Efectele poluării atmosferice asupra climei și a mediului înconjurator

Cuprins licență Cum descarc?

Capitolul 1 Probleme introductive p. 1
1.Surse de poluare atmosferica p. 1
2.Protectia mediului p.5
3.Conferintele mondiale referitor la poluarea atmosferica p. 9
Capitolul 2 Efectele poluarii atmosferice asupra climei si a mediului p. 15
1.Efectele poluarii atmosferice p. 15
2.Impactul agentilor poluanti asupra mediului p. 23
3. Efectele poluarii asupra degradarii mediului inconjurator p. 31
Capitolul 3 Legislatia si politica in domeniul mediului p. 36
1.Acordul de la Paris privind schimbarile climatice p. 36
2.Politicile Uniunii Europene p. 37
3.Legislatia in domeniul mediului p. 43
4.Jurisprudenta internationala p.48
Capitolul 4 Concluzii p.52


Extras din licență Cum descarc?

Capitolul 1:Probleme introductive
1.1 Surse de poluare atmosferica
Chiar daca din cele mai vechi timpuri, omul a incercat sa schimbe natura ale carei legi aspre trebuiau respectate pentru a supravietui, in ultimele doua secole s-a facut insa simtita, prin comportament si conceptie, incercarea omului de a o domina, de a utiliza in folos propriu toate bogatiile naturale, accentuandu-se conflictul dintre procesele ciclice naturale ale ecosferei si cele liniare ale tehnologiilor create si sustinute de civilizatia umana, ajungandu-se la ,,criza ecologica".
,,Atmosfera terestra este invelisul gazos , alcatuit din aer, care inconjoara Pamintul , fara o limita superioara precisa , avind o compozitie si proprietati constante pina la cca 3000m altitudine"1.
Ea actioneaza ca un strat protector , mentinind o temperatura prielnica vietii pe Pamint. Straturile din care este formata atmosfera actioneaza ca un depozit pentru diverse gaze. Atit structura atmosferei cit si modul de functionare in care se realizeaza circulatia aerului , au un effect cosiderabil asupra climei si a sistemelor climatice .
Invelisul gazos al Pamantului reprezentat de atmosfera terestra constituie unul dintre factorii esentiali existentei vietii pe planeta noastra. Dintre componentii aerului, cel mai important este oxigenul (O2). Acesta esteindispensabil respiratiei vegetale si animale, oxidarea reprezentand principalul proces din care rezulta energie in procesele vitale. Bioxidul de carbon din aer (CO2) intervine in asimilarea hranei la plante, iar azotul (N) atmosfericreprezinta una din verigile circuitului azotului in natura.
Daca ne punem sa cautam definitii ale poluarii, vom gasi multe, ca de exemplu aceasta: Poluarea atmosferica implica emanarea de substantedaunatoare organismelor vii. sau Intelegem prin poluarea aerului prezenta in atmosfera a unor substante straine de componenta normala a aerului, care in functie de concentratie si/sau timpul de actiune provoaca tulburari ale sanatatiiomului, creeaza disconfort populatiei dintr-un teritoriu, afecteaza flora si faunasau altereaza mediul de viata al omului".
Cea mai potrivita si exacta mi se pare cea data de Organizatia Mondiala a Sanatatii. ,, Se vorbeste despre poluare atmosferica atunci cand una saumai multe substante sau amestecuri de substante sunt prezente in atmosfera incantitati sau pe o perioada care pot fi
periculoase pentru oameni, animale, sau plante si contribuie la punerea in pericol sau vatamarea activitatii sau bunastarii persoanelor".
Poluarea, printre alte clasificari, este clasificata in poluare naturala sau artificiala (antropogena).Procesele de productie industriala si productia de energie a industriei, economiei energetice, a focarelor sunt principalele surse ale poluarii atmosferice antropogene dar la acestea putem adauga orice arderi din care rezulta substante poluante.Sursele naturale principale ale poluarii sunt eruptiile vulcanice, furtunile de praf, incendiile naturale ale padurilor si altele cum ar fi gheizerele sau descompunerea unor substante organice.
Sursele naturale de poluare a aerului nu provoaca decat in mod exceptional poluarii importante ale atmosferei. Cea mai comuna dintre poluarile naturale este poluarea cu pulberi provenite din erodarea straturilor superficiale ale solului, ridicate de vant pana la o anumita altitudine. Furtunile de praf pot constitui uneori factori de poluare care pot influenta si asuprasanatatii populatiei, in apropierea unor zone aride sau de desert. In anumite conditii meteorologice s-au semnalat transporturi masive de praf de sol pana la distante apreciabile de la locul de producere.
De asemenea, intre sursele naturale de poluare putem mentiona eruptiile vulcanice,emanatiile de gaze din sol, poluarea produsa de procese naturale de descompunere in sol asubstantelor organice, incendiile din paduri etc. Aceste surse au produs efecte pina acum si constituie acea portiune a problemei asupra careia activitatile de control pot avea un efect redus sau chiar nici un efect.
,,Poluantii din atmosfera se impart in doua grupe mari :1.poluanti primari , care sunt emisi direct din surse indentificate sau identificabile si:2.poluanti secundari care sunt produsi in aer prin interactiunea a doi sau mai multi poluanti sau prin reacttia cu anumiti constituenti ai aerului''1.
Sursele de poluare antropogena sunt :
a)poluarea datorata industriei;
b)poluarea datorata combustiei;
c)poluarea datorata transportului;
d)poluarea radioactiva.


Fisiere în arhivă (1):

  • Efectele poluarii atmosferice asupra climei si a mediului inconjurator.pdf

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Daniela Marinescu ''Tratat de dreptul mediului'' Editura Universul Juridic Bucuresti 2007
2. Mircea Dutu '' Dreptul Mediului '' Editura C.H.Beck 2008
3. Prof. univ. dr. Raducan Oprea '' Legislatie de protectie a mediului ''
Editura Europlus Galati 2007
4. Prof. univ. dr. Raducan Oprea'' Dreptul mediului inconjurator '' Editura Europlus Galati 2007
5. Gheorghe Iancu "Drepturile fundamentale si protectia mediului'' Bucuresti 1998
6. Lucica Rosu,Carmen Maftei ''Legislatia mediului vol.1 Legislatie orizontala'' Editura Matrix Rom Bucuresti 2007
7. https://www.eea.europa.eu/ro
8. http://www.consilium.europa.eu/ro/
9. https://ec.europa.eu/commission/priorities/energy-union-and-climate_ro
10. http://eur-lex.europa.eu/homepage.html
11. https://cop23.unfccc.int/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!