Elemente de Psihologie a Infractorului si Victimei Criminalitatii Economico-Financiare

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
Capitolul I:
ELEMENTE DE PSIHOLOGIE A INFRACTORULUI SI VICTIMEI CRIMINALITATI ECONOMICO-FINANCIARE pag.2
Capitolul II
CARACTERISTICILE PERSONALITATII INFRACTORULUI pag..23
Capitolul III:
MOTIVATIA FAPTUITORILOR pag.32
Capitolul IV 
DEZASTRUL BARINGS pag.44
Capitolul V
BANCI INFOLRITOARE,CONTRIBUABILI FALITI pag.46
Capitolul VI
CRIMINALITATEA SI PROTECTIA SPECIILOR RARE DE FLORA SI FAUNA pag.48
Capitolul VII
CRIMINALITATEA SI PROTECTIA BUNURILOR CULTURALE pag. 50
BIBLIOGRAFIE pag.66


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
ELEMENTE DE PSIHOLOGIE A INFRACTORULUI SI VICTIMEI CRIMINALITATII ECONOMICO - FINANCIARE
Lumea financiar bancara si-a extins atat de bine si de profund filonul puterii in toate structurile statale tocmai datorita institutiilor financiar - bancare solid organizate si conduse potrivit unui ansamblu riguros de reguli si norme stabilite prin legi, regulamente si proceduri strict specifice. Ne aflam astfel intr-un teritoriu atat de inchis, incat uneori pare impenetrabil si atat de sofisticat, incat doar initiativa strict profesionala poate modifica regulamentele interioare si dispozitiile legale, care, adeseori prin formularea aparent confuza confera ,,impenetrabilitatea" sistemului de catre vreun instrument de verificare si control.
In cadrul legislatiei noastre, atat in Codul penal, cat si in Codul de procedura penala, privitor la raportul infractor - victima, atentia este concentrata maximal asupra celui ce savarseste fapta antisociala si mult mai putin asupra celui ce suporta efectele directe ale comiterii infractiunii, mai ales in cazul infractiunilor de violenta (omor, lovitura cauzatoare de moarte, viol, talharie etc.).
Desi victimei i s-a acordat mai putina atentie din fata legiuitorului, analiza si cunoasterea locului si rolului pe care acesta il ocupa atat in activitatea infractionala cat si in cea judiciara (depistarea si sanctionarea infractorului) contribuie, pe de o parte la formarea unor recomandari pentru conduita preventiva si autoprotectiva in raport cu pericolul victimizarii si, pe de alta parte, la o mai rapida si corecta aplicare a legii in cazul savarsirii infractiunilor. Prin victima intelegem ,,orice persoana umana care sufera direct sau indirect consecintele fizice materiale sau morale ale unei actiuni sau inactiuni criminale".
Dupa cum reiese din aceasta definitie, precum si din precizarile altor autori, victima inseamna intotdeauna fiinta umana, desi este necesar sa se faca o serie de precizari in acest sens. Victima este persoana care, ,,fara sa-si fi asumat constient riscul, deci fara sa vrea, ajunge sa fie jertfita in urma unei actiuni sau inactiuni criminale". Sunt asemenea exemple: politisti care, in indeplinirea misiunilor sunt raniti sau isi pierd viata; luptatori in confruntari militare; initiatorul actiunii criminale care isi pierde viata; infractorul ce isi pierde viata in cazul legitimei aparari.
Desi exista mai multe aspecte ce tin de relatia infractor - victima de care se intereseaza victimologii, cel mai important dintre ele se refera la faptul daca victimele pot sau nu sa imparta intr-o anumita masura responsabilitatea cu infractorii ce comit fapte de natura antisociala impotriva lor.
Introducand notiunea de ,,victima activanta", prin care intelege rolul jucat de victima in declansarea mecanismelor latente ale infractorilor, von Hentig ajunge la concluzia ca, direct sau indirect, si victima poarta o parte din vina in desfasurarea actiunii infractionale. Pe linia sustinerii ideii ca victima poarta o anumita raspundere in desfasurarea activitatii infractionale a aparut si conceptul de ,,potential de receptivitate victimala", propus de B. Mendelshon (1956) care inseamna gradul de vulnerabilitate victimala a unui individ, acesta fiind conditionat de o multitudine de factori, precum: varsta, sexul, aspect bio-constitutional, pregatire socio-culturala, Q.I., caracteristici psiho-comportamentale. De exemplu, neglijenta, superficialitatea, exagerarea eului, etc., pot corela cu valori crescute ale nivelului vulnerabilitatii victimale.
Gradul de vulnerabilitate victimala poate fi precizat prin intermediul a doua categorii de actori:
a) factori personali; retardatii mintal sau cei normali dar cu o valoare mai scazuta a Q.I., indivizi cu achizitii modeste pe linia educationala sau cei cu o redusa experienta sociala si interactionala pot fi usor victimizati de infractori, care folosesc minciuna si frauda; indivizii care sunt handicapati fizic, persoanele foarte in varsta sau fragile, minorii, femeile; este posibil ca ei sa fie destul de frecvent tinta atacului infractorilor violenti;
b) factori situationali; unii indivizi sunt in mare masura susceptibili de a fi victimizati decat altii in anumite perioade de timp sau cand se afla in anumite situatii. De exemplu, turistii constituie un grup vulnerabil, infractorii atacandu-i fara teama, stiind ca datorita unor consideratii legate in timp, bani etc., putini dintre acestia sunt dispusi sa participe la rezolvarea cazurilor de catre sistemul judiciar.
Specialistii din domeniul financiar au inceput sa recunoasca faptul ca victimele infractiunilor financiare (cum ar fi: substituirea de identitate, telemarketingul, fraudele din domeniul investitiilor si multe altele), au aceleasi nevoi ca si victimele infractiunilor comise cu violenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente de Psihologie a Infractorului si Victimei Criminalitatii Economico-Financiare.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!