Efectele Nulitatii Casatoriei

Extras din licenta Cum descarc?

PRINCIPII GENERALE ALE DREPTULUI FAMILIEI
Ideile conducatoare ce strabat continutul tuturor normelor juridice ce reglementeaza relatiile de familie, constituie principii generale ale dreptului familiei. Cunoasterea acestor principii ajuta la darea solutiei in acele materii in care legislatia nu este suficient de explicita sau nu contine nici o reglementare si la determinarea masurii in care dreptul familiei se completeaza cu legislatia civila 
1. Principiul ocrotirii casatoriei si familiei
In conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din Codul Familiei ,, In Romania statul ocroteste casatoria si familia; el sprijina, prin masuri economice si sociale, dezvoltarea si consolidarea familiei ". Ocrotirea casatoriei si familiei se realizeaza nu numai cu ajutorul normelor dreptului familiei, ci si cu ajutorul altor norme juridice. Actele internationale privind drepturile omului consacra necesitatea ocrotirii casatoriei si familiei din partea societatii si a statului. Familia este considerata elementul natural si fundamental al societatii O importanta deosebita in ocrotirea familiei au dispozitiile Codului Familiei privitoare la drepturile si indatoririle parintilor fata de copiii lor minori. 
Pentru a asigura stabilitatea familiei, codul reglementeaza riguros conditiile de fond si cele de forma ale casatoriei, drepturile si obligatiile personale si patrimoniale ale sotilor, precum si desfacerea casatoriei prin divort. Art. 48 alin. (2) din Constitutia Romaniei prevede ca prin lege se reglementeaza conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate a casatoriei. De asemenea, ocrotirea casatoriei se realizeaza prin egalitatea dintre soti si raporturile lor cu copiii si prin obligatia de intretinere pe care sotii o au unul fata de celalalt.
2. Principiul monogamiei
Codul familiei dispune prin art. 5 ca ,, este oprit sa se casatoreasca barbatul care este casatorit sau femeia care este casatorita ". Existenta si ratiunea de a fi ale acestui principiu sunt determinate de sentimentul de dragoste ce sta la baza casatoriei, care este incompatibil cu existenta altei casatorii, de traditiile crestine ale familiilor romanesti, precum si de importante comandamente de ordin social, moral si juridic. Incalcarea acestui principiu atrage dupa sine nulitatea absoluta a celei de-a doua casatorii, iar pe planul dreptului penal fapta constituie infractiunea de bigamie si atrage o pedeapsa privativa de libertate.
3. Principiul casatoriei liber consimtite intre soti
Constitutia Romaniei, legea fundamentala a tarii, in art. 48 alin. (1) consacra acest principiu prevazand ca ,, familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita dintre soti ". O prevedere asemanatoare este inclusa si in art. 1 alin. (2) din Codul Familiei. 
Consimtamantul liber exprimat al viitorilor soti se datoreaza afectiunii reciproce, inclinatiilor comune si a dragostei lor, de aici rezultand si actul de casatorie dintre acestia. In exprimarea libera a consimtamantului la casatorie, viitorii soti nu vor avea nici ingradiri sociale, rasiale, etnice, religioase sau de alta natura. Exercitarea acestui drept fundamental constituie o optiune personala a fiecarei persoane fizice, care singura trebuie sa aprecieze daca se casatoreste sau nu. Caracterul liber si deplin al consimtamantului la casatorie este asigurat prin norme juridice care ofera suficiente garantii ca viitorii soti au o vointa constienta, ca indeplinesc conditiile legale privind varsta matrimoniala, precum si obligativitatea exprimarii personale, publice si solemne, cu ocazia oficierii casatoriei, a consimtamantului in fata ofiterului starii civile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Nulitatii Casatoriei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!