Etică managerială și responsabilitatea socială corporatistă - elemente ale succesului organizațiilor

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1. ETICA MANAGERIALA SI ROLUL SAU IN CADRUL ORGANIZATIILOR CONTEMPORANE 4
1.1 Definitie si delimitari conceptuale intre notiunile de etica-morala-deontologie 4
1.2 Abordari teoretice ale clasificarii eticii manageriale 5
1.3 Dilemele etice si leadershipul 8
1.4 Obligatiile managerilor in ceea ce priveste etica 11
1.5 Codul etic- principalul instrument de evaluare a comportamentului organizational 13
CAPITOLUL 2. RESPONSABILITATEA SOCIAL-CORPORATISTA- FACTOR AL STIMULARII ETICII MANAGERIALE 17
2.1 Responsabilitatea social corporatista- continut si beneficii 17
2.2 Diagnoza realitatii romanesti in abordarea problematicii CSR 19
2.3 Relationarea dintre angajarea companiilor in CSR si profitabilitatea acestora 21
CAPITOLUL 3. ETICA MANAGERIALA SI CSR IN CADRUL MEDLIFE 25
3.1 Prezentarea grupului MedLife 25
3.2Analiza codului etic al companiei 28
3.3 Initiative de RSC ale MedLife 33
BIBLIOGRAFIE 47


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Importanta tot mai mare pe care o au societatile comerciale in functionarea societatii (sponsorizarea sectorului medical, a sectorului public, implicarea in lantul alimentar) sau in industriile aflate intr-o continua emergenta (energetica, petroliera sau atomica), legitimeaza inventarierea valorilor, principiilor si chiar a regulilor care le guverneaza pe acestea. 
Lucrare de fata isi propune sa delimiteze etica instrumentalista, a carei scop este doar acela de a obtine profit, folosindu-se in cadrul comunicarii de asa zise actiuni etice doar pentru a castiga reputatie, pe de o parte, de cei pentru care codul etic a devenit deja o conditie sine qua non a functionarii. 
Prezentul studiu are drept obiectiv confirmarea importantei abordarii de catre managerii companiilor romanesti a unui comportament etic si responsabil social pentru sustenabilitatea mediului de afaceri. Partea teoretica a lucrarii de fata este constituita din 2 capitole, ce contin o serie de repere teoretice si nu numai, privind cadrul conceptual al notiunii de etica, rolul detinut de lideri in procesul adoptarii unui comportament etic. Cel de-al doilea capitol face o scurta diagnoza asupra realitatii romanesti, asura gradului de implicare a companiilor de pe teritoriul tarii noastre in actiuni de CSR, menite sa contribuie la o dezvoltare durabila si sustenabila a comunitatii, trasand astfel directia de analiza a studiului de caz din capitolul 3. Acest capitol aduce informatii despre pregatirea si evolutia mediului de afaceri romanesc in domeniul responsabilitatii social corporative. .
Un alt element deosebit de interesant ce poate consitui obiectul unui nou studiu care sa plece de la ideile prezentate in lucrarea de fata, este cel al aspectului informal al eticii, subiect despre care s-a scris prea putin in literatura de specialitate. Acesta consta in comportamentul si relatiile interpersonale ce se stabilesc intre membrii unei organizatii, pe cele doua axe : vertical si orizontal. Sunt putini liderii si cercetatorii cu adevarat preocupati de evaluarea eficacitatii acesteia si a impactului asupra comportamentului angajatilor (predispozitia acestora de a semnala abateri de la respectarea codului etic) 
Tematica abordarii RSC nu este una de data recenta, insa ceea ce acest studiu aduce nou este propunerea ulterior analizei calitative, a unor trasee menite sa redefineasca comportamentul etic si responsabil al unor companii. De asemenea stuiul incearca sa raspunda la intrebarea daca balanta dintre implicarea social-corporativa in binele comunitatii si maximizarea profitului este perfect echilibrata in cadrul companiilor avute in vedere. 
CAPITOLUL 1. ETICA MANAGERIALA SI ROLUL SAU IN CADRUL ORGANIZATIILOR CONTEMPORANE
1.1 Definitie si delimitari conceptuale intre notiunile de etica-morala-deontologie
Trei cuvinte definesc adesea actiunile umane: etica, morala si deontologia si de cele mai multe ori acestea sunt percepute drept sinonime. De altfel, din perspectiva istorica primele doua au fost utilizate un timp indelungat in contexte similare. Cuvantul deontologie, provenit din grecescul deon-deonlosi, desemneaza la randu-i reguli, obligatii si indatoriri trimitand la actiunea umana de luare a deciziilor. 
,,Morala reprezinta totalitatea convingerilor, atitudinilor, deprinderilor, sentimentelor reflectate in principii, normelor, regulilor determinate istoric si social, care reglementeaza comportamentul si raporturile indivizilor intre ei, precum si dintre acestia si colectivitate, in functie de categoriile bine, rau, datorie, dreptate, nedreptate." 
Conceptul de etica provine de greaca veche ethos, cu traducerea "obisnuinta, caractere". Dictionarul Explicativ al Limbii Romane ofera urmatoarele acceptiuni termenului: ,,stiinta care se ocupa cu studiul teoretic al valorilor si conditiei umane din perspectiva principiilor morale si cu rolul lor in viata sociala; totalitatea normelor de conduita morala corespunzatoare. 
Etica manageriala poate fi definita drept "capacitatea de a reflecta asupra valorilor in procesul de luare a deciziilor, de a determina modul in care managerii pot sa foloseasca aceste observatii in conducerea societatii comerciale."


