Eficienta si Risc in Activitatea Economica

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 
Capitolul 1 Eficienta economica a investitiei 
1.1. Conceptul de eficienta economica a investitiei 
1.2. Decizia investitionala si motivatia ei 
Capitolul 2 Eficienta resurselor unei afaceri 
2.1. Eficienta investitiilor materiale 
2.1.1. Implicatiile timpului asupra eficientei investitiilor materiale 
2.1.2. Efortul total pentru un obiectiv de investitii 
2.1.3. Efectele investitiilor materiale 
2.1.4. Sistemul indicatorilor de analiza si eficienta ai investitiilor materiale 
2.2. Eficienta investitiilor financiare 
2.3. Eficienta investitiilor nonsubstantiale (intangibile) 
2.3.1. Eficienta investitiilor pentru imbunatatirea calitatii produselor. 
2.3.2. Eficienta investitiilor in informatia stiintifica si aplicarea ei in productie 
2.4. Eficienta activitatilor unei afaceri 
2.4.1. Eficienta activitatii de cercetare-dezvoltare 
2.4.2. Eficienta activitatii comerciale 
2.4.3. Eficienta activitatii de personal 
2.4.4. Eficienta managementului 
Capitolul 3 Riscul in activitatea economica 
3.1. Risc si incertitudine in economia moderna 
3.2. Riscul in activitatea agentilor economici 
3.2.1.Definire, esenta si tipologia riscurilor 
3.2.2. Aparentele obiective si subiective ale riscului 
3.3 Clasificarea si caracteristicile riscului 
3.3.1. Riscul politic 
3.3.2. Riscul operatiunilor in valuta 
3.3.3 Riscul contractual 
3.3.4. Riscul comercial 
3.3.5. Riscurile de inovatie 
3.3.6. Riscul investitorilor pasivi 
Capitolul 4 Riscul de tara si riscurile intreprinderii 
4.1. Riscul de exploatare 
4.2. Riscul financiar 
4.3. Riscul inovativ (tehnic) 
Capitolul 5 Conceptul investitorului roman 
Concluzii si propuneri 
Bibliografie 3


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Intr-o economie de tip simplificat agentii economici au fost obisnuiti ca "regulile jocului" sa fie dictate. Directivele, normele, planurile, deciziile, instructiunile, preturile reglementate, fondul resurselor alocate formau acel sistem economic si administrativ in care agentii economici derulau o activitate linistita si fara griji.
Odata cu trecerea laeconomia de piata agentii economici au devenit liberi in organizarea si derularea activitatilor lor. Dar libertatea economica a adus cu ea riscul si incertitudinea. Activitatea in astfel de conditii impune anumite conditii, principala fiind cea de a avea capacitatea de a nu ignora riscul, de a-l putea preveni si ai estima influenta.
Atat in literatura de specialitate cat si in practica economica, intr-o economie in tranzitie este foarte dificil de a gasi regulile stricte de aplanare a riscurilor. In plus, chiar in tarile cu cu o economie dezvoltata nu au fost gasite raspunsuri concrete, care ar fi legile sau regulile de a exclude riscurile. Concluzia la care au ajuns specialistii acestui domeniu este ca riscurile nu pot fi excluse si de aceea este foarte important de a sti sa le estimezi.
Peter Druker avea perfecta dreptate, apreciind ca un manager eficient trebuie sa dedice cel putin 50% din timpul sau de munca activitatilor de analiza si diagnosticului. Este extrem de important ca printre alte analize facute, o parte importanta sa fie dedicata riscurilor, pentru ca succesul strategiei deciziei se bazeaza pe decizia economica care la randul ei este direct legata de risc.
In Romania, riscurile legate de domeniul economic sunt putin analizate, iata de ce scopul acestei lucrari este sistematizarea asupra metodelor de evaluare a riscurilor intr-o economie in tranzitie.
In functie de scopul propus sarcinile acestei lucrari sunt urmatoarele:
o de a defini riscurile
o de a determina aparentele subiective si obiective ale riscurilor
o de a clasifica riscurile
o de a expune unele metode de analiza a riscurilor interne si externe cu care iintreprinderea se confrunta
o de a studia metodele de estimare a riscului financiar pentru a putea dirija eficient cu el
CAPITOLUL 1 
EFICIENTA ECONOMICA A INVESTITIEI
Raportul dintre eforturi si efectele valorice ofera elementele esentiale pentru alegerea variantei de investitii fara a putea constitui criteriul unic de optiune. Datorita unor cauze multiple si complexe raportul dintre efort si efectele valorice nu poate reflecta decat in parte efectele materiale si sociale ale variantei analizate.
