Energia Geotermala

Cuprins licenta Cum descarc?

1.Energia geotermala 2
1.1.Istoric dezvoltare 2
1.2.Aspecte generale privind energia geotermala 3
1.3.Tipuri de resurse geotermale 5
1.4.Caracteristici ale resurselor geotermale 8
1.5.Localizari importante pe glob 10
2.Utilizarea resurselor geotermale 12
2.1.Tehnici de explorare a resurselor geotermale 14
3.Impactul asupra mediului inconjurator a utilizarii resurselor geotermale 16
4.Aspecte economice ale utilizarii energie geotermale 17
5.Studiu de caz: Potentialul geotermal al Romaniei 18
5.1.Analiza potentialului geotermal in Timis 25
5.2.Valorificarea energiei geotermale in judetul Bihor 27
5.2.1.Zacamantul geotermal Bors 30
5.2.2.Zacamantul geotermal Ciumeghiu 31
5.2.3.Zacamantul geotermal Livada 31
6.Politica Uniunii Europene in domeniul energiei - provocari actuale 32
7.Obiectivele politicii energetice a Uniunii Europene 33
8.Strategia ,,Europa 2020" 36
8.1.Obiectivele 20-20-20 36
9.Concluzii 38
10.Bibliografie 40


Extras din licenta Cum descarc?

1.Energia geotermala
1.1.Istoric dezvoltare
Aplicatiile energiei geotermale dateaza tocmai din Grecia antica, Roma, Babilon si Japonia unde izvoarele cu apa termala se foloseau in statiunile balneare. Inca de la inceputul acestui secol, izvoarele termale din Italia, Germania si Islanda au fost construite artificial de catre oameni. Utilizarea aburilor naturali si a apei calde pentru incalzirea de locuinte si asa numitele locuinte "green" au fost pentru prima data dezvoltate in tarile din mijlocul Europei si in nord. In 1943, un program ambitios de a exploata apa calda naturala pentru incalzirea de locuinte si pentru scopuri industriale a fost initiat la Reikjavik, Islanda.
Cateva tari, printre care si SUA, utilizeaza in prezent, la scara mai mica, incalzirea hidrotermala. Orasele Boise din statul Idaho si Klamath Falls din statul Oregon, sunt partial incalzite de izvoarele termale din imprejurimi. 
Sursele energiei hidrotermale au mai fost folosite si pentru pescuit, progresarea hartiei, desalinizarea apei si curatarea cu aburi. Caldura hidrotermala mai poate fi folosita ca o sursa directa de incalzire pentru refrigerare si ca unitate de aer-conditionat. Apele naturale hidrotermale mai pot servi ca surse de extractie a apei minerale si potabile. Un mare impact potential al energiei geotermale se gaseste in productia de energie electrica. Aplicatia energiei geotermale in generarea de energie electrica a inceput in Lardarello, Italia in 1904. Constructia unei centrale de 250 kw a fost initiata in decursul anului urmator. 
Operatiunea comerciala la centrala din Lardarello a inceput in 1912 si a ramas singurul exemplu de productie a energiei electrice din surse geotermale pana in 1958 cand o centrala mica aflata in zona Wairkai din Noua Zelanda a fost convertita pentru operatiuni comerciale. Doi ani mai tarziu, campul Goysers din California a fost pus si el in uz comercial si in prezent furnizeaza energie la cel mai mic pret din zona orasului San Francisco. Pana in anul 1973, opt tari foloseau energie geotermala (pentru producerea energiei electrice) cu o capacitate cumulativa de aproape 1.06 x ?10?^3 MWe , care este aproximativ 0.1% din energia electrica a lumii. Ar trebui notat ca dezvoltarea unei capacitati aditionale de resurse de energie geotermala din Noua Zelanda a fost oprita din cauza recentelor descoperiri de gaz natural, gazul natural fiind recunoscut ca fiind mai economic in acea regiune. Programul de dezvoltare a energiei geotermale a fost totusi reactivat in Noua Zelanda. 
In 1973 capacitatea de generare a energiei geotermale in SUA era de 396 MWe ceea ce coresponda cu 0.1% din capacitatea totala de generare a energiei in America. Puterea de a genera energie geotermala era asteptata sa atinga 923 MWe pana in 1977. Evaluarile potentiale pe termen lung pentru aceasta resursa difera semnificativ. Proiectiile pana in anul 2015 de instalatii in SUA sunt de 7.5 x?10?^4 MWe. 
Este interesant de remarcat ca 99% din interiorul Pamantului se gaseste la o temperatura de peste 1000?C, iar restul de 1% se gaseste la o temperatura de peste 100?C. Aceste elemente sugereaza ca interiorul Pamantului reprezinta o sursa regenerabila de energie care merita toata atentia si care trebuie exploatata intr-o masura cat mai mare.
1.2.Aspecte generale privind energia geotermala
Energia geotermala reprezinta caldura acumulata in roci si in fluidele ce umplu porii acestora. Energia geotermala este energia termica continuta de materia anorganica din interiorul Pamantului sub forma de caldura sensibila si produsa in cea mai mare parte din descompunerea lenta a substantelor radioactive naturale existente in toate tipurile de roca. Caldura provine din energia care se propaga radial de la centru catre exteriorul Pamantului si este furnizata continuu. Temperatura inalta de la centrul Pamantului se explica prin originea Pamantului, prin existenta izotopilor radioactivi de uraniu (U238, U235), thorium (Th232) si potasiu (K40) in Pamant. Procesul de propagare se desfasoara in permanenta si se poate spune ca energia geotermala este o sursa de energie inepuizabila. Energia geotermala este una din alternativele care pot satisface nevoia omului pentru energie, minimizand impactul asupra mediului. 
In zona in care, din cauza temperaturii ridicate, rocile se gasesc in stare topita (de magma), caldura se transmite in cea mai mare parte prin convectie datorita miscarii masei topite si prin conductie in proportie mai redusa. In zonele cu temperaturi mai scazute, caracterizate prin faptul ca materia se gaseste in stare solida, caldura se transmite numai prin conductie. 
Gradientul geotermal exprima cresterea temperaturii cu adancimea, valoarea medie fiind de 2,5-3?C/100 m, ceea ce corespunde unei temperaturi de 100?C la 3000 m adancime. Exista numeroase zone unde valoarea gradientului geotermal difera considerabil fata de valoarea medie. Spre exemplu in zonele unde platoul de roca a suferit prabusiri rapide si bazinul este umplut cu sedimente ,,foarte tinere" din punct de vedere geologic, gradientul geotermal poate fi mai mic de 1?C/100 m. Pe de alta parte in alte zone geotermale gradientul depaseste de cateva ori media.
In general, valoarea acestui gradient este de 250C/km, insa exista numeroase zone in care gradientul termic din apropierea scoartei este mult mai mare. Aceste zone sunt adevarate rezervoare termale subterane, de energie geotermica de potential ridicat, care, in anumite conditii favorabile, pot fi exploatate pentru a deservi instalatiile de incalzire si instalatiile de preparare a apei calde menajere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Energia Geotermala.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!