Efectele Casatoriei

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I NOTIUNI GENERALE PRIVIND EFECTELE CASATORIEI 3
CAPITOLUL II RAPORTURILE PERSONALE DINTRE SOTI 7
2.1 Numele sotilor 8
2.2 Obligatia de sprijin moral 10
2.3 Obligatia de fidelitate 11
2.4 Obligatia de coabitare 12
2.5 Obligatia conjugala 13
CAPITOLUL III RAPORTURILE PATRIMONIALE DINTRE SOTI 15
3.1 Regimul juridic matrimonial 15
3.2 Natura juridica a comunitatii de bunuri 22
3.3 Bunurile comune 24
3.3.1 Criterii legale pentru determinarea bunurilor comune 25
3.3.2 Notiunea de "dobandire" 26
3.3.3 Conditia ca bunurile sa fie dobandite "in timpul casatoriei" 28
3.3.4 Data dobandirii bunurilor comune 33
3.4 Bunurile proprii 35
3.4.1 Bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei 36
3.4.2 Bunurile dobandite prin mostenire, legat sau donatie, afara numai
daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune 37
3.4.3 Bunurile de uz personal si cele destinate exercutarii profesiei 39
3.4.4 Premiile, recompensele si bunurile in care s-a incorporat creatia
intelectuala 40
3.4.5 Indeminizatia de asigurare sau despagubire pentru pagubele
pricinuite persoanei 41
3.4.6 Valoarea ce reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in
care a trecut acesta valoare 42
3.5 Controverse privind calificarea unor bunuri 43
3.5.1 Veniturile din munca 43
3.5.2 Sumele economisite in depozite bancare 45
3.5.3 Constructiile edificate de soti 46
3.5.4 Drepturile locative ale sotilor asupra locuintei inchiriate 46
3.5.5 Casigurile la diferite sisteme de jocuri de noroc 52
3.5.6 Fructele si productele 52
3.6 Datoriile sotilor 53
3.7 Impartirea bunurilor comune in timpul casatoriei 57
CAPITOLUL IV CONCLUZII 61
BIBLIOGRAFIE 62