Cat priveste efectele materiale, reflectarea lor nu e posibila decat prin folosirea unui numar relativ mare de indicatori tehnico-economici, dintre care unii pot fi exprimati in unitati de masura naturala, ceea ce complica generalizarea
Indicatoii de eficienta economica a investitiei pot fi:
1) valori
2) naturali
Indicatorii valorici se exprima de regula in forma baneasca, dar pot fi
exprimati in ele exceptii( durata de recuperare a investitiei, desi se exprima in ani e un raport intre cheltuieli si venituri)
Indicatorii naturali caracterizeaza eforturile si efectele de investitii prin prisma valorii lor de utizare a intrebuintarilor utilizate sau rezultate.
Indicatori de valori:-indicatori de baza; indicatori suplimentari
Indicatori de valori de baza avand un grad inalt de sintetizare caracterizeaza prin continutul lor aspectele esentiale si deci sunt aplicabili in general analizei in oricare ramura a economiei nationale. Indicatori de valori suplimentari-caracterizeaza aspecte partiale sau analitice ale eficientei economice a investitiei. Acesti indicatori tin seama de aspectele specifice ramurei respective, prin aceasta completand elementele de fundamentare furnizate de indicatorii de baza.
Dintre indicatorii valorici de baza:-durata de recuperare; investitia specifica; costul pe unitate de produs; cursul de revenire; rentabilitate;indicatori suplimentari:-consumuri specifice de materii prime si materiale; -cheltuieli unitare de exploatare a masinilor si utilajelor; solutii constructive; indicatori statistici
a) indicatori de antecalcul (nu existe date de comparatie)
b) indicatori normativi (limitativi)
a) se stabilesc in dinamica pe baza unui fond de date existent cu privire la obiective de investitii similar realizate.
In functie de sfera de aplicare a indicatorilor:-indicatori generali- in rentabilitate, urmaresc anumite parti ale investitiei;-indicatori partiali
Grupate dupa importanta lor in adoptarea deciziilor de investire:
-indicatori cu caracter general:-capacitatea de productie; costul productiei; numarul personalului; productivitatea muncii; profitul si acumularile
-indicatori de baza:-volumul investitiilor; investitia specifica; productia obtinuta; productia obtinuta la 1000 mijloace fixe
-indicatori specifici diferitelor ramuri de activitate
-indicatori suplimentari
-indicatori de ordine teoretica
-indicatori vehiculati in practica
Pentru determinarea indicatorilor de eficienta economica de investitii se utilizeaza o serie de marimi de calcul: valoarea investitiilor; valoarea constructie-montaj; valoarea utilajelor; valoarea cumularilor banesti; volumul cheltuielilor de exploatare
Marimile de calcul au caracter de indicatori initiali, in raport cu indicatorii de eficienta, care constituie marimi derivate. Eficienta economica a variantelor de investitii poate fi exprimata corect numai daca in calcul se oglindeste intreg efortul investitional, financiar.
De aceea ea trebuie sa cuprinda urmatoarele marimi:-investitia directa; investitia colaterala; investitia conexa; volumul, efectul economic al imobilizarilor, fondurile de investitii in perioada de constructie; mijloacele circulante aferente capacitatii de productie; alte cheltuieli
Investitia directa cuprinde totalitatea cheltuielilor prevazute in devzele pe obiect, legate nemijlocit de crearea unor noi fonduri fixe, modernizarea, dezvoltarea, reutilarea celor existente. Investitia colaterala cuprinde valoarea lucrarilor legate teritorial sau functional de investitiile directe. Ele asigura obiectivul de baza cu utilitati (alimentare cu apa, gaze, energie electrica, energie termica)
Investitiile conexe reprezinta cheltuielile de investitii necesare a se efectua in alte ramuri sau sectoare de activitate, ca urmare a optiunii pentru investitie directa. In afara de elementele mentionate in calculul investitiei totale se mai rea in vedere:-volumul mijloacelor circulante cu care se dateaza la infiintarea noilor obiective, precum si pierderile din ocuparea terenului pentru construireaobiectivului respectiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta si Risc in Activitatea Economica.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!