Elastomerii si Prelucrarea Lor

Extras din licenta Cum descarc?

Generalitati 
1. 1. Elastomerii si prelucrarea lor
Produsele industriale de prelucrare a elastomerilor prezinta sisteme multicomponente in a caror structura intra 10-15 (uneori si mai multe) materiale diferite care, pe parcursul procesului tehnologic, sunt modelate, suporta procese fizice si chimice si interactioneaza ajungand in forma unor obiecte unitare adecvate scopurilor pentru care au fost concepute.
Materiile prime folosite in procesele tehnologice pot fi grupate in urmatoarele categorii mari:
Elastomeri:
- naturali
- sintetici 
- produse de regenerare
Ingrediente:
- agenti de reticulare
- acceleratori si activatori
- sarje
- plastifianti
- antidegradanti etc. 
Istoria productiei de bunuri materiale nu a cunoscut produse si articole de imediata folosinta care sa exercite asupra omului o atractie mai mare decat cele confectionate din materiale polimere.
Functionalitatea, durabilitatea, aspectul si costul fac consumul actual al obiectelor din materiale polimere extreme de diversificat si de mare.
Inceputurile istoriei substantelor polimere se contopesc cu stravechi activitati de explorare a materiilor prime oferite omului de natura inconjuratoare. Primele informatii despre utilizarea elastomerului sub forma unui suc laptos obtinut din plantele producatoare de cauciuc din America de sud, pentru impregnarea incaltamintei si a altor obiecte de uz casnic dateaza din secolul al XV-lea.
Cu toate acestea abia in secolul al XVIII-lea au fost aduse in Europa primele monstre de cauciuc si au fost descrise proprietatile acestuia. In acelas timp s-au facut si unele incercari de a utiliza elastomerul pentru incleiere, stergerea creionului si cauciucarea tesaturilor.
Datorita rezistentei insuficiente si duratei scurte de folosire primele produse au fost putin avantajoase pentru scopuri practice. 
Etapa decisiva in evolutia industriei cauciucului a reprezentat-o descoperirea vulcanizarii acestuia cu ajutorul sulfului, la cald, in 1983 de catre americanul Charles Goodyear. Produsele vulcanizate sunt cu mult mai rezistente decat cauciucul brut, nu sunt lipicioase, sunt foarte elastice si stabile la actiunea solventilor si a caldurii.
Dupa descoperirea vulcanizarii, in decursul unui secol, consumul de cauciuc a crescut mai mult de doua mii de ori, caz destul de rar intalnit in industria utilizarii produselor naturale. Aceasta crestere rapida a avut loc in al 3-lea deceniu al secolului nostru ca urmare a dezvoltarii transportului auto, pentru fabricarea anvelopelor ce consuma 80% din totalul cauciucului produs. Aceasta nu inseamna ca rolul cauciucului in alte domenii ale economiei este mai putin important. Dupa cum este cunoscut cauciucul natural este o substanta macromoleculara de natura coleidala cu formula chimica bruta (C5H8)n unde (C5H8) este monomerul izopren, iar n este aproximativ 10.000.
1. 2. Termenul "cauciuc"
Materia prima obtinuta din latexul arborilor a fost denumita cauciuc, expresia isi are originea in limba bastinasilor din America de Sud, care il denumeau "cahu-chu" (lacrima copacului sau lemn curgator). Din aceasta denumire au derivate gaucha (spaniola)/ kautschut (germana) etc.
Denumirea "rubber" a fost data de englezi cand au descoperit ca acest material este bun sa stearga semnele de creion.
Dupa ce s-a stabilit ca molecula de cauciuc natural poate fi scindata in molecule componente de izopren, s-a cautat procedeul invers, adica din monomerul izopren sa se ajunga la polimer pe cale sintetica; astfel s-a dezvoltat productia de elastomeric sintetici sau cauciuc sintetic. Treptat termenul de elastomer s-a extins si la cauciucul natural brut.
In standardele de terminologie si in multe lucrari de specialitate denumirea de elastomer pentru materialul brut, nevulcanizat si de cauciuc pentru materialul vulcanizat.
Dar, in general, in literatura tehnica de specialitate, inclusiv in standarde, se intrebuinteaza termenul cauciuc atat pentru definirea materialului brut (natural sau sintetic), cat si pentru denumirea produsului ethnic, vulcanizat, deci cand se intelege din text despre care anume produs este vorba , se poate intrebuinta termenul cauciuc fara a se mai specifica daca se refera la elastomer sau la cauciuc vulcanizat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elastomerii si Prelucrarea Lor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!