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE PRIVIND EFECTELE CASATORIEI
Casatoria reprezinta cea mai fireasca comunitate sociala, uniunea dintre un barbat si o femeie, care le contopeste intr-o asa masura sentimentele, idealurile, interesele, conceptiile si modul lor de viata incat intre soti iau nastere relatii multiple si de natura diferita, care le acopera toata gama vietii spirituale si sociale, de la relatiile de dragoste si prietenie la cele de asistenta morala si materiala, pana la intreaga lor viziune asupra vietii. 
Potrivit prevederilor art.48 alin.(1) din Constitutie si ale art.1 alin.(13) Cod familiei, proximul efect al casatoriei il reprezinta nasterea unei familii.
Nu exista insa o definitie universala a efectelor casatoriei, deoarece drepturile si obligatiile dintre soti sunt foarte diverse in diferite sisteme de drept si continutul lor este variabil in diferite epoci. De aceea, domeniul de aplicare al acestora este definit prin enumerarea obligatiilor matrimoniale, considerandu-se ca apartin acestei materii efecte de ordin personal ale casatoriei si de ordin patrimonial(regimul matrimonial de baza) cu exceptia regimului matrimonial instituit prin conventii matrimoniale.
O alta clasificare a efectelor casatoriei este: efecte juridice si efecte fara caracter juridic.
Efectele juridice pot fii definite ca fiind acele drepturi si obligatii patrimoniale si nepatrimoniale existente intre soti ca urmare a incheierii casatoriei. Aceste efecte prezinta importanta practica deoarece asigura organizarea juridica a relatiilor de familie. 
Efectele nejuridice se apreciaza ca au o sfera mai larga si o pondere mai mare in desfasurarea armonioasa a relatiilor de familie si cad sub incidenta regulilor de ordin moral.
Sfera efectelor nejuridice ale casatoriei, de natura afectiv-sentimentala si etico-spirituala este mult mai larga decat a celor juridice, ponderea lor fiind similara si in desfasurarea normala a vietii de familie. Desi au o reglementare distincta, raporturile patrimoniale dintre soti sunt determinate in principiu, de esenta raporturilor personale. 
In Codul familiei drepturile si obligatiile personale ale sotilor sunt reglementate inaintea celor patrimoniale, iar obligatia de sprijin moral a membrilor familiei, din cuprinsul art.2 Cod familiei este evocata inaintea obligatiilor de sprijin matreial. Insemnatatea relatiilor nejuridice nu diminueaza importanta relatiilor juridice dintre soti, care reprezinta acel minim de drepturi si obligatii personale si patrimoniale ce asigura organizarea juridica a casatoriei si familiei, organizare inerenta oricarei societati statale.
Raporturile dintre soti, indiferent de continutul lor personal sau patrimonial, se supun principiului egalitatii, egalitatea sotilor fiind o egalitate juridica si nicidecum o egalitate a presatiilor, adica niciunul dintre ei nu este in situatia legala de as-i impune vointa unul fata de celalalt. Sotii au dreptul si obligatia sa se puna de comun acord in ceea ce priveste chestiunile de familie , in caz de dezacord, ca oricare alte subiecte de drept , sotii au posibilitatea de a se adresa instantei de judecata sau altei autoritati statale, pentru a solutiona, cu putere de lucru judecat, diferendele dintre ei.
Egalitatea sotilor trebuie sa se manifeste in cele trei momente ale casatoriei:la incheierea casatoriei, pe timpul acesteia si la desfacerea ei.
Importanta determinarii domeniului de aplicare a efectelor casatoriei consta in faptul ca ele sunt considerate de ordine publica, de aceea nu se poate deroga de la acestea pe cale conventionala in dreptul intern.
Codul familiei nu admite ca sotii sa reglementeze pe cale conventionala raporturile cu privire la bunurile lor; dar dupa adoptarea Noului Cod civil, conventiile matrimoniale vor fi admise, rezulta ca tot ceea ce nu reprezinta un efect legal al casatoriei va fi supus conventiilor matrimoniale 
Deoarece in Codul familiei sunt reglementate numei aspecte particulare ale drepturilor si obligatiilor civile ce deriva din calitatea de sot sau de parinte, regimul juridic al acestora va fi intregit sau restrictionat de norme prevazute si de alte acte normative fata de care Codul familiei se prezinta ca o lege speciala. 
Constitutia Romaniei institue norme juridice cu privire la egalitatea sotilor in timpul casatoriei, drepturi si indatoriri ale parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor, conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate a casatoriei, egalitatea in fata legii a copiilor din afara casatoriei cu cei din casatorie, dreptul parintilor si al tutorilor de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine.
Codul civil instituie revocabilitatea donatiilor intre soti si interzice incheierea contractelor de vanzare - cumparare dintre acestia.
Efecte ale casatoriei sunt reglementate si de unele acte normative internationale la care Romania este parte sau pe care le-a ratificat sau la care a aderat cum ar fii de exemplu !: Declaratia Universala a Drepturilor Omului,Conventia asupra eliminarii tuturor formelor de discriminare fata de femei, Conventia asupra cetateniei femeii casatorite. 
Potrivit art.20 din Legea cu privire la la raporturile de drept international privat, nr. 105/1992, relatiile personale si patrimoniale dintre soti sunt supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii diferite, sunt supuse legii domuciliului lor comun.Legea nationala comuna continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba domiciliul sau resedinta,dupa caz. 
In lipsa de cetatenie sau domiciliu comun, relatiile personale si patrimoniale dintre soti, sunt supuse legislatiei statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai stranse legaturi.
Codul familiei arata ca relatiile de familie se bazeaza pe ,,prietenie si afectiune reciproca".Teoretic, acesta reprezinta cea mai corecta definitie a efectelor casatoriei. 
Efectele casatoriei reprezinta un tot unitar si este greu sa fie analizate separat. Totusi din considerente de ordin didactic si pentru ca obligatiile personale prezinta si caracter propriu, obligatiile rezultate din casatorie sunt clasificate in obligatii personale si patrimoniale


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Casatoriei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!