Efectele dezvoltării economice durabile asupra nivelului de trai și calitatea vieții în contextul procesului de extindere a Uniunii Europene

Extras din licență

INTRODUCERE
Intreaga evolutie istorica a dezvoltarii economice, cu toate valentele ei pozitive, dar si cu insuccesele sale, a pregatit conditiile afirmarii si aparitiei dezvoltarii durabile. Dezvoltarea durabila exprima nevoia de fundamentare a evolutiilor mediului economic in corelatie cu comportamentul general fata de mediul natural si cel social. 
Dezvoltarea economica, asa cum s-a desfasurat secole de-a randul, nu mai poate fi continuata fara a tine seama de conditionarile si restrictiile impuse de celelalte doua medii. 
Noua viziune asupra dezvoltarii viitoare a lumii porneste de la necesitatea asigurarii egalitatii sanselor generatiilor umane care coexista si se succed la viata. Oamenii de stiinta, politicienii, societatea civila constientizeaza necesitatea schimbarii actualului mod de a produce si de a consuma bunuri in societate, trecandu-se astfel la o dezvoltare cu caracter durabil, bazata pe o economie umana si pe compatibilitatea mediului creat de om cu mediul natural, a profitului monetar cu cel social-uman. 
Dezvoltarea durabila este un proces complex, neegalat de nici unul din conceptele precedente. Astazi este unanim acceptat ca dezvoltarea poate fi durabila (sau sustenabila) ,,daca satisface nevoile generatiilor prezente fara a compromite posibilitatile generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi". In aceasta formulare sintetica, dezvoltarii durabile i se confera un caracter moral, de echitate intre generatii in asigurarea resurselor naturale si conservarea Planetei. 
Sublinierea importantei mediului natural pentru orice proces de crestere si dezvoltare este pe 
deplin inteleasa, avand in vedere marile pierderi de mediu natural si de resurse pe care le-a suportat planeta in procesul industrializarii si modernizarii principalelor tari dezvoltate astazi din punct de vedere economic. Alaturi de mediul economic si mediul natural, dezvoltarea durabila cuprinde si mediul social. Considerarea acestuia din urma este absolut obiectiva, daca se tine seama de interconditionarile lui cu celelalte doua medii. Fenomenele sociale sunt determinate de mediile economic si natural, avand la randul lor un rol activ in favorizarea sau franarea proceselor economice, ecologice, de dezvoltare economica si, mai ales, de dezvoltare durabila. 
Noile curente pun accent pe importanta dimensiunii calitative a cresterii economice. Dezvoltarea este mai bine deservita atunci cand calitatea si cantitatea cresterii se impletesc si cand procesul se axeaza pe dimensiunile umane, sociale precum si pe cele referitoare la mediul inconjurator si la guvernare. 
Dezvoltarea trebuie sa determine imbunatatirea calitatii vietii oamenilor si extinderea abilitatilor lor de a-si modela propriul viitor. In general aceasta inseamna un venit pe locuitor mai mare prin intermediul cresterii economice, dar implica si o educatie mai echitabila, oportunitati pentru un loc de munca, egalitate a sexelor, sanatate mai buna, mediu natural mai curat, sistem judiciar si legal impartial, libertati civile si politice. 
Aparitia conceptului de dezvoltare durabila (D.D.) este strans legata de Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediu de la Stockholm din 1972. Cu acest prilej comunitatea internationala si-a exprimat ingrijorarea si preocuparea in legatura cu problema protectiei si conservarii mediului inconjurator, in dependenta directa cu asigurarea si exercitarea drepturilor fundamentale ale omului. Douazeci de ani mai tarziu, la Conferinta ONU de la Rio de Janeiro pentru Mediu si Dezvoltare s-a acceptat imperativul considerarii interdependente a mediului economic si a celui natural, desi principiul eficientei sociale nu a fost inca discutat la acel moment.
Conceptul dezvoltarii durabile si-a sporit complexitatea in 2002, la Summitul Mondial privind Dezvoltarea Durabila de la Johanesburg, cand s-a recunoscut larg ca omiterea componentei sociale din continutul dezvoltarii durabile poate dauna grav vietii si Planetei. 
Necesitatea dezvoltarii durabile este promovata continuu de organismele internationale ale ONU, cu ocazia tuturor summiturilor desfasurate. In context european trebuie mentionat faptul ca Uniunea Europeana conditioneaza atat tarile membre cat si pe cele care doresc integrarea in Uniune sa realizeze standardele dezvoltarii durabile. 
La nivelul Uniunii Europene principalele intalniri la nivel inalt pentru elaborarea Strategiei Dezvoltarii Durabile Europene (SDD) au fost: 
-  In martie 2000, in cadrul Summit-ului Consiliului European de la Lisabona unde a fost propusa Strategia Europeana de Dezvoltare Durabila; 
-  In iunie 2001, a avut loc Consiliul European de la Gothenburg, in cadrul caruia a fost adoptata Strategia Europeana de Dezvoltare Durabila (SDD) si a fost propus Setul de Indicatori de Dezvoltare Durabila (IDD), avand drept scop monitorizarea SSD. 
-  In iunie 2006 la Bruxelles, in cadrul Consiliului European a fost adoptata Strategia reinnoita de Dezvoltare Durabila si s-a hotarat revizuirea actualului set de indicatori de dezvoltare durabila pana la adoptarea Comunicatului Comisiei Europene catre Consiliu si Parlament din septembrie 2007. 
Romania a acceptat si demarat trecerea la dezvoltarea durabila. A fost creat Forumul dezvoltarii durabile - Orizont 2025, s-a acceptat ,,Agenda 21" a ONU, cu cele 2500 recomandari si Planul de actiune elaborate si adoptate de summiturile de la Rio de Janeiro(1992) si Johanesburg (2002). A fost elaborata o Strategie Nationala de Dezvoltare Durabila, in conformitate cu obiectivele strategice ale ONU, dar si cu posibilitatile reale ale tarii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Efectele dezvoltarii economice durabile asupra nivelului de trai si calitatea vietii in contextul procesului de extindere a Uniunii Europene.doc

