Erori de argumentare in discursul politic

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1: ARGUMENTAREA 6
1.1 Descrierea procesului de argumentare 6
1.2 Tehnici de argumentare 9
1.3Tipologia argumentelor 12
CAPITOLUL II. ERORI DE ARGUMENTARE 18
2.1 Structura corecta a unei argumentari 18
2.2 Modalitati gresite de argumentare - sofismele 22
CAPITOLUL III: DISCURSUL POLITIC 40
3.1 Notiuni generale despre discurs 40
3.2 Particularitatile discursului politic 42
3.3 Strategii argumentative in discursul politic 44
3.4 Discursul politic romanesc - studiu de caz: analiza erorilor de argumentare 49
CONCLUZII 60
BIBLIOGRAFIE 62


Extras din licenta Cum descarc?

Motto: "...nu socotim ca discutiile sunt o paguba pentru fapte, ci lipsa de lamurire prin discutie, facuta mai inainte de a porni la infaptuirea a ceea ce trebuie"**
Tucidide
INTRODUCERE
De la conversatia uzuala la contextele oficiale, suntem mereu pusi in situatia de a crea argumente convingatoare pentru a sustine o idee, a apara o opinie proprie sau pentru a respinge opinia interlocutorului .Desi argumentarea tine de cotidianul vietii umane, fiindu-i familiara fiecarui om pus in situatia de a-si rezolva problemele vietii zilnice sau de a se angaja in dispute cu semenii (prieteni, adversari, membri ai familiei, oamenii politici, colegi de serviciu etc.), putini sunt cei care o cunosc in esenta si detaliile functionarii ei. Familiaritatea nu-i asigura decat partial intelegerea. 
Daca in viata obisnuita argumentarea este familiara fara a fi inteleasa, literatura de specialitate surprinde multitudinea incercarilor de a o intelege, defini si explica. 
Obiectul de studiu al acestei teze este discursul politic romanesc contemporan, iar scopul acesteia este de a investiga cazurile de aparitie a manevrelor eronate in argumentare, cu aplicarea analizei efectuate asupra acestora in discursurile politice romanesti. Politicienii asupra carora ne indreptam atentia in mod special pentru a releva specificul discursului lor sunt: Ion Iliescu, Adrian Nastase, C.V.Tudor si Traian Basescu. 
Corpusul care sta la baza acestei cercetari este constituit, in incercarea de a acoperi o diversitate cat mai mare de structuri si aspecte caracteristice ale discursului politic, din texte provenite din diverse surse: site-ul Parlamentului, presa, internet, talk-show-uri inregistrate si transcrise. 
Este la indemana simtului comun sa constate ca atunci cand argumentam in fata unui public, punem in miscare diferite tipuri de rationamente. Argumentarea este adecvata si corecta daca aceste rationamente sunt valide, adica respecta normele generale ale rationalitatii. Daca rationamentele nu sunt corecte, atunci rezultatul se concretizeaza intr-o argumentare sofistica.
Primul capitol se axeaza cu precadere pe aspectele general-teoretice ce vizeaza configuratia argumentului, cum ar fi: elementele constitutionale ale argumentului, ce este si ce nu este un argument (cand poate fi considerat un segment comunicational argument: propozitiile trebuie sa aiba valoare de adevar si macar unul dintre ele sa poata asigura dovada necesara extragerii concluziei), pe o reprezentare a tipologiei argumentelor si o scurta prezentare a celor mai cunoscute dintre acestea, cat si o clasificare a tehnicilor de argumentare folosite cel mai adesea.
In capitolul al doilea numit Erori de argumentare sunt prezentate structura unei argumentari si cateva exemple de modalitati gresite de argumentare dintre care enumeram: argumentum ad populum (argumentul relativ la majoritate/popor), argumentul bazat pe prestigiu (argumentum adverecundiam, argumentul apelului la autoritate, argumentul batei, argumentul proastei companii,cauza falsa, etc. 
Capitolul trei al lucrarii are in vedere chestiuni legate de discursul politic si anume teoriile discursului in general si cele ce tin de analiza discursului, in particular, cu sublinierea aportului adus pragmaticii si argumentatiei de analiza conversationala, au fost, de asemenea, considerate utile pentru a fi incluse in studiul de fata. Si pentru ca suntem de parere ca orice studiu teoretic ar trebui sa se concretizeze intr-o aplicatie practica, am selectat pentru analiza corpusului discursul politic, un context care, asa cum se stie, este un bun suport pentru acest tip de inverstigatie si cercetare. 
