Efectele de Investitii Economice a CTN in Spatiul Economic European

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul I Aspectele teoretice ale CTN ca principali agenti economici de pe Glob
1.1. Definirea conceptului de Companii Transnationale 5
1.2. Activitatea investitionala a CTN 11
1.3. ISD - cel mai dinamic instrument al CTN in procesul globalizarii. Efectele ISD asupra economiei tarii gazda 17
Capitolul II Tendintele de expansiune ale CTN si efectele acestora
2.1. Locul ocupat de CTN in tabloul economiei mondiale 23
2.2. Factorii esentiali ai extinderii Corporatiilor Transnationale 31
2.3. Centrele off-shore - "portile de rai" ale Corporatiilor Transnationale 33
2.4. Avantajele si dezavantajele activitatii investitionale ale CTN 39
Capitolul III Particularitatile atragerii si functionarii ISD in economia Republicii Moldova
3.1. Dinamica volumului si structurii ISD in economia moldoveneasca 46
3.2. Climatul investitional in Republica Moldova 60
3.3. Politicile statului in domeniul atragerii investitiilor straine si cauzele interesului acestuia 
fata de ISD 68
Incheiere 74
Bibliografia 78
Anexe 82


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei investigate. 
Contemporaneitatea ne demonstreaza ca trasatura deosebita de dezvoltare mondiala este cresterea si adincirea interdependentelor intre state. Economia internationalizata ia nastere in corespundere cu necesitatile obiective ale rezolutiei tehnico-stiintifice si ale progresului tehnico-stiintific. In aceste conditii instrumentul principal al diviziunii mondiale a muncii devin mai intii de toate marele corporatii transnationale, infaptuind activitatile de antreprenoriati atit in tara lor, cit si in afara granitelor nationale.
Corporatiile transnationale reprezinta una din principalele forte ale mondializarii vietii economice. Strategia lor a fost, in ultimele decenii, foarte buna, in ceea ce le priveste: valorificarea superioara a oportunitatilor oferite de spatiul economic global. Practic, acestea au trecut, inca din anii '60-'70 ai secolului trecut la strategia de rationalizare a productiei, vizind in principal exploatarea diferentialului de costuri (manopera, resurse primare etc.) in zonele de implantare: localizarea productiei in tari in dezvoltare cu disponibilitati de materii prime si forta de munca ieftina sau in tari/ zone care ofera o piata sigura de desfacere a produselor. In plus, incepand cu anii '80, strategiile lor s-au diversificat, au aparut strategii globale de afaceri (marile firme - practic CTN - se pun de acord si fac aliante strategice si cooperari internationale). In ultima vreme asistam la suprematia companiilor transnationale. Este semnificativ, in acest sens, faptul ca mai putin de 50 de corporatii transnationale controleaza peste 40% din comertul mondial. Astfel de companii controleaza in fapt toate aspectele legate de finantare, cercetare-dezvoltare, productie, marketing, management etc., toate acestea fiind coordonate global, peste puterile si, uneori, peste interesele statului national.
Prin natura organizarii lor, prin investitii directe sau de portofoliu, prin zonele de comert liber, care sunt totodata zone investitionale, societatile transnationale isi desfasoara activitatea pe mari spatii, intensificind procesul de internationalizare a capitalurilor si sporind gradul de concentrare si centralizare a acestora. Actionind in cele mai diverse domenii, societatile transnationale isi concentreza in ultimul timp tot mai mult atentia asupra sferei financiar-valutare, asupra programelor militare si spatiale, a cercetarii stiintifice si tehnice etc.
Puterea economica a societatilor transnationale manifesta o continua tendinta de crestere. Este motivul care a determinat O.N.U. sa initieze crearea unor organisme speciale, printre care Comisia Societatilor transnationale si Centrul Natiunilor Unite pentru Societatile transnationale.
Societatile transnationale exercita o influenta deosebita asupra sistemului economic, social, politic si juridic atit in tarile de origine, cit si in cele in care opereaza.
Societatile transnationale constituie unul din factorii importanti ai dezvoltarii economice mondiale si au devenit o putere capabila sa provoace, conform propriilor lor interese, schimbari deosebite, atit in cadrul relatiilor internationale, cit si in majoritatea sferelor vietii politice si sociale.
Obiectul de cercetare consta in studierea consecintelor si efectelor socio-economice ale activitatii CTN, studierea factorilor de influienta a extinderii CTN, studierea atragerii ISD si influenta lor asupra economiei Republicii Moldova.
Scopul cercetarii consta in studierea complexa a activitatii corporatiilor transnationale in
lume si in Republica Moldova, impactului lor asupra climatului investitional prin prisma migratiei capitalului transnational si efectele produse de catre corporatiile transnationale asupra tarilor dezvoltate si tarilor in dezvoltare.
Atingerea scopurilor trasate necesita rezolvarea sarcinilor :
- evaluarea rolului si functiilor CTN in dezvoltarea economiei mondiale,
- dezvoltarea metodologiei de cercetare a activitatii investitionale a CTN,
- determinarea efectelor si consecintelor ale activitatii CTN,
- identificarea rolului ISD asupra economiilor in tranzitie,
- aprecierea dinamicii volumului si structurii ISD in Republica Moldova,
- diagnosticarea climatului investitional in Republica Moldova, 
- evaluarea impactului ISD asupra economiei Republicii Moldova.
Studiul acestor aspecte va contribui la extinderea procesului de crestere economica, procesului investitional, de atragere a capitalului financiar, tehnologic, uman, etc., de solutionare a problemelor cu care se confrunta economia Republicii Moldova la etapa actuala.
Suportul metodologic si teoretico-stiintific. Baza teoretica si metodologica a tezei o constituie lucrarile fundamentale ce tin de evolutia relatiilor comerciale pe plan international, activitatea investitionala in conditiile globalizarii, integrarea economica si expansiunea CTN-urilor, transnationalizarea vietii economice la etapa actuala. Baza metodologica si teoretica a cercetarii cuprinde publicatiile stiintifice din domeniul atat al savantilor cu renume mondial, cat si autohtoni, precum I.Dunning, S.Davis, M.Dinu, N.Dobrota, H.John, D.Lessard, C.Michalet, A.Mazilu, C.Mereuta, I.Popescu, D.Moldovanu, R.Vernon, P.Rosca, B.Chistruga, V.Carare, A.Gribincea, E.Hrisev, M.Pisaniuc, I.Galaju etc.
Totodata au fost utilizate si diferite acte normative si legislative ale Republicii Moldova, strategiile elaborate in domeniul atragerii investitiilor straine directe si promovarii exporturilor etc.
Baza informationala o constituie continutul lucrarilor mentionate, publicatiile periodice, datele statistice ale Biroului National de Statistica, datele Ministerului Economiei si Comertului, MIEPO, Bancii Nationale, ale organismelor internationale (FMI, OCDE). La generalizarea si analiza informatiei privitoare la ISD pe plan global, au fost utilizate datele statistice din rapoartele Conferintei ONU cu privire la comert si dezvoltarea (UNCTAD), ale Bancii Mondiale si Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare.
Au fost utilizate materialele conferintelor si simpozioanelor stiintifico-aplicative, materialul
factologic pe problematica cercetata si literatura de specialitate editata in Moldova, Romania, Rusia,
SUA alte tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele de Investitii Economice a CTN in Spatiul Economic European.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!