căsătoriei - Pagina 10
Efectele Căsătoriei - Pagina 11
Efectele Căsătoriei - Pagina 12
Efectele Căsătoriei - Pagina 13
Efectele Căsătoriei - Pagina 14
Efectele Căsătoriei - Pagina 15
Efectele Căsătoriei - Pagina 16
Efectele Căsătoriei - Pagina 17
Efectele Căsătoriei - Pagina 18
Efectele Căsătoriei - Pagina 19
Efectele Căsătoriei - Pagina 20
Efectele Căsătoriei - Pagina 21
Efectele Căsătoriei - Pagina 22
Efectele Căsătoriei - Pagina 23
Efectele Căsătoriei - Pagina 24
Efectele Căsătoriei - Pagina 25
Efectele Căsătoriei - Pagina 26
Efectele Căsătoriei - Pagina 27
Efectele Căsătoriei - Pagina 28
Efectele Căsătoriei - Pagina 29
Efectele Căsătoriei - Pagina 30
Efectele Căsătoriei - Pagina 31
Efectele Căsătoriei - Pagina 32
Efectele Căsătoriei - Pagina 33
Efectele Căsătoriei - Pagina 34
Efectele Căsătoriei - Pagina 35
Efectele Căsătoriei - Pagina 36
Efectele Căsătoriei - Pagina 37
Efectele Căsătoriei - Pagina 38
Efectele Căsătoriei - Pagina 39
Efectele Căsătoriei - Pagina 40
Efectele Căsătoriei - Pagina 41
Efectele Căsătoriei - Pagina 42
Efectele Căsătoriei - Pagina 43
Efectele Căsătoriei - Pagina 44
Efectele Căsătoriei - Pagina 45
Efectele Căsătoriei - Pagina 46
Efectele Căsătoriei - Pagina 47
Efectele Căsătoriei - Pagina 48
Efectele Căsătoriei - Pagina 49
Efectele Căsătoriei - Pagina 50
Efectele Căsătoriei - Pagina 51
Efectele Căsătoriei - Pagina 52
Efectele Căsătoriei - Pagina 53
Efectele Căsătoriei - Pagina 54
Efectele Căsătoriei - Pagina 55
Efectele Căsătoriei - Pagina 56
Efectele Căsătoriei - Pagina 57
Efectele Căsătoriei - Pagina 58
Efectele Căsătoriei - Pagina 59
Efectele Căsătoriei - Pagina 60
Efectele Căsătoriei - Pagina 61
Efectele Căsătoriei - Pagina 62
Efectele Căsătoriei - Pagina 63
Efectele Căsătoriei - Pagina 64
Efectele Căsătoriei - Pagina 65
Efectele Căsătoriei - Pagina 66
Efectele Căsătoriei - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Efectele Casatoriei.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Partajarea Bunurilor Comune

LISTA DE ABREVIERI alin. - alineat art.  articolul Cap. - Capitol C. civ.  Codul civil C.D.  Culegere de decizii C. fam.  Codul familiei...

Efectele Nulității Căsătoriei

PRINCIPII GENERALE ALE DREPTULUI FAMILIEI Ideile conducătoare ce străbat conţinutul tuturor normelor juridice ce reglementează relaţiile de...

Desființarea și Încetarea Căsătoriei

Introducere Opinia curentă afirmă că familia este cea mai fidelă păstrătoare a tradiţiilor, a valorilor naţionale. Contrar acestor opinii, familia...

Dreptul familiei - efectele căsătoriei

Capitolul I CĂSĂTORIA-ACT JURIDIC PE CARE SE ÎNTEMEIAZĂ FAMILIA 1.1 Noţiunea, scopul şi caracterele căsătoriei Termenul de „căsătorie” are în...

Nulitatea Căsătoriei

INTRODUCERE Dreptul familiei reprezintă unul dintre cele mai speciale, şi în acelaşi timp, controversate ramuri ale dreptului. În Europa,...

Nulitatea contractului de căsătorie

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND INSTITUŢIA CĂSĂTORIEI 1.1. Noţiunea de căsătorie şi caracterele juridice ale acesteia Familia, ca...

Efectele Căsătoriei cu Privire la Relațiile Patrimoniale dintre Soți

Efectele căsătoriei cu privire la relaţiile patrimoniale dintre soţi CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE Familia, ca formă specifică de comunitate umană,...

Drept familial

INTRODUCERE În materie civilă, nulitatea este o sancțiune care determină ineficacitatea actului juridic civil încheia cu nerespectarea cerințelor...

Ai nevoie de altceva?