Etnofitoterapia Romaneasca - Izvor al Terapeuticii Medicamentoase Actuale

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 
I Importanta studierii etnofitoterapiei 
II Consideratii istorice asupra valorificarii
plantelor medicinale din tara noastra 
1. Fitoterapia - domeniu al medicinei 
si farmaciei empirice 
2. Locul fitoterapiei in medicina
geto-dacilor 
3. Valorificarea plantelor medicinale in 
perioada Evului Mediu 
4. Primele actiuni organizate pentru
utilizarea rationala a plantelor
medicinale in tara noastra 
III Prelucrarea traditiilor in valorificarea
superioara a plantelor medicinale in 
ultimele decenii 
IV Cercetari actuale in domeniul fitoterapiei.
Perspective ale fitoterapiei. 
V CONCLUZII 
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Orice tratat de istoria medicinei sau a farmaciei, orice document care vorbeste despre remediile folosite de om pentru tamaduirea sanatatii tale, atesta importanta covarsitoare pe care au avut-o plantele medicinale in terapeutica, din cele mai indepartate timpuri si pana in zilele noastre.
Dezvoltarea sub raport istoric a fitoterapiei, una din partile componente ale practice medicale si farmaceutice, nu apare ca un fenomen de sine statator si deci, izolat de ansamblul progreselor generale, obtinute de inteligenta si capacitatea creatoare umana. In baza acelorasi principii, medicina si farmacia nu mai pot fi desprinse de nici una din celelalte ramuri, care formeaza marea familie a stiintelor naturii, si nici de insati istoria culturii si civilizatiei umane.
Asadar, analizarea locului si plantelor medicinale, ca factor economic, dar mai ales terapeutic in cadrul istoric al medicinii, nu prezinta numai un aspect pur documentar. Analiza permite, pe de o parte, cunoasterea si conturarea tabloului istorico-social in care s-a nascut si s-a dezvoltat o anumita etapa a fitoterapiei si asigura pe de o parte definirea, de pe pozitii cat mai stiintifice, a bazelor si premiselor care au contribuit la inscrierea in contemporaneitate a acestei importante ramuri a medicinei si farmaciei.
Este stiut ca terapia prin plantele medicinale nu constituie o creatie a secolului in care traim si nici macar o creatie a celor doua milenii in care traim. Ea isi are obarsia cu mii de ani in urma, in prima societate omeneasca, comuna primitiva. Din acele indepartate timpuri si pana astazi, fitoterapia a parcurs un drum lung si deosebit de anevoios.
Preluand si valorificand insa procedeele si traditiile populare, terapia empirica a reusit de-a lungul mileniilor sa infranga gandirea animista care sufocase adeseori prin misticism si practici obscurantiste virtutile reale ale drogurilor vegetale si sa devina astfel aliat credincios ale omului suferind.
Fitoterapia moderna este deci rezultatul unor riguroase selectii, operate fara intrerupere in conceptia si practica medicala, fructul valorificarii elementelor de progres nascute in etapele de progres parcurse.
O succinta cunoastere a aspectelor caracteristice, care s-au conturat in desfasurarea fiecarei din aceste etape, va duce la explicarea obiectiva a fenomenelor si a realitatilor prezentului in aceasta atat de actuala si totusi atat de veche latura a medicinei si farmaciei moderne, fitoterapia.
Iata motivele care m-au determinat sa iau ca subiect de diploma tocmai acest capitol de etnoiatrie romaneasca si tin sa multumesc indrumatorilor si conducatorilor mei stiintifici pentru sprijinul acordat in realizarea lucrarii de fata.
1. Importanta studierii etnofitoterapiei
Fitoterapia ( de la gr. phyton = planta si gr. therapie = stiinta tratarii si vindecarii bolilor), este acea ramura a terapeuticii, care utilizeaza la vindecarea bolilor medicamentele realizate din plante.
Urmarind evolutia fitoterapiei de-a lungul istoriei umane urmarim totodata si evolutia cunoasterii umane, a evolutiei societatii, stiintei si tehnologiei, a gandirii si civilizatiei. Fitoterapia a cunoscut perioade de glorie, de succes, fara a fi scutita de nici de perioade de declin pentru a reveni astazi mai puternica decat oricand, acolo unde ii este locul, cunoscandu-se din ce in ce mai mult atat posibilitatile cat si limitele din cadrul celorlalte ramuri terapeutice, destinate pastrarii starii de sanatate a oamenilor.
Referindu-se la "concurenta" cu medicamentele de sinteza un om de stiinta roman din domeniul plantelor medicinale afirma ca "multe din medicamentele de sinteza au patruns cu viteza in terapie, unele s-au pastrat, dar cele mai multe au disparut ca o cometa, insa musetelul a ramas de mii de ani. Musetelul este simbolul plantelor medicinale si al fitoterapiei. 
Dupa ce in antichitate si in evul mediu erau aproape singurele remedii cunoscute, la sfarsitul secolului XIX plantele mai reprezentau circa 80% din totalul arsenalului terapeutic. Descoperirea medicamentelor de sinteza, fapt definitoriu pentru secolul nostru si mai putin pentru cea de-a doua jumatate a secolului trecut, a dus progresiv la intrarea in penumbra, a mijloacelor terapeuticii proprii medicinei naturiste implicit fitoterapiei.
Medicamentele de sinteza insa si-au descoperit pe parcurs inerentele laturi negative constand din:
- reactii secundare de mare varietate
- dependenta
- intoxicatii si chiar moartea
Tot acestora li se datoreaza si asa-numita "boala medicamentoasa", care cel putin in perimetrul tarilor dezvoltate ocupa locul al IV-lea in ierarhia mortalitatii (dupa boli cardio-vasculare, boala canceroasa si accidente rutiere


Fisiere in arhiva (1):

  • Etnofitoterapia Romaneasca - Izvor al Terapeuticii Medicamentoase Actuale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!