Efectele economice și sociale ale șomajului în România

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I 3
CONCEPTUALIZAREA SOMAJULUI 3
1.1.Somajul in contemporaneitate 3
1.2. Tipologia somajului 7
1.3. Masurarea somajului 10
CAPITOLUL II 13
SOMAJUL LA NIVELUL ECONOMIEI ROMANESTI 13
2.1. Evolutia numarului somerilor in Romania 13
2.2. Evolutia ratei somajului in Romania 20
2.3. Structura somajului 27
CAPITOLUL III 33
ANALIZA SOMAJULUI IN JUDETUL ARGES 33
3.1. DINAMICA SOMAJULUI IN JUDETUL ARGES 33
3.2. Rata somajului in judetul Arges 39
Anul 2017 43
3.3. Masuri de combatere a somajului 44
CONCLUZII 50
BIBLIOGRAFIE 52


Extras din licență Cum descarc?

Inainte de a face o sinteza a definitiilor date somajului in literatura de specialitate, trebuie precizat ca, la origine, notiunea de somaj era sinonima cu aceea de ,,inactivitate".
Cuvantul ,,somaj" din limba romana provine din cuvantul francez ,,chomage". La randul sau, acesta deriva din latinescul ,,caumare", fiind provenit de la cuvantul grec ,,cauma", care inseamna ,,caldura mare", din cauza careia inceta orice activitate.
Somajul este considerat ca element negativ al dezvoltarii economice care afecteaza in proportii diferite toate tarile, mai ales cele subdezvoltate si cele in tranzitie la economia de piata.
Lucrarea de fata prezinta ,,Efectele economice si sociale ale somajului in Romania", unde am prezentat somajul in contemporaneitate, tipologia si masurarea acestuia, somajul la nivelul intregii tari si anume: evolutia numarului somerilor, a ratei somajului si structura acestuia in Romania.
Am facut o analiza a somajului in judetul Arges, unde am prezentat dinamica si rata somajului dar si masurile de combatere ale acestuia.
CAPITOLUL I
CONCEPTUALIZAREA SOMAJULUI
1.1. Somajul in contemporaneitate
Somajul este analizat in literatura de specialitate din diverse unghiuri formandu-se opinii ce constituie obiectul unor ample controverse. In timp au fost date diferite definitii pentru somaj, tinand seama de gradul cunoasterii stiitifice si de posibilitatile de masurare a lui. Desi exista aceasta diversitate in definirea conceptului de somaj, totusi se pot desprinde elemente comune care se regasesc, in proportie mai mare sau mai mica in toate opiniile .
Somajul este considerat ca element negativ al dezvoltarii economice care afecteaza in proportii diferite toate tarile, mai ales cele subdezvoltate si cele in tranzitie la economia de piata. Exista diverse modalitati de estimare a somajului si implicit diverse modalitati de cuantificare a lui. In termeni generali, somajul este acea stare negativa a economiei care afecteaza o parte din populatia activa disponibila, prin negasirea de locuri de munca .
Retinem ca, daca abordam termenii pietei muncii, somajul poate fi definit ca un excedent al ofertei de munca fata de nivelul cererii de munca, iar somerii pot fi considerate persoanele apte de munca, care nu-si gasesc de lucru, formand suprapopulatia relativa, fiind in fond un surplus de forta de munca comparativ cu numarul celor angajati.
Somajul este o stare negativa a populatiei active disponibile, care nu gaseste locuri de munca, din cauza dereglarii relatiei dintre dezvoltarea economica, ca sursa a cererii de munca si evolutia populatiei, ca sursa a ofertei de munca. In conditiile contemporane, somajul este considerat ca un dezechilibru al pietei muncii nationale, adica dezechilibru intre cerea globala si oferta globala de munca .
Acest dezechilibru reflecta un excedent al ofertei de munca fata de cerea de munca, avand niveluri si sensuri de evolutie diferite pe tari si pe perioade. El a inregistrat initial un caracter temporar, pentru ca in prezent sa fie permanent, fara sa excluda insa total si definitiv existenta unei stari de ocupare optimala a fortei de munca. Somajul ca si cresterea economica, tinde sa urmeze un mod ciclic.


Fisiere în arhivă (1):

  • Efectele economice si sociale ale somajului in Romania.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Anghelache Constantin - ,,Romania 2012", Editura Economica, Bucuresti, 2013;
2. Ciucur Dumitru - ,,Economie", Tribuna Economica, Bucuresti, 2004;
3. Ciucur Dumitru, Gavrila Ilie, Popescu Constantin - ,,Economie", Editura Economica, Bucuresti, 2004;
4. Ciucur Dumitru, Scurtu Marin - ,,Macroeconomie", Editura Independenta Economica, Pitesti, 2010;
5. Cretu Alina Stefania, Aceleanu Mirela Ionela - ,,Strategii si politici de ocupare in contextul pietei actuale a muncii", Editura ASE, Bucuresti 2010;
6. Dobrota Nita, Aceleanu Mirela Ionela - ,,Ocuparea resurselor de munca in Romania", Editura Economica, Bucuresti, 2007;
7. Nica Elvira - ,,Strategii si politici de ocupare a fortei de munca in Romania", Editura Economica, Bucuresti, 2004; 
8. Prahoveanu Eugen, Matei Ani - ,,Economie si politici economice", Editia a III- a, Editura Economica, 2005;
9. Stanef Roberta Mihaela - ,,Economie teoretica si aplicata", volumul XIX, Academia de Studii Economice, Bucuresti 2012;
10. Institutul National de Statistica ( Comunicat de presa nr. 309 din 20 decembrie 2013 );
11. Institutul National de Statistica (Comunicat de presa nr. 70 din 25 martie 2017);
12. Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, din 01.01.2006 cu modificarile si completarile ulterioare;
13. * * * Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Arges;
14. * * * Balanta fortei de munca, ,,Institutul National de Statistica", 1 ianuarie 2013;
15. * * * - www.anofm.ro
16. * * * - www.ectap.ro;
17. * * * - www.ajofm.ro;
18. * * * - www.mmuncii.ro;
19. * * * - www.insse.ro.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!