Efectele surselor diferite de fosfor în hrana găinilor ouă consum asupra producției de ouă și a nivelului seric al calciului și fosforului

Extras din licență Cum descarc?

CAP.1.CONSIDERAȚII PRIVIND EVALUAREA NIVELULUI DE FOSFOR ÎN HRANA PĂSĂRILOR
1.1. Introducere
Fosforul este un element esenţial pentru toate formele de viaţă cunoscute, are rol cheie în desfaşurarea multor procese biochimice şi fiziologice şi intră în structura fiecărei celule a organismelor vii. Fosforul intră în componenţa acizilor nucleici şi a numeroase enzime, participă la transmiterea informaţiei genetice, joacă un rol esenţial în complexele de transport energetic din celule, intervine în structura fosfoproteinelor, nucleoproteinelor, compuşilor macroergici dar și în metabolismul osos. Împreună cu calciul, fosforul intervine în echilibrul acido-bazic, constituind unul dintre sistemele tampon ale sângelui (Na2HPO4/Na2HPO4 =1/5). Oasele reprezintă cel mai important organ de depozitare și conțin 85% din fosforul total din organism. Principalele componente anorganice ale oaselor sunt fosfaţii din săruri de calciu. 
Fosforul este esențial pentru animale atât pentru exprimarea potențialului genetic maxim, în creștere și dezvoltarea scheletului dar și în utilizărea eficientă a hranei. Deoarece fosforul are rol cheie în mineralizarea și dezvoltarea oaselor, necesarul pentru fosfor este manifest pe toata durata de creștere a animalelor. 
În dieta animalelor cu stomac unicompartimentat și în special la păsări competiția constă în a face disponibil fosforul prezent în hrană. Dieta pasărilor este bazată în ceea mai mare parte din componente din plante, iar în plante fosforul este prezent atașat moleculelor organice precum fosfolipidele și proteinele dar în cea mai mare parte este prezent în componența fitaților (compleși minerali ai acidului fitic). 
Fig.1.Complex mineral al acidului fitic
Fitaţii sunt insolubili la pH de 6,8-7,4 și sunt indisponibili pentru absorbţie la păsări la care aceaste limite de pH reprezintă limite fiziologice. Fosforul legat de fitați este biodisponibil pentru păsări în procent de la 0% la 50 % motiv pentru care, pentru a respecta normele de hrănire, hrana păsărilor trebuie suplimentată cu fosfor anorganic (tab. 1).
Tabelul 1
Necesarul de fosfor în hrană la păsări (1)
Păsări Fosfor disponibil în hrană (%)
Broileri 0,45-0,35
Găini ouătoare 0,35-0,30
Pui 0,45-0,35
Puicuțe 0,3
Curcani
- la îngrăsat
- de reproducție -
0,5
0,35
Perfecționarea continuă a hibrizilor pentru producția de carne și ouă pe de o parte și a soiurilor de plante furajere sărace în fosfor fitic, pe de altă parte impune corectarea normelor de hrană și a disponibilității materiilor prime furajere.
Conținutul în fosfor total (tP) al materiilor prime furajere variază în limite largi, dependent de o serie de factori precum solul, clima și soiul plantelor. Dacă conținutul în fosfor liber al cerealelor rămâne aproape constant, se înregistrează variații largi ale conținutului în fosfor fitic (PP) motiv pentru care s-au creat soiuri de porumb și soia cu conținut redus de fosfor fitic. Aceste aspecte sunt importante din punct de vedere nutrițional fiind cunoscut că păsările nu secretă în tubul digestiv enzimele necesare (fitază) care să disponibilizeze catitățile necesare de fosfor din fitați
Intrucât până 70% din fosforul total conținut de materiile prime furajere este indisponibil absorbției (ca fosfor fitic) se impune suplimentarea hranei cu fosfor anorganic și fitaze pentru asigurarea necesarului de fosfor absorbabil.
Creșterea reprezentării în materiile prime furajere și în nutrețurile combinate a fosforului total, liber și fitic și măsura disponibilizării fosforului fitic cu fitaze este importantă în aprecierea aportului de fosfor în hrana animalelor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Efectele Surselor Diferite de Fosfor in Hrana Gainilor Oua Consum Asupra Productiei de Oua si a Nivelului Seric al Calciului si Fosforului.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!