Epidemiologia Leucozei Enzootice Bovine

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.3
CAPITOLUL I.4
DATE BIBLIOGRAFICE PRIVIND LEB.4
1.1Definitie.4
1.2 Istoric.4
1.3Etiologie.5
1.4 Caractere epidemiologice.6
1.5 Patogeneza.7
1.6 Manifestari clinice.10
1.7.Leziuni anatomopatologice.14
1.8 Mijloace de depistare si diagnostic.17
1.9 Prognostic.21
1.10 Tratament. 21
1.11 Profilaxie si combatere.22
CAPITOLUL II.25
CERCETARI PROPRII.25
2.1 Material si metode.25
2.1.1 Organizarea sistemului de supraveghere si diagnostic la nivel judetean.25
2.1.2 Colectarea, centralizarea si comunicarea datelor.26
2.1.3 Tehnici de depistare si diagnostic.28
2.2 Istoric si evolutia bolii in judet.35 
2.3 Strategia luptei impotriva bolii in judet.38
2.3.1 Planul strategic.38 
2.3.2 Programul special de combatere a bolii.42
2.4 Cercetari privind dinamica bolii in judetul Vaslui.49
2.4.1. Rezultate si discutii. . 50 
Concluzii .66
Bibliografie.67


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
La inceputul secolului trecut, Amedeo Borell (1903), unul dintre elevii lui PASTEUR afirma ca " celula canceroasa poarta in ea un agent virulent care ii serveste drept excitant continuu pentru diviziunea sa".
Putem afirma cu certitudine astazi, odata cu descoperirea virusurilor leucemogene, sarcomatogene si a unor gene localizate in celule (oncogene) ca cele afirmate corespund cu realitatea.
Cresterea incidentei oncopatiilor si pierderile economice inregistrate in sectorul bovin ca si implicatiile sanitare ale acestora au impus diversificarea observatiilor clinice si cercetarilor experimentale, leucozele bovine constituind un punct de referinta la aceasta specie. 
La noi in tara cercetarile pentru cunoasterea si gasirea unor metode eficiente de combatere a acestor boli sunt impulsionate de aparitia tumorilor la bovinele de import, in special la cele din rasa Rosie daneza dar si Bruna letona, Rosie estona, Rosie ucraineana si Rosie poloneza. (4)
Desi se preconiza la inceputul anilor 90 indemnizarea majoritatii efectivelor de taurine pana in anul 2000, circulatia animalelor si aplicarea ineficienta a programului de eradicare a bolii a facut imposibil acest lucru.
Este necesara de aceea o abordare a problematicii din perspectiva epidemiologica ce asigura conduita de prevenire si combatere a acestei boli, situandu-se in acelasi timp la baza tuturor programelor de asanare si eradicare(22).
CAPITOLUL I
DATE BIBLIOGRAFICE
1.1. DEFINITIE
Leucoza enzootica bovina este o boala infectioasa cu evolutie cronica caracterizata prin malignizarea limfocitelor si uneori a celulelor reticulare din tesuturi si organe (3), cu proliferarea continua si necontrolata a mezenchimului activ (17).
1.2. ISTORIC
Prima semnalare a bolii a fost facuta de Bollinger in 1864 si apoi de Siedamgrotzky in 1878, ulterior aceasta oncopatie fiind descrisa de numerosi autori din cele mai diverse tari ale lumii.
Dobberstein si Paarman (1932) introduc termenul de "leucoza" folosit la animale.
Notiunea de leucoza enzootica a fost formulata pentru prima data de Goetze in anul 1954, conceptul de boala fiind consolidat in urma studiilor efectuate timp de mai multi ani de Bendixen in Danemarca (3).
In Romania boala este diagnosticata pentru prima oara de Suteanu(1954), la un taur de rasa rosie (4). 
Comfirmarea stiintifica a etiologiei virale a leucozei bovine este facuta de Dutcher si Nazerian (1964), in urma evidentierii cu ajutorul microscopului electronic a oncoretrovirusurilor de tip C, in sangele si laptele vacilor leucemice (3).
1.3. ETIOLOGIE
Virusul leucozei bovine este un virus ARN incadrat in familia Retroviridae, subfamilia Oncovirinae, tipul C bovin (6).
Descrierea agentului etiologic a pus capat unei serii intregi de supozitii referitoare la etiologia bolii (15).
Din punct de vedere biochimic virusul este alcatuit dintr-un lant de acid ribonucleic cu doua subunitati, de 30S. Greutatea virusului stabilita prin ultracentrifugare este de 70S. 
Prezenta pe suprafata limfocitelor predestinate sa recunoasca antigenele virale a receptorilor specifici sta la baza declansarii raspunsului imun dar din nefericire acestia nu au efect protector pentru evolutia procesului neoplazic in organism. 
Ordinea asezarii bazelor nucleotidice ce alcatuiesc molecula de ARN a fost clarificata de Sagata (1964), care a identificat in genomul viral 8714 baze purinice, grupate sub forma genelor gag, pol, env tax si rex. La extremitati se afla segmentele repetitive terminale (LTR) cu ajutorul carora se produce integrarea virusului in genomul celular.
Virusul este cultivabil in culturi celulare,fitohemaglutinina (PHA) adaugata in mediul de cultura accelerand replicarea virala in limfocitele infectate.


Fisiere in arhiva (4):

  • BIBLIO FINAL.doc
  • Coperta.doc
  • Epidemiologia Leucozei Enzootice Bovine in Judetul Vaslui.doc
  • PLANUL LUCRARII.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!