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Bentoiu Claudia,
Balaceanu Cristina Microeconomie, Editura CH Beck, Bucuresti, 2007
2. Chitiba Constanta Aurelia Sistemul economiei mondiale, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2006
3. Liviu Begu Statistica internationala, Editura All Beck , Bucuresti, 1999
4. Angelescu C., Ciucur D., Dictionar de Economie, Editura Economica, Bucuresti, 2001
DinuM., Dobrota N., 
Gavrila I.,Ghita P.T.,
Gogoneata C,Popescu C., 
Suciu C M. - 
colectiv de coordonare 
5. Anghelache C-tin Romania 2005 -  Starea economica la a cata schimbare?, 
Editura Economica, Bucuresti, 2005
6. Angelescu A., Ponoran I. Mediul ambiant si dezvoltarea durabila, Editura ASE, 1999
7. Bunea C. Conceptul de dezvoltare durabila, alternativa de valorificare 
optima a potentialului uman - Revista Romana de Statistica Nr. 9/2006
8. Dobrescu E. M., coord. ; 
Albu L., coord. Dezvoltarea durabila in Romania : modele si scenarii pe
termen mediu si lung, Expert, 2005
9. Ivan-Ungureanu C. Strategia de dezvoltare durabila, Tribuna economica v. 14, 
nr. 18, p. 66-67, Aprilie 2003
10. Iordache F. Aspecte privind dezvoltarea durabila, Revista finante publice 
si contabilitate v. 15, nr. 4, p. 61-62, Aprilie 2004
11. Marginean I. Romania si calitatea vietii in Europa - Revista Calitatii Vietii 
Nr. 3-4/2004, editata de I.C.C.V
12. Marginean I., Balasa A. Calitatea vietii in Romania, Editura Expert, Bucuresti 2002
13. Popescu I. A., Dezvoltarea durabila : o perspectiva romaneasca, Editura
Bondrea A. A. Economica, 2005
14. Preda D. Ocuparea fortei de munca si dezvoltarea durabila, Editura 
Economica, 2002
15. Raboaca, Gheorghe Piata muncii si dezvoltarea durabila, Tribuna Economica, 
2003
16. Titan E., Ghita S., Imbatranirea demografica in Romania si in Uniunea
Boboc C., Todose D., Europeana: provocari si implicatii pe piata muncii -  Revista
Morariu A. Romana de Statistica Nr. 7/2006
17. Vergil Voineagu Studiu privind calitatea vietii in Romania, ASE Bucuresti
Constantin Anghelache
Alexandru Isaic-Maniu
Constantin Mitrut
18. Zamfir C. Metode de masurare a saraciei, Editura Expert , 
Bucuresti,1994
19. EUROSTAT, EuropeanCommissionThe Social Situation in the European 
Union
20. EUROSTAT Measuring progress towards a more sustainable Europe -  
Proposed Indicators for sustainable Europe
21. Programul Natiunilor Rapoartele Dezvoltarii Umane, 2004, 2005, 2006
Unite pentru Dezvoltare 
22. World Bank World Development Indicators
23. Guvernul Romaniei Romania : Strategia nationala pentru dezvoltare durabila, 
Nova, 1999
24. Fundatia Europeana Primul studiu European referitor la calitatea vietii:
pentru Imbunatatirea Calitatea vietii in Bulgaria si in Romania
Conditiilor de Viata si www.eurofound.europa.eu
de Munca 
25. * * * Strategia de dezvoltare durabila a Romaniei : orizont 2025, 
Economistul v. 14, nr. 1744, p. 1, 7, Noiembrie 2004
26. * * * Coordonate ale nivelului de trai in Romania. Veniturile si 
consumul populatiei, editata de I.N.S
27. * * * Conditiile de viata ale populatiei din Romania in anul 2005, 
editata de I.N.S
28. * * * Situatia demografica a Romaniei in anul 2006, editata de 
I.N.S
29. * * * Forta de munca in Romania: Ocupare si somaj in anul 2005, 
editata de I.N.S
30. * * * Diverse publicatii, rapoarte si studii aparute pe site-urile:
www.europa.eu
www.insse.ro
www.iccv.ro
www.eurostat.ec.europa.eu
www.euractiv.ro


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!