Fisiere în arhivă (1):

  • Etica manageriala si responsabilitatea sociala corporatista - elemente ale succesului organizatiilor.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. AGHEOR GHIESEI D.T Fata vazuta si nevazuta a codurilor de etica in sistemul de ingrijire a sanatatii, Revista de Economie Sociala, vol II, p.94, articol disponibil online la adresa: http://profitpentruoameni.ro/wp-content/ uploads/2013/05/03-FATA-VAZUTA-SI-NEVAZUTA-A-CODURILOR-DE-ETICA-IN-SISTEMUL-DE-INGRIJIRE-A-SANATATII.pdf
2. BLAGA Sorin Corporate Social responsibility from a Romanian perspective, Presa Universitara Clujana, 2014.
3. CAROLL A. B. In Search of the Moral Manager, Business Horizons, March/April, 1987.
CRIFO Patricia, PONSSARD Jean-Pierre, La RSE est-elle soluble dans la maximisation du profit ?, Societal, no. 66, 2009, p.96, articol disponibil la adresa : https://www.institut-entreprise.fr /sites /default/files/article_de_revue/docs/documents_internes/societal-66-15-crifo-reperes.pdf
4. CUMPANASU, A. Implicarea IMM-urilor in proiecte de responsabilitete sociala (CSR), p.7, disponibil online la adresa : www.responsabilitate-sociala.org.
5. DANILET Cristi Justitia in opinii si analize 2004-2010, Editura Universul Juridic, 2011.
6. DE CRAIG E. Johnson, Meeting the Ethical Challenges of Leadership: Casting Light or Shadow, SAGE Publications, California, 2012, pp. 43-48, disponibil online la adresa : https://books.google.ro/books? id=zm UmrB Ij0FEC& printsec= frontcover&dq =ethic +leaders&hl=ro&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q= machiavelli&f=false.
7. GAVRILESCU, Liviu, FODOR, Traian Titu Unsprezece porunci ale managerului etic. Studii de caz in etica manageriala, Editura Risoprint, 2006.
8. ILIES Veronica Ioana, O incursiune in preocuparile pentru responsabilitatea social corporatista in Romania, Revista Transilvana de Stiinte ale Comunicarii, 3(14)/2011, p. 24, articol disponibil online la adresa : http://ekphrasis.accentpublisher.ro /files /articles_content/353/3%20RTSC%2014.pdf
9. KORKA Mihai ,,Experiencing Corporate Social Responsibility in Romania", in The Romanian Economic Journal, Year VII, No. 14, 2004.
10. LAFOLLETTE, Hugh, Pragmatic ethics, In LaFollette, Hugh. The Blackwell Guide to Ethical Theory, Wiley-Blackwell, 2000. 
11. MARIAN Liviu Strategii manageriale de firma, Editura Universitatii "Petru Maior", Tg. Mures, 2001.
12. MIHUT Ioan Management general, Editura Carpatica, Cluj-Napoca, 2003.
13. PALMER P., Leading from within, in LC. Spears, Insights of leadership: Service, stewardship, spirit and servant-leadership, New York.
14. PUIU Alexandru Management. Analize si studii comparative, Editura Independenta Economica, 2003.
15. SANDU Antonio Etica si deontologie profesionala, Editura Lumen, Iasi, 2012.
16. SANDULESCU Loredana Top 10 cele mai responsabile companii din Romania, Revista Biz, 06.01.2016, articol disponibil online la adresa :http://www.revistabiz.ro/top-10-cele-mai-responsabile-companii-din-romania.
17. SHARRIEFF Malik How to analyze the Code of Ethics of an Organization, articol disponibil online la adresa: http://smallbusiness.chron.com/analyze-code-ethics-organization-2726.html
18. *** Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, disponibil online la http:// dexonline.ro /definitie/etica
19. *** Tendinte si realitati ale CSR in Romania, Anul 2014, articol disponibil online:http://eyromania.ro/sites/default/files/attachments/EY%20CSR%20Survey%202014_RO.pdf
20. *** Why ethical organizations outperform their peers, Sep 2009, articol disponibil online la adresa: http://diversitymbamagazine.com /ethics-and-values-in-leadership-an-organizational-profile
21. *** https://www.medlife.ro
22. *** https://www.wall-street.ro
23. *** https://www.mediafax.ro
24. *** http://www.formaremedicala.ro
25. *** http://www.responsabilitatesociala.ro
26. *** http://www.economica.net
27. *** http://www.profit.ro
28. *** http://www.internetics.ro
29. *** http://economie.hotnews.ro
30. *** http://www.csrmedia.ro
31. *** http://www.ziare.com
32. *** http://www.obiectivbr.ro
33. *** http://medlive.hotnews.ro
34. *** http://www.capital.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!