Ergoterapia in Boala Psihica

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins
Introducere 
Cap. I Boala psihica 
1. Delimitari conceptuale 
2. Date orientative in diagnosticul bolilor psihice 
3. Modele teoretice de abordare a afectiunilor psihiatrice 
4. Impactul tublurarilor psihice asupra individului 
5. Recuperarea bolnavilor psihici din perspectiva medicala
6. Reintegrarea socio-profesionala a bolnavilor psihici (acceptare in familie si societate, etc)
Cap. II Terapia ocupationala si ergoterapia 
1. Definirea TO si ergoterapiei
2. Istoria si bazele filozofice ale terapiei ocupationale si ergoterapiei 
3. Scopul, obiectivele si principiile/regulile de aplicare ale TO si ergoterapiei 
4. Rolul terapiei ocupationale si ergoterapiei in procesul recuperator - integrativ 
5. Procesul si evaluarea terapiei ocupationale si ergoterapiei 
6. Organizarea atelierelor 
7. Activitati utilizate ca mijloc de tratament 
8. A fi activ influenteaza starea mentala a bolnavilor psihici?
Cap. III Lucrul asistentului social cu beneficiarul (bolnavul psihic) si rolul acestuia in activitatile de TO si ergoterapie 
1. Identitatea profesionala a asistentului social (valori si atitudini, abilitati si deprinderi)
2. Echipa terapeutica (echipa multidisciplinara)
3. Sarcina asistentului social in cu bolnavul psihic
4. Pasi de urmat in procesul de TO
5. Rolul asistentului social in TO
6. Monitorizarea si documentarea activitatilor
7. Criterii medico-psihosociale de incadrare in grad de handicap
8. Politici sociale
Cap. IV Cercetare sociala
Ipoteze, scop, obiective, descrierea institutiei, studii de caz(5-6)
Anexe 
1. Regulament cadru de organizare si functionare a centrelor de integrare prin terapie ocupationala 
2. Fisa de evaluare 1 
3. Fisa de evaluare 2
Concluzii 
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Cap. I Boala psihica
1. Delimitari conceptuale
,,Istoria dezvoltarii societatii cuprinde si istoria conceptului de boala psihica. Mari personalitati istorice au suferit crize de ,,nebunie". Astfel, Nabucodonosor suferea de ,,lycantropie". Retinem patricidul lui Oedip, delirul mistic al ,,profetei" Pythis din Delhi. Practicile religioase sub forma ritualurilor erau destinate sa alunge demonii din persoanele posedate. Hippocrate a fost cel care a considerat bolile psihice, boli ale creierului, crezand ca prin creier ,,gandim, intelegem, vedem, auzim, cunoastem uratul si frumosul, raul si binele, agreabilul si dezagreabilul". El a orientat tratamentul bolilor psihice de pe palierul religios spre cel medical." (Jeican, 2001, p. 17) 
Boala psihica este deseori asociata cu nebunia, ramanand de-a lungul secolelor o permanenta preocupare omeneasca. (op.cit.)
Pe perioada Evului Mediu s-a incurajat si dezvoltat increderea in superstitii si vrajitorii si se sustinea ideea ca nebunii sunt posedati de demon sau pedepsiti de Dumnezeu. La acea vreme chiar si medici renumiti ca Ambroise Pare si Foucault sustineau ipoteza ca bolnavul psihic este intruchiparea diavolului, iar solutiile pentru cei bolnavi erau arderea pe rug sau torturile fizice, exilul. (op.cit., p.18)
In secolul al XVI-lea ideile despre boala psihica sunt reactualizate si se considera aceasta ca fiind o boala a creierului. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea s-a luat boala psihica in raport cu sanatatea psihica, normalitatea. (op.cit.)
Boala psihica afecteaza intreaga fiinta umana pe toate coordonatele sale biologice, sociale si culturale, desemnand un grup de tulburari ce cauzeaza o severa disturbare in gandire, afectivitate si in relatiile sociale. (op.cit.)
Din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane (1998) avem urmatoarele definitii: boala- ,,modificare organica sau functionala a echilibrului normal al organismului; proces patologic care afecteaza organismul; maladie, afectiune, betesug" si psihic - ,,forma specifica de reflectare a realitatii, produsa de activitatea sistemului nervos si prezenta la animalele superioare; totalitatea fenomenelor si proceselor proprii acestei reflectari; structura sufleteasca proprie unui individ".
Lazarescu a definit boala psihica ca fiind ,,o denivelare (simplificare), dezorganizare (destructurare), dezechilibrare (dizarmonie) a vietii psihice constiente a persoanei." (Tudose, Tudose & Dobranici, 2002, p. 37)
Pentru a intelege notiunea de boala psihica, trebuie de stiut ce semnifica normalul.
Dictionarul Explicativ al Limbii Romane (1998) defineste normalul: ,,care este asa cum trebuie sa fie, potrivit cu starea fireasca, obisnuit, firesc, natural; sanatos; care este conform cu o norma". O alta definitie din Random House Webster`s Dictionary spune ca starea de normalitate este: ,,starea conforma cu standardul sau cu tipul comun, uzual, natural; sanatos; liber de anomalii mentale; liber de boala sau malformatii sau ca stare conforma cu o norma egala cu media caracteristicilor umane". 
Conform dictionarului de psihologie Larousse (1998), normalul este ,,conform unei reguli". ,,Normalitatea este o notiune relativa, variabila de la un mediu sociocultural la altul si in timp: este ceea ce se observa cel mai adesea intr-o societate data, la data cutare, intr-un ansamblu statistic a carui depresie este normala (curba, sub forma de clopot), notele care se apropie de media aritmetica sunt caracteristice pentru normalitate; dimpotriva, acelea care se situeaza la extremitatile curbei sunt anormale; in medicina, exista tendinta de a se asimila omul normal individului perfect sanatos, individ care, la drept vorbind, nu exista. (Norbert Sillamy, 1998, p. 211)
,,In viziunea lui Kraff, normalitatea inseamna capacitatea individului de a se adapta flexibil la situatiile confictuale, fiind capabil de a suporta frustrarile si anxietatea care rezulta din ele." (Jeican, 2001, p.18) 
Lagache defineste normalitatea prezenta urmatoarelor caracteristici ale sanatatii mintale: 
- capacitatea de a tolera tensiuni suficient de mari si de a le reduce intr-o forma satisfacatoare pentru individ; 
- capacitatea de a organiza un plan de viata care sa permita satisfacerea periodica si armonioasa a majoritatii nevoilor si progresul catre scopurile cele mai indepartate; 
- capacitatea de adaptare a propriilor aspiratii la grup; 
- capacitatea de a-si adapta conduita la diferite moduri de relatii cu ceilalti indivizi;
- capacitatea de identificare atat cu fortele conservatoare cat si cu cele creatoare. (op.cit.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Ergoterapia in Boala Psihica.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!