Efectele Psihologice ale Bolii asupra Personalitatii Femeilor Bolnave de Cancer Mamar

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
- motivarea alegerii temei
- problematica
- istoricul cercetarilor
- argument metodologic
- structura lucrarii

Partea I
Concepte teoretice privind impactul cancerului 
asupra personalitatii femeilor bolnave
1. Notiuni generale privind formarea si dezvoltarea personalitatii
2. Cancerul mamar - obsesia femeii adulte
3. Urmarile depistarii cancerului mamar in planul dezvoltarii 
psihice a femeii
4. Aspecte de psihoterapie in tratarea pacientelor cu cancer mamar

Partea a II-a
Cercetare practica
1. Obiectivele si ipotezele cercetarii
2. Descrierea lotului experimental
3. Metode si tehnici folosite
4. Prezentarea si analiza datelor
5. Concluzii si propuneri


Extras din licenta Cum descarc?

Motivatia alegerii temei. In literatura de specialitate problematica psihoterapiei si a impactului unei boli grave cum este cancerul mamar asupra personalitatii este unul foarte raspandit, mai ales in ultima vreme. Astfel, desi exista numeroase studii teoretice care reusesc sa surprinda foarte bine dinamica acestor concepte luate singular, exista putine incercari de abordare in corelatie a cancerului mamar, a personalitatii femeii diagnosticate cu aceasta boala si a psihoterapiei aplicate acestei persoane. Instrumentul care face obiectul acestei lucrari isi propune sa masoare (mai mult decat sa epuizeze cognitiv) impactul bolii asupra personalitatii femeii bolnave de cancer. Acest instrument este construit folosind metodologia psihodiagnostica si are menirea de a completa din punct de vedere practic studiile teoretice precedente. 

Importanta problematicii analizate. In Romania de azi, cancerul mamar capata o amploare ingrijoratoare. Si totusi nu s-au elucidat o multime de probleme atat medicale cat si psihologice, legate de aparitia, evolutia si terapia bolii. Daca esti femeie si treci de o anumita varsta incepi deja sa iti pui intrebari: oare nu voi avea si eu asemenea probleme? Ce se intampla insa atunci cand cineva este diagnosticat cu cancer mamar? In afara evolutiei bolii asupra fizicului se mai poate inregistra si un impact asupra psihicului. Acest impact se releva atat la persoana diagnosticata cu cancer mamar - aparand intrebarea daca are si ce sanse are de a supravietui - cat si la aceea care a fost operata - inregistrandu-se adesea efecte in plan psihologic: scaderea stimei de sine, sentimentul inutilitatii etc.

Istoricul studierii problemei. Pe fundalul unor schimbari psihosociale care sunt evidente ne propunem sa cercetam nivelul impactului bolii asupra psihicului, prin relevarea relatiei dintre depistarea cancerului mamar si evolutia personalitatii femeii. 
Cancerul de san este cea mai raspandita forma de boala canceroasa la femei. Nici pana in ziua de azi cercetatorii nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste geneza si factorii care provoaca cancerul mamar. Atunci cand este depistat de timpuriu si localizat in zona sanilor, cancerul mamar este mai putin periculos, iar sansa de supravietuire este foarte mare. Cand boala este in stadiu avansat si se ajunge la operatie, in plan psihic au loc procese care afecteaza grav pacienta si atunci se impune o terapie atenta, care sa tina seama nu numai de aspecte medicale, ci si psihosociale.

Argument metodologic (structura lucrarii). Asa cum aratam la inceputul acestui demers introductiv, lucrarea de fata isi propune analiza din perspectiva psihologica si psihoterapeutica a femeii bolnave de cancer mamar, masurarea intensitatii impactului bolii asupra personalitatii femeii diagnosticate cu cancer. Lucrarea este construita in maniera psihodiagnostica si este structurata in doua parti, dintre care prima analizeaza problematica luata in studiu din punct de vedere teoretic, iar a doua este o cercetare a diagnosticului de cancer mamar in corelatie cu evolutia psihica. 
Partea teoretica a lucrarii este structurata, la randul ei, in patru sectiuni, analizand formarea si dezvoltarea personalitatii in conditii de normalitate (1. Notiuni generale privind formarea si dezvoltarea personalitatii), aspecte privind cancerul mamar si riscurile lui (2. Cancerul mamar - obsesia femeii adulte), impactul diagnosticarii cu cancer mamar asupra psihicului femeii bolnave (3. Urmarile depistarii cancerului mamar in planul dezvoltarii psihice a femeii) si aspecte de psihoterapie privind problematica analizata).
Cercetarea - construita dupa o structura clasica: ipoteze si obiective, prezentarea lotului experimental, analiza metodei de cercetare, prezentarea si interpretarea rezultatelor si concluziile desprinse din cercetare - isi propune sa evidentieze relatia dintre diagnosticul de cancer mamar si profilul psihologic al persoanelor care constituie esantionul, asadar sa masoare impactul bolii asupra personalitatii pacientelor. Am pornit in elaborarea cercetarii de la ideea-ipoteza ca in ce priveste personalitatea, la persoanele diagnosticate cu cancer mamar au loc procese psihice complexe legate de rolul de bolnav si atitudinea fata de aceasta situatie, acceptarea bolii, regresia afectiva si comportamentala, ideea mortii, exprimat prin capacitate de rationament moral, internalizarea valorilor si regulilor socio-morale si autocontrolul impulsurilor. Am considerat ca este necesara aprofundarea educatiei tineretului in scopul preventiei si consilierea psihologica a persoanelor diagnosticate cu cancer mamar si aflate sub supraveghere medicala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Psihologice ale Bolii asupra Personalitatii Femeilor Bolnave de Cancer Mamar.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!