Efectele Surselor Diferite de Fosfor in Hrana Gainilor Oua Consum Asupra Productiei de Oua si a Nivelului Seric al Calciului si Fosforului

Extras din licenta Cum descarc?

CAP.1.CONSIDERATII PRIVIND EVALUAREA NIVELULUI DE FOSFOR IN HRANA PASARILOR
1.1. Introducere
Fosforul este un element esential pentru toate formele de viata cunoscute, are rol cheie in desfasurarea multor procese biochimice si fiziologice si intra in structura fiecarei celule a organismelor vii. Fosforul intra in componenta acizilor nucleici si a numeroase enzime, participa la transmiterea informatiei genetice, joaca un rol esential in complexele de transport energetic din celule, intervine in structura fosfoproteinelor, nucleoproteinelor, compusilor macroergici dar si in metabolismul osos. Impreuna cu calciul, fosforul intervine in echilibrul acido-bazic, constituind unul dintre sistemele tampon ale sangelui (Na2HPO4/Na2HPO4 =1/5). Oasele reprezinta cel mai important organ de depozitare si contin 85% din fosforul total din organism. Principalele componente anorganice ale oaselor sunt fosfatii din saruri de calciu. 
Fosforul este esential pentru animale atat pentru exprimarea potentialului genetic maxim, in crestere si dezvoltarea scheletului dar si in utilizarea eficienta a hranei. Deoarece fosforul are rol cheie in mineralizarea si dezvoltarea oaselor, necesarul pentru fosfor este manifest pe toata durata de crestere a animalelor. 
In dieta animalelor cu stomac unicompartimentat si in special la pasari competitia consta in a face disponibil fosforul prezent in hrana. Dieta pasarilor este bazata in ceea mai mare parte din componente din plante, iar in plante fosforul este prezent atasat moleculelor organice precum fosfolipidele si proteinele dar in cea mai mare parte este prezent in componenta fitatilor (complesi minerali ai acidului fitic). 
Fig.1.Complex mineral al acidului fitic
Fitatii sunt insolubili la pH de 6,8-7,4 si sunt indisponibili pentru absorbtie la pasari la care aceaste limite de pH reprezinta limite fiziologice. Fosforul legat de fitati este biodisponibil pentru pasari in procent de la 0% la 50 % motiv pentru care, pentru a respecta normele de hranire, hrana pasarilor trebuie suplimentata cu fosfor anorganic (tab. 1).
Tabelul 1
Necesarul de fosfor in hrana la pasari (1)
Pasari Fosfor disponibil in hrana (%)
Broileri 0,45-0,35
Gaini ouatoare 0,35-0,30
Pui 0,45-0,35
Puicute 0,3
Curcani
- la ingrasat
- de reproductie -
0,5
0,35
Perfectionarea continua a hibrizilor pentru productia de carne si oua pe de o parte si a soiurilor de plante furajere sarace in fosfor fitic, pe de alta parte impune corectarea normelor de hrana si a disponibilitatii materiilor prime furajere.
Continutul in fosfor total (tP) al materiilor prime furajere variaza in limite largi, dependent de o serie de factori precum solul, clima si soiul plantelor. Daca continutul in fosfor liber al cerealelor ramane aproape constant, se inregistreaza variatii largi ale continutului in fosfor fitic (PP) motiv pentru care s-au creat soiuri de porumb si soia cu continut redus de fosfor fitic. Aceste aspecte sunt importante din punct de vedere nutritional fiind cunoscut ca pasarile nu secreta in tubul digestiv enzimele necesare (fitaza) care sa disponibilizeze catitatile necesare de fosfor din fitati
Intrucat pana 70% din fosforul total continut de materiile prime furajere este indisponibil absorbtiei (ca fosfor fitic) se impune suplimentarea hranei cu fosfor anorganic si fitaze pentru asigurarea necesarului de fosfor absorbabil.
Cresterea reprezentarii in materiile prime furajere si in nutreturile combinate a fosforului total, liber si fitic si masura disponibilizarii fosforului fitic cu fitaze este importanta in aprecierea aportului de fosfor in hrana animalelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Surselor Diferite de Fosfor in Hrana Gainilor Oua Consum Asupra Productiei de Oua si a Nivelului Seric al Calciului si Fosforului.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!