Efectele Divortului Asupra Copiilor Minori din Cadrul Familiei

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Legiuitorul permite oricarei persoane casatorite sa solicite desfacerea casatoriei, atunci cand datorita unor motive temeinice relatiile de familie sunt vatamate grav si ireparabil iar continuarea casatoriei nu mai este posibila pentru sotul reclamant. Desfacerea casatoriei are implicatii din punct de vedere personal si social. Familia, ca celula de baza a societatii, trebuie sa se caracterizeze prin stabilitate si durabilitate. 
In sensul stabilitatii casatoriei un rol important revine reglementarii legale cu privire la divort. Aceasta reglementare constituie o bariera impotriva atitudinilor usuratice fata de familie si societate. Divortul obtinut cu usurinta, fara seriozitate si simtul de rasundere necesar ar avea o influenta negativa asupra relatiilor de familie, chiar din momentul inchierii acestora, in sensul ca intemeierea familiei s-ar face fara prea multa chibzuinta. Viitorii soti ar putea incheia casatoria stiind ca o vor putea desface atunci cand considera necesar fara nici o dificultate. incheierea unor asemena casatorii nu ar fi nici in interesul sotilor respectivi si nici al societatii. Dimpotriva, daca divortul nu este permis decat pentru motive intemeiate verificate de organul de stat competent, datorita carora continuarea casatoriei nu mai este posibila pentru cel care cere desfacerea ei sau prin consimtamantul sotilor, aceasta va avea o influenta pozitiva asupra celor care vor sa se casatoreasca atragandu-le atentia asupra importantei pe care o prezinta casatoria. Vointa sotilor poate fi luata in considerare doar atunci cand raporturile dintre ei sunt grav vatamate, iar continuarea casatoriei nu mai este posibila, datorita unor motive temeinice, sau starii de sanatate a unuia dintre soti. Aprecierea temeiniciei acestor motive o poate face o autoritate de stat comun investita si anume instanta de judecata.
Este necesar, insa, sa avem in vedere si conotatiile sociale ale unui posibil divort. Studii sociologice recente insista asupra efectelor acestuia asupra minorilor. Copiii proventi din astfel de familii sunt expusi riscului de a repeta experienta in calitate de adulti, extinzand, astfel un lant intreg de probleme sociale. Apararea casatoriei nu inseamna mentinerea ei cu orice pret, demonstrandu-se ca solutiile rigide au generat si mentinut stari conflictuale, cu consecinte negative. Pe aceasta idee se fundamenteaza admiterea in legislatia noastra mai recenta (Legea nr. 59/1993) a divortului prin consimtamantul sotilor. Legea recunoaste, astfel, ca in realitate, exista suficiente temeiuri care i-au determinat pe soti sa divorteze.
Daca justitia constata ca respectul dintre soti nu mai exista, iar casatoria a devenit o situatie necinstita, in spatele careia se ascund relatii ilicite, ca legatura sufleteasca dintre soti a disparut fiind inlocuita prin dispret, aversiune si relatii ostile, nu este in interesul copiilor, al familiei sau al societatii de a impune mentinerea unei situatii legale, care nu corespunde realitatii .
CAPITOLUL I CONSIDERATII GENERALE
Sectiunea 1. Conceptii juridice privind divortul
1. Conceptii in functie de temeiul juridic al divortului
Dupa temeiul juridic care sta la baza divortului distingem:
Conceptia divortului prin efectul vointei partilor
Conceptia divortului prin efectul hotararii judecatoresti
Conceptia mixta a divortului
Conceptia divortului prin prisma Codului Civil Roman din 1865
Conceptia adoptata de Codul Familiei
a. Conceptia divortului prin efectul vointei partilor
Aceasta conceptie isi are originea in repudium-alungarea sotiei de catre sot, din vechiul drept roman, germanic, ebraic, islamic, s.a., expresie elocventa a puterii maritale nelimitate a barbatului in acele vremuri.
Cu timpul s-a atenuat puterea maritala a sotiei si aceasta a dobandit, si ea, dreptul la repudium, casatoria putand fi desfacuta prin vointa unilaterala a oricarui dintre soti precum si prin consimtamantul unilateral al sotilor (divortum commum consensu).
in doctrina conceptia divortului prin efectul vointei sotilor, si-a gasit argumentare mai ales in cadrul teoriei contractuale asupra casatoriei. S-a spus ca, asa cum incheierea casatoriei are loc prin vointa sotilor, tot astfel este logic ca si desfacerea acesteia sa poata avea loc prin vointa lor. Desfacerea constituie o reziliere, dupa caz, comuna sau unilaterala deoarece contractele incheiate pe durata nedeterminata, cum este si casatoria, este admisa si rezilierea unilaterala.
in ceea ce priveste constatarea consimtamantului mutual al sotilor, acesta se face, in cele mai multe din legislatiile care reglementeaza acest fel de divort. Sunt insa si legislatii potrivit carora constatarea consimtamantului mutual al sotilor se face pe cale administrativa, prin inregistrarea divortului la organele de stare civila, la simpla cerere a sotilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Divortului Asupra Copiilor Minori din Cadrul Familiei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!