In sfarsit, un alt motiv ar fi acela ca acest domeniu de cercetare se face remarcat prin prosperitate si diversificare crescanda, in special datorita numarului tot mai mare de forme argumentativ-atitudinale eronate care ofera din plin hrana pentru cercetarile viitoare, indiferent carui domeniul de investigatie se circumscriu.
De asemenea, in cadrul aceluiasi capitol sunt prezentate strategiile argumentative folosite in discursul politic incheiandu-se cu un studiu de caz referitor la erorile de argumentare in discursul politic din zilele noastre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Erori de argumentare in discursul politic.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Andrei Marga, Rationalitate, comunicare, argumentare, Editura Dacia, Cluj, 1991
2. Anne Reboul, J. Moeschler, Pragmatica azi, Editura Echinox, Cluj, 2001
3. Benveniste,Emile, Problemes de linguistique generale, Paris, 1966
4. Botezatu, Petre , Valoarea deductiei, editura Stiintifica, Bucuresti, 1971
5. Charadeau,P. Reflexion pour une typologie des discours, in Etudes de linguistique appliquee, nr. 11, sept., 1973
6. Cmeciu,Camelia, Aspecte ale interactiunii in discursul electoral, in Maria Carpov (coordonator), Ipostaze ale interactiunii, Editura Alma Mater, Bacau, 2004
7. Dascalu, Valentina, Manipulation through Words: rhetorical Devices in political and religious Speeches, in Horia Hulban (editor), Style in Language, Discourses and Literature, Editura Lumen, Iasi, 2004, vol al 2-lea
8. Dragos, Elena , Introducere in pragmatica, Casa Cartii de Stiinta, Cluj, 2000
9. Ducrot,O. Dire et ne pas dire. Principes de semantique linguistique , Paris, 1972
10. D. P. Gorski si P. V. Tavanet, Logica, ed. Stiintifica, 1957
11. Gavriliu,L. Mic tratat de sofistica, Bucuresti, ed. Iri, 1996 
12. Maingueneau, D. Initiation aux methodes de l'analyse du discours. Problemes et perspectives, Paris, 1976 
13. Michel le Guern, Metaphore et argumentation, in L'argumentation, Presses Universitaires de Lyon, 1981 
14. Oddo, L, McClain, T, B, 1990: Preparing for Legislative Debate, National Texbook Company
15. PERELMAN, C., OLBRECHTS-TYTECA, L., 2012 [1958]: Tratat de argumentare. Noua retorica, trad. de Aurelia Stoica, Iasi, Editura Universitatii ,,Al. I. Cuza" [La nouvelle rhetorique. Traite de l'argumentation, Paris, PUF]. 
16. Popa, Cornel, Logica, actiunea si discursul argumentativ, ed.Stiintifica si pedagogica, Bucuresti, 1983
17. Rastier, F. Sens et textualite, Paris, 1989
18. Ricoeur, P. Eseuri de hermeneutica, Bucuresti, 1995
19. Rotaru, Marina, 2006: Tony Blair si noul discurs laburist. O analiza critica a discursului politic al partidului New Labour, Editura Lumen, Iasi
20. Roventa-Frumusani, Daniela, 2000: Argumentarea. Modele si strategii, Bucuresti, All.
21. Rybacki, K, C, Rybacki, Donald, J, 2004: O introducere in arta argumentarii', (trad. rom.), Iasi, Polirom, 2004.
22. Salavastru, Constantin, 2003: Teoria si practica argumentarii, Iasi, Polirom.
23. Salavastru, Constantin, 2006: Mic tratat de oratorie, Iasi, Editura Universitatii ,,Al. I. Cuza".
24. Savulescu, Silvia, 2001: Retorica si teoria argumentarii. Note de curs, Bucuresti, SNSPA [reeditare 2004, Comunicare.ro].
25. TOULMIN, S.E., 1958: The Uses of Argument, Cambridge, Cambridge University Press.trad. Fr Les usages de L argumentation , PUF Paris, 1993.
26. Tutescu, Mariana, 1998: L'argumentation. Introduction a l'etude du discours, Bucuresti, EUB. 
27. Van Eemeren, F.H, Rob Grootendorst, 2004: A Systematic Theory of Argumentation, Cambridge, University Press
28. WALTON, Douglas, 2007: Media Argumentation. Dialectic, Persuasion, and Rhetoric, Cambridge, University Press


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!