Emigrarea

Cuprins licenta Cum descarc?

Argument 2
Capitolul I. Despre emigrare 4
1.Delimitari conceptuale ale emigrarii 4
2. Strategii de aculturatie ale imigrantilor si stresul asociat acesteia 5
Capitolul II. Aspecte psihosociale ale identitatii 10
Capitolul III. Personalitatea 17
1. Ce este personalitatea 17
2. Teorii ale personalitatii 20
3. Stima de sine 24
A. Delimitari conceptuale 24
B. Criterii ale autoestimarii 26
C. Tipuri de stima de sine 28
4. Locul controlului 31
Cap. IV. Stereotipurile 34
1. Definire 34
2. Stereotipurile ca produs al categorizarii sociale 34
3. Rezistenta in timp si perpetuarea stereotipurilor 39
Capitolul V. Obiectivele cercetarii 41
1. Design experimental si ipoteze 42
Capitolul VI. Metodologie si lotul investigat 44
Capitolul VII. Analiza si interpretarea rezultatelor 47
Capitolul VIII. Concluzii 68
ANEXE - Chestionar 71
BIBLIOGRAFIE 76


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Imigrarea este din ce in ce mai mult o problema pentru Romania: ,,exodul creierelor", dar nu numai, a devenit un fenomen uzual, parte a realitatii cotidiene: proportia romanilor care au rude de gradul II si chiar I emigrate - pe termene mai mult sau mai putin lungi, de multe ori chiar definitiv - este una extrem de ridicata.
Sub raportul varstei, emigrarea tinerilor romani este cea mai masiva; mai mult, varsta de la care tinerii se hotarasc - mai mult sau mai putin fortati de imprejurari - sa paraseasca tara pe termen nelimitat este din ce in ce mai coborata. Cei mai multi iau in calcul aceasta posibilitate inca de la terminarea studiilor liceale, emigrarea fiind in acest caz, fie o solutie pentru continuarea studiilor intr-un mediu academic perceput ca avand mai mult prestigiu, fie o optiune dezirabila sub aspect pecuniar imediat, chiar daca riscanta pe termen lung.
Cercetarea de fata are drept scop investigarea din perspectiva psihologica a acestei realitati, prin analiza etapei premergatoare emigrarii propriu-zise, si anume intentia de a emigra. Vom avea in atentie anumiti factori de ordin psiho-social care ar putea influenta aceasta intentie, sau care ar putea fi corelata acesteia. Aceste dimensiuni psiho-sociale, ca si interpretarile ce pot fi emise asupra influentelor constatate, vor fi adaptate realitatii imediate subiectilor asupra carora este orientata analiza, si anume adolescentii elevi ai claselor liceale terminale - clasa a XII-a.
Factorii psihologici din aria personalitatii avuti in atentie, a caror influenta asupra intentiei de emigrare urmeaza a fi testata, sunt locul controlului si stima de sine. Astfel, vom investiga diferentele dintre subiectii cu loc al controlului intern si cei cu loc al controlului extern in ceea ce priveste intentia de a emigra, pe de o parte, ca si cele dintre subiectii cu stima de sine de nivel ridicat si cei cu stima de sine de nivel redus in privinta acestei intentii.
Acestor variabile de ordin psihologic li se adauga, in planul cercetarii, cel al performantei scolare; in privinta sa, vom investiga existenta unor diferente intre subiectii cu performanta scolara de nivel ridicat si cei cu performanta scolara de nivel redus in privinta acestei intentii.Pe langa cercetarea efectelor principale ale acestor variabile, vom avea in vedere si eventualele efecte de interactiune dintre ele, adica dintre locul controlului si stima de sine, dintre stima de sine si performanta scolara, respectiv dintre locul controlului si performanta scolara.
De asemenea, vom avea in atentie eventuala asociere dintre intentia de emigrare si intensitatea stereotipului negativ despre romani, adica dintre dimensiunea psiho-comportamentala a emigrarii - intentia - si cea a perceptiei in-grupului din care subiectul urmeaza sa emigreze, si implicit a identitatii sale sociale. Ideea ce sta la baza acestei asocieri este aceea ca intre comportamentul social si perceptia sociala - in termeni stereotipici sau nestereotipici - exista determinari reciproce, ambele fiind componente esentiale ale identitatii sociale.
Capitolul I. Despre emigrare
1.Delimitari conceptuale ale emigrarii
Psihologia interculturala, aflata la granita dintre psihologie si antropologie este dedicata, in primul rand, misiunii de a descrie si intelege influenta factorilor culturali asupra progresului si a comportamentului uman, influenta care se traduce prin diversitatea universala a conduitelor umane si a comportamentelor cotidiene. Analizeaza adaptarea psihologica a indivizilor atunci cand trec intr-o cultura noua. Este examinata contributia factorilor culturali din campul perceptiei ca, de pilda cognitia, trasaturile de personalitate si socializarea.
Imigrarea a devenit de putin timp un obiect de studiu pentru psihologii sociali, atunci cand problemele relatiilor umane au devenit in mod clar manifeste atat pe plan individual, cat si la nivelul grupurilor sociale.
Termenul de ,,imigrant" se aplica numai persoanelor care s-au deplasat in mod mai mult sau mai putin voluntar dintr-o societate pentru a se instala definitiv intr-o alta societate.
Cele doua caracteristici ale imigrarii (voluntarism si durata a sederii) presupun atitudini si motivatii individuale bine precizate. Atunci cand deplasarea este involuntara si are loc sub presiuni sociale si economice, termenul de ,,refugiat" este mai adecvat. Daca deplasarea este temporara, atunci trebuie utilizat termenul ,,rezident strain" (mana de lucru straina cu un permis de sedere de scurta durata sau student strain) (Berry & Kim, 1988). Uzantele populare si categorizarile juridice specifice fiecarei tari de primire contribuie negativ, tinzand sa amestece cele trei categorii grupandu-le sub termenul de imigrant. Cu acest lexem sunt identificati, deseori si descendentii imigrantilor, desi nascuti si educati in noua tara care nu mai sunt, de fapt, imigranti, in ciuda apartenentei lor la un grup etnic diferit si a manifestarii de comportamente specifice din punct de vedere cultural.
In Franta aplicarea restrictiva a termenului ,,imigrant" muncitorilor specializati sau nu, veniti aici pentru a cauta de lucru, neincluzand in aceasta categorie tehnicienii, cadre administrative sau intelectualii care au ales sa se stabileasca pe pamant francez.


Fisiere in arhiva (1):

  • Emigrarea.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!