Elaborarea Sistemului de Metadate Statistice Destinate Asigurarii Functionalitatii Depozitului de Date al Biroului National de Statistica

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
Actualitatea temei. In conditiile zilei de astazi datele si previziunile statistice au o mare importanta in cadrul economiei nationale. De aceea a avea niste date statistice veritabile este foarte important. Odata cu dezvoltarea tehnologiilor informationale suportul datelor statistice primare a trecut treptat de la hartie la suporti electronici - la inceput in fisiere textuale iar mai tarziu in baze de date. In prezent practic nici un sistem informatic nu poate exista fara a avea in cadrul sau integrata o baza de date, nemaivorbind de institutia in cauza - Biroul National de Statistica, a carui activitate principala este stocarea si analiza datelor statistice.
Este evident din cele spuse mai sus ca performanta sistemului informatic depinde de calitatea stocarii datelor, deci depinde de calitatea bazei de date. Din pacate in prezent stocarea datelor primare se face in baze de date locale si putin fiabile. Prin urmare centralizarea pe cat posibila a datelor primare ar fi o solutie foarte buna, deoarece ar permite reducerea redundantei de date, care in prezent este destul de mare.
Scopul tezei de licenta in cauza este dictat de necesitatea proiectarii depozitului de metadate statistice in cadrul Biroului National de Statistica. Acesta trebuie realizat in scopul asigurarii Biroului National de Statistica cu informatie operativa privind activitatea statistica si oferirii posibilitatii prelucrarii informatiei primare pentru efectuarea cercetarilor statistice.
Astfel, existenta informatiei operative veridice si oportune ar permite de a anticipa fenomenele negative sau de a delimita si incuraja efectele pozitive ale conjuncturii socio-economice de moment precum si studiul statistic ordinar. In acest sens Sistemul informatic care va folosi aceasta baza de metadate va oferi mijloace moderne de colectare, verificare si prelucrare a informatiei primare statistice care ar permite, pe de o parte, reducerea semnificativa a duratei procesului decizional iar pe de alta parte crearea unei imagini obiective a situatiei economice in ramurile economiei nationale.
Una din ideologiile de baza impuse acestui sistem consta in impunerea strategiei de asigurare a posibilitatii proiectarii si implementare dinamice a cercetarilor statistice si nu implementarii rigide a unor tabele existente apriori. Astfel, in dependenta de necesitate, functionarii Biroului National de Statistica vor putea defini cercetari noi sau vor modifica cercetari existente. In acest caz, sistemul informatic va asigura versionarea cercetarilor statistice si corespondenta intre versiuni si valori ale cercetarilor statistice.
Acest lucru va asigura o flexibilitate si scalabilitate a solutiei informatice permitand ajustarea facila a sistemului informatic noilor conditii. Astfel, reiesind din necesitatile concrete, Biroul National de Statistica din Republica Moldova ar putea sa-si defineasca noi principii de organizare, colectare si prelucrare a informatiei fara a apela la serviciile programatorilor.
Toate acestea vor fi posibile doar in cazul implementarii recomandarilor Grupului Neuchatel privind elaborarea sistemelor informatice bazate pe conceptul de metadate. Implementandu-se acest concept, datele (unitatea elementara de informatie) incep sa capete sens lucru care faciliteaza esential procesul de prelucrare si analiza a lor.
Distingem cel putin 4 nivele sau categorii bine definite de metadate corespunzatoare acestui concept. Cum informatia la aceste nivele este de obicei corelata ca 1:N (din sus in jos) devine important sa asociem metadatele cu exact unul din aceste nivele. Bazandu-ne pe aceasta sistematizare a metadatelor urmatoarele categorii pot fi definite in sistemul de metadate:
- metadate conceptuale;
- metadate operationale;
- metadate de calitate;
- metadate fizice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elaborarea Sistemului de Metadate Statistice Destinate Asigurarii Functionalitatii Depozitului de Date al Biroului National de Statistica.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!